Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Kupiłem RTX 5070 Ti, popularny i polecany Prime OC.

Jednak karta nie chce ruszyć, czerwona dioda led się świeci, czyli pewnie nie ma mocy. Zgaduje że zasilacz jest niekompatybilny albo ja coś źle podłączam. Ta druga opcja jest możliwa bo nie znam się.

Mój model to Focus Plus Gold 650W, na stronie Seasonica jest informacja, że ten model jest Discontinued (wersja już nie jest produkowana)

Proszę o potwierdzenie czy mój zasilacz jest kompatybilny - https://seasonic.com/focus-plus-gold/  uwaga należy wybrać 650W bo domyślnie jest 1000W a on ma inny zestaw kabli.

Tak jeszcze dodam, że próbowałem podłączyć nową kartę za pomocą dołączonego adaptera od ASUS, ten na foto -

XRkciXb.jpeg

Testowałem różne konfiguracje:

- 1 przewod z dwoma końcówkmi 6+2 pin do adaptera (zostawiając jedno wolne wejście w adapterze) LED nadal się świeci na czerwono i jest czarny obraz

- 2 przewody z dwoma końcówkami 6+2 pin, wykorzystane wszystkie sloty adaptera. Czerwony LED przestaje świecić po włączeniu komputera w standby nadal się świeci na czerwono. Ale nawet po włączeniu jest czarny obraz.

Kupiłem ten przewód z allegro, czy to rozwiąże problem czy zasilacz do  wymiany? A może ja źle podłączam. Proszę o pomoc

https://allegro.pl/oferta/kabel-seasonic-16-pin-gen-5-12vhpwr-600w-czarny-750mm-17244678892

Edytowane przez Sierra6617
Opublikowano (edytowane)

coś się z napięciami pozmieniało w ciągu ostatnich lat więc raczej zasilacz do wymiany

tylko jak ma być racjonalny zakup to nie bierz żadnych titanium, diament i inne takie 1000W i więcej bo za kilka lat znowu mogą coś zmienić i zasilacz poleci

Edytowane przez Dimazz
  • Haha 2
  • Confused 1
Opublikowano

Dzięki wszystkim za odzew, jutro zrobię kolejne podejście po pracy.

Chyba rzeczywiście coś źle podłączyłem albo to mój monitor coś świruje (Samsung G5), bo próbowałem podłączyć dwa inne stare GPU aby sprawdzić czy to nie wina płyty głównej...
No i na tych starych GPU też miałem problemy i czarny ekran. Pływający Samsungowy dymek na monitorze z napisałem no display czy no signal znikał po 2 sekundach a powinien pływać nieustannie.

Podłączyłem te stare karty do innego starego monitora i działały. Potem znowu podmianka monitora na G5 i nadal czarny ekran. Po 20 minutach prób w końcu zaskoczyło, w sumie nie robiłem nic po za zmianą źródła w OSD i włączaniu i wyłączaniu komputera. Trochę dziwne, ale może to przez te problemy z monitorem nie miałem obrazu w 5070 Ti i zasilacz nie ma z tym nic wspólnego...? Jutro się okaże i dam znać.

Opublikowano (edytowane)
16 godzin temu, bourne2008 napisał(a):

Po pierwsze to podaj resztę konfiguracji.

Po drugie to w tym drugim wariancie dobrze podłączyłeś więc prawdopodobnie zasilacz do wymiany. Nowy kabel raczej nic nie zmieni. 

16 godzin temu, Dimazz napisał(a):

coś się z napięciami pozmieniało w ciągu ostatnich lat więc raczej zasilacz do wymiany

tylko jak ma być racjonalny zakup to nie bierz żadnych titanium, diament i inne takie 1000W i więcej bo za kilka lat znowu mogą coś zmienić i zasilacz poleci

Nie wprowadzajcie ludzi w błąd takimi poradami panowie. Seasonic Focus Plus Gold to nie jest jakiś  antyk, tylko dalej bardzo dobry zasilacz. 5070Ti jak i  5080 śmigają na nim nim bez żadnego problemu, więc @Sierra6617przypadkiem nie zamawiaj nowego zasilacza tylko szukaj przyczyny gdzie indziej. 

Edytowane przez skunRace
  • Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano

On ma tak czy siak 10 lat gwarancji.

Sprawdź wszystkie przewody jeszcze raz albo dwa, sprawdź czy dobrze wepchnąłeś kartę w slot jeszcze raz albo dwa.

Za moich czasów kiedy wszystko powinno śmigać a nie śmigało to to się nazywało zmiana konfiguracji kurzu w obudowie, wiec posprawdzaj jeszcze raz.

Potem możesz robić RMA.

W miedzy czasie sprawdź, jeśli masz oczywiście możliwość, u kogoś, zasilacz i kartę albo kartę i zasilacz.

Opublikowano
2 godziny temu, skunRace napisał(a):

Nie wprowadzajcie ludzi w błąd takimi poradami panowie. Seasonic Focus Plus Gold to nie jest jakiś  antyk, tylko dalej bardzo dobry zasilacz. 5070Ti jak i  5080 śmigają na nim nim bez żadnego problemu, więc @Sierra6617przypadkiem nie zamawiaj nowego zasilacza tylko szukaj przyczyny gdzie indziej. 

Jedyne o czym warto wspomnieć to to że wersje z przed 2018r miały problem ze zbyt wczesnym załączaniem zabezpieczenia OCP i już przy kartach od powiedzmy 240W w górę pc potrafił się wyłączać ale to działo się dopiero pod obciążeniem, sam miałem focusa 650W kilka lat z 2017r i spotkała mnie taka przypadłość po zakupie RX 6950XT ale na stock, po pocięciu zegara jak zszedłem nieco z poboru było ok, wersje wyprodukowane od 2018 nie miały już tego problemu ;) 

• Upvote 1
Opublikowano

Też mam tego samego Seasonica 650W i wczoraj kupiłem takiego samego 5070Ti od Asusa i stanąłem przed tym samym problemem, bo w Seasonicu były tylko 2 kable 8 pin, a tu z kartą jest przejściówka z 3 wtyczkami.

Teoretycznie nie powinno być problemu, aby 5070 Ti działało na tym Seasonicu, bo każdy kabel 8 pin może chyba puścić 150W, doliczyć jeszcze zasilanie które może pójść z płyty i nie powinno być problemów z wykarmieniem tej karty która wymaga 300W, jednak szukając informacji na necie wszędzie ludzie odradzali podpinania tylko 2 kabli...

Wcześniej miałem 3070Ti która teoretycznie wymaga 290W, więc praktycznie tyle samo co 5070 Ti i zalecane były 750 W zasilacze do tamtej karty, ale wszystko działało stabilnie na 650W mimo tego, że w budzie miałem 6 dysków, kupe wiatraków z ledami, wszystkie sloty PCIE też były zajęte, niby drobnica, ale łącznie pewnie z kilkadziesiąt W mogło dodatkowo dokładać, więc zasilacz chyba był na moje potrzeby mocno na styk :)

Ostatecznie nawet nie próbowałem tej karty podłączać na tym zasilaczu tylko poleciałem kupić nowy mocniejszy, wolałem jednak nie ryzykować.

Opublikowano (edytowane)

Ryzykować niby czym? normalnie możesz puścić nawet 350W dwoma kablami 8 pin i nic się nie wydarzy, nawet ciepłe się nie zrobią że tak powiem :) Mój 6950XT jest 2x8pin a po przeciagnięciu power limitu max w prawo realnie potrafi ciągnąć ponad 400W i nie ma najmniejszego problemu na takich ustawieniach, 300w dla 2x8pin to pikuś. Swego czasu miałem przez 3 lata puszczoną kartę która pobierała 250w nawet z jednego kabla rozdzielonego na 2x8 (nie z dwóch osobnych wiazek) i także nie było problemu. Jedyny problem to to o czym wspomniałem wyżej zbyt wczesne załączanie zabezpieczenia "over current protection" gdybyś miał wersję focusa z przed 2018r.

Edytowane przez Send1N
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Send1N napisał(a):

Jedyne o czym warto wspomnieć to to że wersje z przed 2018r miały problem ze zbyt wczesnym załączaniem zabezpieczenia OCP i już przy kartach od powiedzmy 240W w górę pc potrafił się wyłączać ale to działo się dopiero pod obciążeniem, sam miałem focusa 650W kilka lat z 2017r i spotkała mnie taka przypadłość po zakupie RX 6950XT ale na stock, po pocięciu zegara jak zszedłem nieco z poboru było ok, wersje wyprodukowane od 2018 nie miały już tego problemu ;) 

Tak było ale raczej mało kto już ma te zasilacze z tamtego czasu.  U autora tematu pewnie coś źle podpięte bo karta nie wstaje i czerwona dioda. Jakby miał tą pierwszą rewizję zasilacza to i tak by wstał normalnie i dopiero pod obciążeniem coś by się działo.

46 minut temu, mad cinus napisał(a):

Też mam tego samego Seasonica 650W i wczoraj kupiłem takiego samego 5070Ti od Asusa i stanąłem przed tym samym problemem, bo w Seasonicu były tylko 2 kable 8 pin, a tu z kartą jest przejściówka z 3 wtyczkami.

Teoretycznie nie powinno być problemu, aby 5070 Ti działało na tym Seasonicu, bo każdy kabel 8 pin może chyba puścić 150W, doliczyć jeszcze zasilanie które może pójść z płyty i nie powinno być problemów z wykarmieniem tej karty która wymaga 300W, jednak szukając informacji na necie wszędzie ludzie odradzali podpinania tylko 2 kabli...

Wcześniej miałem 3070Ti która teoretycznie wymaga 290W, więc praktycznie tyle samo co 5070 Ti i zalecane były 750 W zasilacze do tamtej karty, ale wszystko działało stabilnie na 650W mimo tego, że w budzie miałem 6 dysków, kupe wiatraków z ledami, wszystkie sloty PCIE też były zajęte, niby drobnica, ale łącznie pewnie z kilkadziesiąt W mogło dodatkowo dokładać, więc zasilacz chyba był na moje potrzeby mocno na styk :)

Ostatecznie nawet nie próbowałem tej karty podłączać na tym zasilaczu tylko poleciałem kupić nowy mocniejszy, wolałem jednak nie ryzykować.

Najlepiej do niego sobie taki kabel dokupić, ale i tak wymieniasz to w sumie nie było tematu ;)

https://seasonic.com/pl/12vhpwr-cable/

Dla porównania Ci powiem, że kumpel od premiery RTXa 4090 ma na tym właśnie zasilacz 650W i stwierdził, że jak się w nim praktycznie nawet wentyle nie włączają przy 4090 to nie wymienia i tak ma już od 3 lat.

Na 5070Ti i 5080 tym bardziej śmiga bez problemu. Zasilacze podane jako minimalne w specyfikacji karty są zawsze podane mocno na wyrost, bo nigdy nie wiadomo, czy ktoś nie ma jakiegoś gównianego zasilacza.

Edytowane przez skunRace
  • Upvote 1
Opublikowano

Dzięki wszystkim za pomoc i sugestie. Jak się okazało coś było źle podłączone i wszystko działa w porządku.
Jedynie co mnie zastanawia to, czy wszystko jest OK, jeśli przy wyłączonym komputerze ciągle się święci ta czerwona dioda led? Intuicja podpowiada, że jak się świeci na czerwono to coś złego ; ]

Jak wspominałem wcześniej, zamówiłem ten przewód, który podlinkował wyżej kolega skunRace. No i chyba go sobie zostawię, bo na adapterze od Asusa i tych sztywnych przewodach od starego Focus Plus, moje okno obudowy ledwo się domyka, przez co kable są zgięte.

chyba przeżyje to 70 zł za taki kabelek jeśli ma mnie to uchronić przed uszkodzeniem wejścia zasilającego gpu...

2025-11-14-2056-JT1B4.jpg

Powtarzam sie, ale dzięka za odzew

Opublikowano

Która dioda ci się świeci? VGA? jeżeli tak to spróbuj włączyć najpierw monitor a dopiero później pc (nie odwrotnie) sporo płyt ma takiego babola że dioda nie gaśnie jak włączysz najpierw pc a pózniej monitor ;) 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

To całkiem inna sprawa, czerwona dioda w tym miejscu sygnalizuje jakieś problemy z zasilaniem, kabel dobrze docisnąłeś? sprawdź od strony zasilacza w piwnicy, styki w przejściówce i przy samym gnieździe karty (czyli masz 3 miejsca do sprawdzenia)

Edytowane przez Send1N