Łukasz1991 2 Opublikowano 25 Listopada 2025 Opublikowano 25 Listopada 2025 Cześć Wszystkim, Jak w temacie, problem z grą Spiderman Remastered na PC. Po około godzinie gry, gra się zacina, to znaczy biegając, przemieszczając się po mieście, zauważyłem że ekran poszarpuje. Nie wiąże się to z żadnym generalnie spadkiem fps, gdyż monitoruje to przy pomocy Riva Tuner/MSI afterburner. Ogólnie temperatury to około 70 GPU, 78 CPU. Laptop Legion Lenovo i7 1075h RTX 2060 16GB DDR4 Rozwiązaniem jedynym które pomaga to wyjście z gry, nie do menu, ale ponowne uruchomienie z pulpitu. Dziękuje za wszelkie sugestie. Pozdrawiam
Keller 807 Opublikowano 25 Listopada 2025 Opublikowano 25 Listopada 2025 (edytowane) Sprawdziłbym w hwinfo czy nie zapycha się vram (masz tylko 6, więc może jakieś opcje graficzne należałoby obniżyć) i virtual memory - plik stronicowania można podbić na sztywno do 25-32GB na dysku z grami, nie systemowym. Tylko te rzeczy sprawdzaj gdy się zacznie znowu zacinać. W innych momentach raczej nic się nie zobaczy. Edytowane 25 Listopada 2025 przez Keller
Łukasz1991 2 Opublikowano 25 Listopada 2025 Autor Opublikowano 25 Listopada 2025 Jasne, z HWinfo sprawdze, co do virtual memory - wypadłem z wprawy, podpowiesz mi gdzie to podbić? Gra jest na dysku D, nie systemowym. Aktualnie roezgrałem z godzinę z minutami i nie wystąpił ww. problem. Nie miałem uruchomionego RivaTuner ani MSI Afterburner - pytanie czy też te aplikacje nie robią zamieszania, choć tak naprawdę reset gry do pulpitu rozwiązał problem. Dziękuje
Keller 807 Opublikowano 26 Listopada 2025 Opublikowano 26 Listopada 2025 (edytowane) Virtual memory ustawia się plikiem stronicowania, a takie rzeczy to google bardzo szybko wyjaśnia. Afterburner nie powinien robić problemów. Ewentualnie można posprawdzać w rivatunerze application detection level i każde z osobna przetestować. Poza off oczywiście. Edytowane 26 Listopada 2025 przez Keller
Łukasz1991 2 Opublikowano 26 Listopada 2025 Autor Opublikowano 26 Listopada 2025 (edytowane) Dziękuję Kettler Pogrzebie i zobaczę co i jak Może usprawni to na przyszłość granie Póki co pamięć wirtualna w ustawieniach zaawansowanych nic nie dało. Występują dwa przypadki w grze kiedy się zacina, pierwszy po jakiejś godzinie w wybranej sekwencji poszarpuje, ekran widocznie szarpie, ale nie wiąże się to ze spadkiem FPS. Rozwiązanie: wyłączenie gry do systemu i ponowne uruchomienie. Drugi przypadek zacinania i szarpania to ewidentnie widoczny przez minutę, może dwie gdzie brak płynności jest widoczny, a wiąże się to z wykorzystaniem GPU - tak jak średnio jest na poziomie 90-100%, tak w ww. przypadku spada do 60-70%. Problem po chwili ustępuje, a gra wraca do płynności. Pozostaje jeszcze hwinfo, zobaczymy jak faktycznie wygląa zużycie VRamu Odświeżam. Sprawdziłem zużycie VRAM'u - sięga od 5000-5700MB. Co do dwóch rzeczy mam pytanie - HW INFO pokazuje w zakładce procesor - przekroczono pobór mocy (aktualny jak i maksymalny), czy to też ma jakiś wpływ na działanie w grach? Dodatkowo obciążenie pamięci wirtualnej (max) to 98% około. Jak się na takie coś zapatrywać? Pozdrawiam Edytowane 30 Listopada 2025 przez Łukasz1991
Rekomendowane odpowiedzi