Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Od dłuższego czasu za serwer domowy robi mi stary, już ledwo dający radę thinkpad, z serwerem plików z dysku na USB (rozwiązanie dalekie od ideału) i rozmyślam nad "modernizacją" setupu na bardziej nadające się do tego urządzenie/a.

Aktualnie mam postawione: wyżej wspomniany serwer plików, kilka kontenerów jak np. pihole i okazjonalnie jakiś serwer do minecrafta. Próbowałem postawić VPN-a ale to kompletnie przerosło mój "serwer".

Myślę nad kupnem jednego, może nawet dwóch PC-tów poleasingowych lub używanych, żeby trochę się pobawić klastrami (i utrzymać w miarę niski koszt) najlepiej z opcją wsadzenia kilku dysków SATA + może jakiś RAID.

Pytanie brzmi następująco:

gdzie najlepiej poszukać takiego sprzętu? Czy po prostu klasycznie OLX? Czy może w jakiś fizycznych sklepach (ewentualnie w Warszawie i okolicy)?

W końcu może się takich komputerów trochę pojawić w związku z tym że firmy pozbywają się starego sprzętu z powodu końca wsparcia dla windowsa 10.

Opublikowano

Większość firm nie bawi się w Allegro czy OLX i sprzedają stary sprzęt hurtowo do firm, które go sobie sprawdzą i puszczą w dalszy obieg.
Osobiście korzystałem już kilka razy z 3 retailerów:
AMSO i Precio zdalnie, oraz z Shoplet osobiście. Nigdy nie miałem powodów do narzekań.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Jak wygląda sprawa z dyskami HDD (odnowionymi) od na przykład AMSO? Bo widziałem że można tak z połowę mniej zapłacić za niektóre dyski do NAS-a niż nowe z xkom, jedyne co widzę na pierwszy rzut oka, to gwarancja na rok zamiast trzech lat. Czy warto ryzykować?

Opublikowano

Ja staram się unikać używanych dysków, ale skoro są sprzedawane, to ktoś z tego korzysta. Na pewno nie trzymałbym tam danych, których nie mogę stracić albo nie używałbym do rzeczy "na produkcji" czyli do Home Assistanta z którego korzystają domownicy nie wiedząc o tym do czasu, aż smart guziki i automatyczne zapalanie światłą nie przestaną działać ;)