Skocz do zawartości

RX 6750 XT problem z wysokim poborem w spoczynku.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam problem z w/w kartą, a konkretnie wysokim poborem energii w stanie spoczynku - nie schodzi poniżej 45W. Dodatkowo taktowanie vramu ciągle utrzymuje się powyżej 2230MHz. Włączenie opcji "podnapięcie GPU" praktycznie nic nie daje.  Co może być przyczyną , że karta tak się zachowuje ? 

Sterowniki 25.12.1

image.thumb.png.a9d5e62580426830b5622c4d0bc9f7d6.png

Opublikowano (edytowane)

Masz wysoki pobór właśnie dlatego że pamięć (VRAM) nie wychodzi z taktowania 3D, temat znany od lat i do tej pory tego nie ogarneli... w 99% przypadków jest to zależne od danego monitora (odświeżania) lub konfiguracji kilku monitorów, u mnie na szczęście jest wszystko ok zarówno na TV jak i na monitorze:

1.png

Spróbuj utworzyć rozdzielczość niestandardową z 1hz różnicy niż maksymalne odświeżanie twojego ekranu w sofcie adrenaline lub w CRU, czyli jak masz np 144hz to tworzysz rozdzielczość niestandardową z odświeżaniem 143 i taką ustawiasz. Może pomoże ;) 

Edytowane przez Send1N
  • Like 2
  • Upvote 1
Opublikowano

Dzięki za pomoc. Jak jutro wrócę do domu to sprawdzę czy działa.

Ale mam też pytanie dotyczące zmniejszenia poboru mocy przez kartę; czy ma ktoś gotowe nastawy na to aby ta karta brała poniżej 200W ? Wydajność jest najmniej ważna, upgrade i tak będzie znaczący z 1050ti :D

Opublikowano (edytowane)

Skręć power limit max w lewo w sofcie adrenaline albo tnij taktowanie rdzenia w dół względem tego co masz na stock, mam kartę z serii rdna2 i z tego co zaobserwowałem to każde -100mhz to 20W mniej poboru przez kartę ;) 6750x pewnie na stock trzyma na rdzeniu jakieś 2600-2650mhz wejdz w adrenaline zakładka wydajność > dostrajanie - odblokuj dostrajanie gpu i ustaw w pozycji "max częstotliwość mhz" 2500 jak nadal będzie za dużo żłopać dajesz 2450 itd (działa co 50mhz)

Edytowane przez Send1N
  • Like 2
Opublikowano

nie ma czegoś takiego jak gotowe nastawy, bo każdy egzemplarz jest inny i pozwala na mniej lub więcej

6750 to tylko 20W więcej niż 6700, ale taką moc karta weźmie tylko przy ekstremalnym obciążeniu w benchmarkach i to ciężko..

3 suwaki w adrenaline i zabawa ze stabilnością

- limit zużycia energii

- przesunięcie napięcia mV

osobiście miałem 6700xt i po lekkim UV brała w grach do 150W

valhalla.jpg

• Upvote 1
Opublikowano

Tak jak wyżej pisze Send1N,  obniżenie odświeżania choćby o 1hz na 100% załatwi sprawę ,wszystko w spoczynku wróci do normy ,niby od serii 6xxx mieli to naprawić ale standardowo wyszła d..a :P drobny bubel ale trochę drażniący, dobrze że tylko takie drobne pierdoły są :banana:  reszta ogólnie w radkach działa bardziej niż przyzwoicie i to się liczy.   

• Like 1
Opublikowano

Kto Ci tak powiedział, że mieli to poprawić skoro 9070xt ma ten sam problem. AMD już tak ma, pewne problemy i ograniczenia na poziomie sprzętu rozwiązuje latami.

Już na pclabie parę lat wstecz rozmawialiśmy gdzie jest problem w sprzęcie, ale dało by radę to ogarnąć softem te ograniczenie tylko AMD jest słabe w hakach, które omijają ograniczenia sprzętowe. Nawet 290x clockblokerem dało się to ogarnąć na Win7 do pewnego momentu.