Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Problem wygląda następująco, gram sobie w Snow Runner, Rust, oglądam youtube i wszystko siada na 0.5 sekundy. FPS spadają do 0, pobór mocy karty i taktowanie spadają do 0.

Karta osiąga pełne zegary tylko w stress teście sterowników, nie ważne czy działa minutę czy trzy, trzyma taktowanie do końca, temperatury w normie.

W grach muszę w profilach ręcznie zmieniać minimum taktowania na 60% inaczej chodzi na 900-1400mhz, około 60w i Snow Runner ma 30 klatek zamiast 60...

Sterowniki 25.11.1 ale na starszych było to samo. Windows 11 ale na 10 było to samo.

Co zrobiłem do tej pory (po żadnym z tych działań nie zauważyłem zmian):

- Przełożyłem kartę w slocie PCIe, zamieniłem kabel zasilania PSU → GPU, zmieniłem kable do monitora – DisplayPort i HDMI.

- Właśnie wymieniłem procesor i zauważyłem, że karta była lekko wygięta, więc podparłem jej dolny róg i wyprostowałem ją.

- Zmieniłem ustawienia zasilania w Windows z „Ryzen Balanced” na „Ryzen High Performance” (czy coś w tym stylu).

- Całkowicie odłączyłem drugi monitor.

Jestem w 100% pewien, że problem występował też na poprzednim SSD (który padł), w 99% pewien, że występował również na starym CPU / PSU / RAM / płycie głównej. Dziwne jest dla mnie to, że karta przechodzi testy obciążeniowe na pełnych zegarach, a wszędzie indziej sama się ogranicza.

Edytowane przez 1work4bber