Skocz do zawartości

AW2724DM, AW2725D czy...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, przymierzam się do wymiany mojego wysłużonego już Nec'a ea275wmi.  Przeglądając tematy i zakładając rozdzielczość 1440p i 27cali  zastanawiam się nad Dell Alienware AW2724DM bądź AW2725D. Pracuję dość dużo z tekstem plus Excel i mam wątpliwości czy oled to dobry kierunek. Po pierwsze czytelność czcionki na 27 calach, po drugie zdarza mi się zostawić monitor ze statycznym obrazem na kilka godzina, ostatnia kwestia czyszczenie  matrycy oled. Z drugiej strony ostatnio jako faneberię złożyłem sobie komputer na ryzenie 9800x3d i RTX5080 z myślą, że czasem w coś pogram. Co ewentualnie innego rozważyć przy założeniu 1440p i 27cali i względnie dobrze odwzorowanych kolorach, 4k skreślam ponieważ używane przeze mnie programy źle skalują interfejs w tej rozdzielczości. Po głowie kołacze mi się jeszcze Sharp EA272QB ColorTuned ale to tylko 60Hz

Edytowane przez Valgar
Opublikowano (edytowane)

Cześć, na te pytania po części musisz odpowiedzieć sobie sam. Monitor OLED oczywiście świetnie Ci się sprawdzi do gier, filmów itd... kolory będą żywe i ostre, do tego wybitna czerń + szybki czas reakcji. Taki monitor do gier to najlepsza opcja moim zdaniem. Z drugiej strony do excela wystarczyłby standardowy monitor IPS.

Rozważałeś na przykład kupić Dell Alienware AW2725D do gier i 100 Hz Lenovo L27qe typowo do biura/excela? Choć wiadomo, nie jest to "najoszczędniejsza" opcja.

Edytowane przez x-kom
Opublikowano

Niestety ze względu na ilość miejsca w grę wchodzi jeden monitor, dlatego najlepiej żeby był uniwersalny.  Ewentualnie co kupić innego, żeby to miało "ręce i nogi", budżet założyłem sobie ok 2tys ale nie jest to ogranicznik. 

Opublikowano

Tamten qd-oled alienware to swietna opcja. Jednak nie jestem pewien czy oled to cos co bedzie dla ciebie ze wzgledu na twoj styl uzytkowania i programy ze statycznymi okienkami + zostawianie komputera z ekranem - co by wymagalo wlaczanie wygaszacza etc.

Jesli zmienimy matryce np na IPS - czyli najbardziej uniwersalną to mozemy zwiekszyc rozmiar monitora jak i jego rozdzielczosc - o ile chcesz. Zalezy tobie na HDR? Mozemy tez sprobowac 32cale 2k albo cos ultrawide co wplywa podobno na produktywnosc. - daj znac jaka opcje chcesz. na poczatek zaloze ze chcesz zobaczyc IPS-owy zamiennik oleda:

legenda wsrod topowych ipsow - 

https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/monitory-led/monitor-asus-rog-strix-xg27acs-w-27-2560x1440px-ips-180hz-1-ms-gtg

lub tamten alienware co na poczatku wspominales.

opcjonalnie po taniosci wchodzi do gry jeszcze: https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/monitory-led/monitor-samsung-odyssey-g5-ls27dg500euxen-27-2560x1440px-ips-180hz-1-ms-gtg

tani porzadny monitor.

wiadomo ze sa o wiele tansze, ale swoja role spelnia zarowno do pracy jak i do gier. Moze zamow qdoleda i ips i zdecytduj sam, z czym lepiej sie Tobie pracuje?

A i przejrzyj te monitory na tym forum bo dosc czesto sa polecane i maja swoje wady i zalety. (alienware ips najlepsze kolory, samsung najmniej dokladne ale i tak porzadne)

Opublikowano

Do tej pory zawsze używałem monitorów w promocji 16:9 i chyba przy takiej chciałbym zostać. Monitor ma mi służyć do pracy i okazjonalnej gry. 32 cali nie brałem pod uwagę do tej pory. Bardzo odpowiada mi zagęszczenie pikseli przy 1440p na 27 calach. 

Opublikowano

glownie do pracy, pobocznie gry -> ultrawide moglby cie zadowolic.

wiem ze ciezko na poczatku sie przekonac i rozumiem twoj proces myslowy, ale moze wybirez sie do sklepow stacjonarnych i poogladaj sobie te szerokie monitory 21:9 - wiele ludzi chwali ze na poczatku mowili ze łeee i fuu a potem chwalili produktywnosc.

HDR nie potrzebujesz, 27 2k nie 32.

To chyba wyzej masz wszystkie mozliwe propozycje. Zarowno oledowe jak i IPS-owe.

jesli do gry wchodzi rowniez matryca VA to aoc Q27G3XMN

proponuje bys przeszedł sie do sklepu i poogladal te monitory i poruszal myszkami albo poogladal ruszajace obiekty. imo ips najlepiej spelnia twoje wymagania. biorac pod uwage twoja dystrybucje praca/gry to oled sie tutaj nie spelni (niech ktos poprawi mnie jesli sie myle, nie mam ogromnej wiedzy nt oledow).