Skocz do zawartości

Usterka PC, serwis przeprwoadza testy na 50% i zaleca reinstalacje OS :XD:

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Jak coś to w EventViewerze znalazłem kolejne 2 wpisy które może coś znaczą, nie wiem więc zapytam Was:
eventy.png

Dodatkowo w Control Panel -> System and Security -> Power Options: zmieniłem z Balanced na High Performacne. Nie są dziłem że desktopy też to mają myślałem że tylko laptopy.

No i jeszcze gdzieś wyczytałem że Distributed COM trzeba mieć Disabled -> guzik prawda XD

obraz.png.9a83049405d020f7964d8080d9fe3c80.png

Co do CoreCyclera to chodził 10h i zrobił 17 iteracji:

core.png

Edytowane przez mamisynek
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

W końcu pokazałeś błąd który coś podpowiada mianowicie "WHEA Logger" reszte błędów z dziennika które wrzucałeś każdy ma na w pełni sprawnym pc i nie warto sobie nimi zawracać głowy, natomiast WHEA świadczy o problemie sprzętowym związanym z CPU/IMC/RAM bądz niestabilnym infinity fabric, ten corecycler puszczałeś na noc?

Ogólnie to problem z systemem można wykluczyć na 100% więc szkoda czasu na format :) 

Moduły pamięci masz wsadzone w slot nr 2 i 4 ? jeżeli tak to podbij jeszcze nieco soc voltage względem tego co płyta ustawia na auto przy aktywnym xmp dla pamięci, przy ramie na 3200mhz możesz dać 1.05v (obecnie masz 0.99)

Edytowane przez Send1N
  • Thanks 1
Opublikowano

Tak szedł przez całą noc, nikt nie dotykał komputera. Chyba są w gniazdach 2 i 4 - w tych oznaczonymi gwiazdkami 

PXL_20251209_094130594.MP.jpg

PXL_20251209_094313563.jpg

Co to tego "soc voltage" to o które Ci chodzi ? XMP nic takiego nie znalazłem w biosie :/ 

PXL_20251209_102342382_MP.thumb.jpeg.0b41d21588bb5d8f9dcfbee197bc30ba.jpeg

• Upvote 1
Opublikowano

Ram masz dobrze obsadzony w slotach, w biosie musisz nacisnąć F7 aby pojawiło się więcej opcji (advanced) bo na screenie jesteś w EZ mode.

Dodam jeszcze że jak masz kartę AMD to od niestabilnych pamięci (VRAM) też wypluwa błąd whea w dzienniku systemowym, przed chwilą zrobiłem krótki test przeciągając suwak od zegara pamięci na 6950xt do niestabilnych wartości PC zrestartował się od razu po włączeniu jakiegoś obciążenia a w dzienniku dwa błędy WHEA ;) w przypadku kart nvidii nie ma czegoś takiego jeżeli chodzi o VRAM.

• Confused 1
Opublikowano

W Advanced Mode mam te same rekordy po wyszukaniu frazy SOC jak w ezMode. Nie czuje sie zbyt pewnie w tym biosie, raz w życiu podbijałem zegary w Q6600 :Crash:

Patrzyłem w AMD Software to jest jeszcze AMD Smart Access memory na disabled, włączyć to ?

Opublikowano (edytowane)

Acha czyli serwis nawet nie raczył włączyć Smart acess memory w biosie :E masz gorszą wydajność gdy ta opcja jest wyłączona ale to nie ma związku z twoim problemem,  masz w podglądzie zdarzeń losowe błędy WHEA które świadczą o problemie z hardware a nie software, tylko teraz ciężko zdiagnozować który podzespół to powoduje bo tak jak wspomniałem może to być wina procka, ramu, kontrolera pamięci w procesorze, infinity fabric w procesorze lub nawet pamięci (VRAM) na tym RX 7600, dlatego chce abyś podbił te napięcia o których wspomniałem do takich wartości aby wykluczyć ewentualny problem że płyta ustawia je zbyt nisko. Nie wpisuj żadnego "SOC" w wyszukiwarce tylko wejdź w advanced mode > AI Tweaker zjedz trochę w dół i wrzuć screena z opcji które tam masz bo na screenie z zentimings o który prosiłem wcześniej widać tylko SOC voltage reszta opcji jest "N/A" zapewne jakiś antycheat np vanguard w systemie lub antywirus blokuje odczyt :E 

Edytowane przez Send1N
Opublikowano

Więc zmień wartości z auto na manual (w przypadku zmiany soc wybierz opcję override soc voltage) i wpisz wartości dla poszczególnych pozycji jak na screenie (na czerwono) 

1.png

zapisz zmiany (f10) i wyjdź z biosu, jak wywaliłeś vanguarda to odpal zentimings pod systemem bo chce zobaczyć czy dobrze ustawiłeś xD 

Opublikowano (edytowane)

Przetestuj ten pc jeszcze po jednym module pamięci w slocie nr4 (każdy osobno) czyli wyjmujesz ten ze slotu nr2 i testujesz, następnie wyciągasz ten który masz obecnie w 4 i zastępujesz go tym z 2 :E 

Edytowane przez Send1N
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Raczej nie, prędzej procek ma problem z ramem w dualu, miałem styczność z ryzenem ( r5 2600) który po jakiś 2 latach od zakupu działał już tylko stabilnie na jednym module pamięci, z resztą jak wsadzisz w drugi slot po jednym to też powinno działać, sprawdź ;) 

Edytowane przez Send1N
Opublikowano (edytowane)

Wybacz nie zrozumiałem bo pisałeś że w 4 slocie dłuższy czas było wszystko ok więc pomyślałem że oba moduły wywaliły się w 2 slocie, obawiam się że już wszystko co można było sprawdzić zostało sprawdzone i bez podmiany części się nie obejdzie, na początek wrzuciłbym inny procesor testowo, masz możliwość zwrotu do 14 dni więc można przetestować bez poniesienia żadnych kosztów ;) Na zwrot kasy za tego PC'ta i tak nie masz co liczyć z tego co pisałeś bo serwis nie stwierdził usterki :E więc zostaje kombinowanie we własnym zakresie.

Edytowane przez Send1N
  • Thanks 1
Opublikowano

Czaje, dzięki za pomoc z tym WHEA-logggerem, i RAMem

Wiesz co ja chyba zrobie reklamacje rękojmie - albo zwrot kasy albo naprawa - zostawiam to im. Wydrukuje im ten błąd z memory i zaznacze że to jest bład fizyczny a nie systemowy, dodatkowo mam ścieżki reprodukcji crasha przez OCCT, o który prosili.

Raz jeszcze dzięki za pomoc :) 

• Like 1