Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Kupiłem ostatnio monitor: Samsung Odyssey G5 S27DG500EUX G50D. Korzystam z rozdziałki 1440p wraz z kartą graficzną RTX 3060 12gb. Korzystam z funkcji GSync w grach, ale mam pytanie co w sytuacji kiedy komputer nie wyrabia aby wyświetlić te około 171 klatek? Odpaliłem BF6 redsec i było ok 80-100 fps i ścinki. Lepiej wyłączać w takiej sytuacji kiedy komputer nie jest w stanie wyświetlić tylu klatek co hz monitora całkiem ten gsync + vsync + reflex? Czy to nic nie zmienia? Dziękuje za odpowiedź.

Opublikowano

Właśnie technologie synchronizacji ze zmiennym odświeżaniem sprawiają że mniej odczuwasz te spadki fpsów niż gdy sam fps spadnie a odświeżanie zostaje maksymalne, także lepiej mieć to włączone, zablokuj sobie klatki przy monitorze 180hz na 177 włącz g-sync compatible i nie włączaj dodatkowo v-sync nic to nie daje a możesz dostać tylko większego input laga. Także nie tylko gdy utrzymujesz fps w okolicach maksymalnego odświeżania ekranu płynność jest lepsza ale właśnie g-sync sprawia że dropy są też mniej odczuwalne.

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
W dniu 14.12.2025 o 05:21, ppibo1 napisał(a):

Ryzen 5 5600 

Nie ma ogromnej tragedii🙂 w miedzy czasie mozesz sobie pomyślec o zmianie GPU na inne wtedy będzie to dobrze banglało ze sobą.Wiadomo tez zalezy co ogrywasz jak jakieś prostsze gry to wiadomo jeszcze mozesz poczekac ale ja bym wymienił póki jeszcze cenowo to wypada dobrze

Edytowane przez Devils1100
  • Like 1