Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam oto mój konfig:

CPU: Ryzen 7 7800x3d

MOBO: Gigabyte b850 aorus ice

Ram: Xpg adata 2x16gb 6mt/s cl30

Dysk: kingston kc3000 1tb

Gpu: Sappire Pure rx9070xt

PSU: Corsair rm850x 3.1atx

Problem polega na tym, że po odpaleniu gry po około od 5 do 2 godzin wywala bluescreeny przeważnie DPC_WATCHDOG_VIOLATION(0x133)

Bios aktualny wszystkie sterowniki rownież. Pc się nie przegrzewa. Moge dodać pliki dmp jeśli to pomoże. Pozdrawiam

minidump.rar

Opublikowano

pobierz windbg

https://apps.microsoft.com/detail/WinDbg Preview/9PGJGD53TN86?launch=true&mode=mini

uruchom jako admin

wskaz plik minidump (na dysku systemowym jest folder minidump albo minidumps - tam bedzie

potem po wskazaniu kliknij

!-analyze

przeanalizuj sobie to bo powinno pisac czemu ci sie wykszacza 

also masz jakis software typu razer, icue, stelseries albo inne? jak temp podczas grania

sprobuj sfc /scannow w cmd jako admin, lub zaaktaulizuj sobie 

i zaaktualizuj sterowniki do gpu.

inni piszą ze wylazcenie c-state w biosie pomaga, lub aktu biosu, ale to wymaga grzebania w biosie wiec najpierw to powyzej

Opublikowano (edytowane)

Dziękuję. Zrobię co powyżej.  Tak jest stellseries. sfc nic nie wykazał. Pobrałem WIndbg. wkleić caly bugcheck tu?

Temperatury podczas grania nie przekraczają 65 stopni.  Przy każdym pliku dmp towarzyszy ten błąd

SYMBOL_NAME: amdkmdag+16c4174 MODULE_NAME: amdkmdag IMAGE_NAME: amdkmdag.sys STACK_COMMAND: .process /r /p 0xffffd283396dc080; .thread 0xffffd2833bf40080 ; kb BUCKET_ID_FUNC_OFFSET: 16c4174 FAILURE_BUCKET_ID: 0x133_ISR_amdkmdag!unknown_function OSPLATFORM_TYPE: x64 OSNAME: Windows 10 FAILURE_ID_HASH: {ce335412-b260-6bc1-3af9-ea5584f041c4}

Edytowane przez Paluch2512
Opublikowano

w amd adrenaline zaaktaulizuj wzystko i nie podkrecaj gpu, stelseries jesli mozesz to odinstaluj przynajmniej tymczasowo. 

opcjonalnie DDU - odinstaluj sterowniki w trybie bezpiecznym i zainstaluj na czysto do gpu

ofc to wyzej tez krok po kroku

• Upvote 1
Opublikowano

Jedyne co w karcie było robione to w msi afterburner power limit ustawiony na 95%. Przed zainstalowaniem msi aft też wywalało. w Amd adrenaline wszystko aktualne. zainstalowany na czysto sterownik 25,11,1. Czy Panowie mogą mi zdradzić czemu wywala ten amdkmdag?

stellseries odinstalowany już

Jak mniemam te bluescreeny są związane z karta graficzną tak? Jeśli to pomoże to mam na podmianę starego shappire rx7800xt

Opublikowano

Bo ten bsod w 99% przypadkach występuje jak jest konflikt z jakimś sterownikiem/softem systemowym a nie przez problem z hardware, jak masz myszkę/klawę które trzyma ustawienia bez softu w tle to możesz ustawić wszystko w SS engine a później wywalić i już tego nigdy nie instalować, gorzej jak np myszka nie trzyma ustawień bez softu działającego w systemie :E Ja przykładowo na Prime ustawiłem wszystko co chciałem i soft wyleciał z systemu po kilku latach kupiłem tą samą myche tylko że w wersji wireless i ta już wymaga SS engine działającego w tle aby trzymać ustawienia xD 

• 2 tygodnie później...