Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, Mam Aorusa 16x 9sg 2024, wiem że jest zbiorczy temat, ale tyczy się grafiki więc wstawiam tutaj. Co oznacza PCIe Lane Error lub Recovery Count? Przynajmniej HWinfo tak wskazuje, dzisiaj akurat Recovery Count jak na screenie, a czasem PCIe lane errors od 1 do 4 i są tam cyfry 222. Nie wiem czy to dzieje się od zakupu czy nie, jakoś nie zwróciłem na to uwagi. Podczas gry Dead Island 2 w 1440p na ultra przy 160 fps grafikę wykorzystuje w 100%. Dzięki za pomoc

17FCC683-7CF7-4B2D-9734-D10397E862D8.thumb.png.b107c3b6e3dd55f6cbe9a096bb864e23.png

Opublikowano

To nie są żadne błędy i to jest normalne ;) zależy od tego co robisz co jakiś czas zmienia się prędkość lub szerokość  PCIe,  z bezczynności na obciążenie i odwrotnie i wtedy masz naliczane te wartości w hwinfo.

Opublikowano

W większości przypadków za te błędy są odpowiedzialne opcje oszczędzania energii dla dedykowanego gpu, ja bym to olał bo w niczym to nie przeszkadza że tam pluje errorami, w sieci jest cała masa podobnych tematów ;) jak chcesz sprawdzić czy się poprawi to ustaw plan zasilania pod windowsem na "wysoka wydajność" (standardowo jest zrównoważony) + w nvidia control panel > zarządzanie ustawieniami 3D > tryb zarządzania energią > preferuj maksymalną wydajność.