Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wyglada na to że sytuacja wyglada podobnie jak z Z690 AQUA ci ludzie którzy otrzymali płyte do testów od asusa robia OC pełną gembą, a kto kupił retaila może go wywalić do śmieci , najpierw płyta usmierciła 9950X3D spoko 20 dni czekania i dostałem nowy. Wrócił troche lepszy procek zegar lock 5600 przy 1.235V. Wszystko smigało aż do piątku 31.10 chyba to był dzień EOL bo od tego dnia płyta sie nie włącza zmina procka ani ramu nic nie dała :D jedzie na RMA. Konkluzja smietnik za 3500zł. Hero lepsze i do tego dużo tańsze i można wepchać 256GB ram OC 2x16GB 8000C32 stabilnie  8300 do benchy .wiecej miejsca na płycie.Zobaczymy co powie  servis.

• Sad 1
Opublikowano (edytowane)

Mialem Gene, mialem przez ponad rok, za to koles co ode mnie ja odkupil w ciagu 2 tyg zjaral na niej swoj ram a-die :o

Mialem Nove, mialem pare miesiecy, sprzedalem dlugo przed afera jarana cpu

Mam Hero, mam od premiery, 0 problemow

Mam Apexa, mam od premiery, 0 problemow

Mam Tachyon, mam z 1.5tyg, tez wszystko ok.

na zdadnej nie udalo mi sie ubic jakiegokolwiek procka czy ramu

lepiej powiedz jakie V ustawiales tu czy tam.

Najlatwiej zwalic na producenta, kiedy sie samemu mocno poza specke z V wykracza

a potem to producent zly bo to czy tamto :D

kolejna sprawa - uzywales biosow beta albo tych testowych z ocf?

(szczegolnie te drugie sa niepewne).

to tez robisz troche na wlasna odpowiedzialnosc.

malo tego - na przestrzeni 30 lat uzywania PC, odkad tylko mialem pierwszego Pentium 90 w 1995r.

tylko raz udalo mi sie po oc cos 'prawie popsuc' - po kilku latach mocnego OC ddr2 BH5 (swojego czasu najlepsze do OC pamieci WinBond)

pamieci sie zdegradowaly.

tak to nigdy nie udalo mi sie czegokolwiek ubic (i niech tak zostanie! :) ).

Pomijam kwestie Asrockow, ze mimo ustawien bliskich default potrafia CPU zjarac OFC.

Edytowane przez Zachy
Opublikowano

@Zachy https://hwbot.org/users/dziarson moje konto. 9950x3d poprostu zdechł kontroler pamieci 8200C32 zadnych chorych napieć, ale od poczatku miałęm jakiś problem z tym procem i płytą. Czesto po wyjebce z windowsa gubił microkod procesora.Wiesz jak "bios update dont turn off" Mysle że tafiłem ujowa sztuke bo np Hero z 9950x3d i 9900X bez wiekszgo poblemu działa 8300C32. Jeszce kwestja APEXÓW wiem od gościa z Asusa ze nie sa najlepszej jakości .pierwsze wypusty były OK reszta nie jest za dobra nie wiem czy pamietasz akcje z AQUA OC Z690 retail nie robił wiecej jak 7800 ale sample 9000 bez kwasu.Wychodze z załozenia że jak ma sie zjebać to sie zjebie.A do asocka ja nigdy nic nie miałem zreszta PRORS z790 8200 na 13600K robił.

4 godziny temu, ket_rab napisał(a):

@Dziarson jeszcze jest Tachyon Ice. Niższa cena niż Apex a też potrafi :)

Mysle że daruje sobie GB mam kilka ich płyt i pozatym ze mi sie podoba wygladem, to nienawidze ze szczerego serca tego biosu, zaczynając od jego koloru.

Opublikowano (edytowane)

na razie do Tachyona jest stary bios t86 z odblokowanymi limitami i czarnym theme.

Ale facio co serwisuje te plyty zamawia u inzynierow nowszy bios

ten juz powinien miec nowy layout + kolorystyke do wyboru

Sam Tachyon nie jest zly, a umieszczenie komponentow lepsze niz standardowe - ludzie nazywaj ja "Kingpin lite" :)

@Dziarson

jakimi napieciami katowales Apexa / CPU?

- vddp

- vddio

- vsoc

- oba vddg ?

Edytowane przez Zachy