Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam płytę jak powyżej, wpinam w 4 pinowe złącze listwę JONSBO LB-3. Podczas uruchamiania systemu listwa LED mieni się kolorami . Gdy włączy już się Windows zapala się jedenj kolor.  Pytanie brzmi. Dlaczego nie mogę sterować ta listwą programem GIGABYTE Control System ? 

20251106_175412.jpg

20251106_180325.jpg

Opublikowano
W dniu 6.11.2025 o 22:14, Send1N napisał(a):

Zarówno złącze jak i listwa to RGB a nie argb ;) spróbuj darmowym lekkim softem który nie wymaga nawet instalacji zmienić kolor https://openrgb.org/

Czyli jak mam w specyfikacji 

2 x Addressable LED strip headers - to to są te 3 pinowe D_LED_1 i D_LED_2

1 x RGB LED strip header a a to 4 pinowe LED_C

Niestety zaproponowanym przez Ciebie programem też nie chce współpracować :(
A może gdzieś te złącza si e aktywuje ? Ale w sumie program je wykrywa

plyta.png

Opublikowano

Usuń w takim razie opergb z dysku jak i całe gigabyte control center (niech nic nie miesza w ustawieniach) i spróbuj zainstalować samo rgb fusion https://www.gigabyte.com/Support/Utility?kw=rgb+fusion&p=1 tylko bez control center działającego w systemie, pamiętam że miałem ze 2 lata temu podobny problem jak składałem komuś PC z podświetleniem na płycie gb i w końcu w rgb fusion po przeklinaniu kilka opcji udało się sterować kolorami ale nie pamiętam dokładnie jak to zrobiłem xD :E jedyne co to na 100% pamiętam że miałem identyczny przypadek.

Opublikowano

Niestety :(. Ale co zauważyłem. Jak włączam komputer to on pamięta zadany kolor. Dopiero jak załaduje się Windows, to wskakuje " jakiś tryb" i na żywo nic nie można zrobić z podświetleniem.
Dodam , że Windows jest świeży, bo to nowy komputer. Aha Powyłączałem wszystkie aplikację , które włączają się przy starcie oraz odinstalowałem ESET (na wszelki wypadek)   :)