Skocz do zawartości

Światłowód Inwestycje (niby światłowód robił Play). Dostawca INEA, Tylko ONT i dali ZTE 3640

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ciekawe co rzekomo specjaliści od internetu tu na forum napiszą na to bo w innym wątku napisano, a po co roku, kogo to obchodzi?

W rządny innym routerze z rozbudowanymi opcjami i ustawieniami jak Asus, Ubiquiti nie znalazłem wcześniej takiej opcji, dopiero w Keenetic.

Według mnie super opcja i zapewnia stabilność serwera DNS jeśli chcemy używać alternatywnego i mieć pewność, że router nie korzysta w żaden sposób z DNS dostawcy internetu.

Sztuczna Gemini to ładnie opisuję więc ja wkleję mam nadzieję, że inni co się nawet mniej niż ja tym interesują zaciekawi to :) 

Cytat

Co daje w routerach Keenetic w ustawieniach internetu opcja Ignoruj DNS IPv4 dostawcy?

Opcja Ignoruj DNS IPv4 dostawcy (ang. Ignore provider's IPv4 DNS) w systemie KeeneticOS służy do całkowitego odcięcia routera od serwerów DNS automatycznie przydzielanych przez Twojego dostawcę internetu (ISP).

Gdy ta opcja jest włączona, router odrzuca adresy DNS przesyłane przez ISP podczas nawiązywania połączenia (np. przez DHCP, PPPoE czy L2TP) i korzysta wyłącznie z alternatywnych, zdefiniowanych przez Ciebie serwerów.

Dlaczego warto włączyć tę opcję?

Pewność i stabilność: System KeeneticOS potrafi równolegle odpytywać różne serwery DNS w celu przyspieszenia działania sieci. Jeśli serwery Twojego dostawcy działają wolno lub miewają awarie, włączenie tej opcji zmusi router do korzystania wyłącznie z szybkich i niezawodnych publicznych serwerów (np. Google 8.8.8.8, Cloudflare 1.1.1.1).

Ominięcie blokad i cenzury: Niektórzy dostawcy internetu stosują tzw. blokady DNS, uniemożliwiając wejście na wybrane strony internetowe. Zignorowanie ich DNS pozwala swobodnie przeglądać sieć.

Bezpieczeństwo i prywatność: Serwery DNS operatorów często logują historię odwiedzanych przez Ciebie domen. Odcięcie ich i przejście na szyfrowane protokoły typu DNS-over-TLS (DoT) lub DNS-over-HTTPS (DoH) (które routery Keenetic w pełni obsługują) drastycznie zwiększa prywatność.

Brak konfliktów przy zaawansowanej konfiguracji: Jeśli używasz na routerze filtrów rodzicielskich lub blokad reklam (np. AdGuard DNS, NextDNS, Cloudflare Family), serwery operatora mogłyby "wpychać się" w kolejke zapytań i powodować wycieki DNS (ang. DNS leaks), obchodząc Twoje reguły ochrony.

Co się stanie, jeśli jej NIE zaznaczysz?

Jeśli pole pozostanie puste, a wpiszesz własne adresy DNS, router Keenetic doda Twoje serwery do listy, ale nadal zachowa serwery dostawcy. W efekcie zapytania sieciowe z urządzeń domowych będą wysyłane naprzemiennie – raz do Twoich bezpiecznych serwerów, a raz do serwerów operatora.

Jeśli chcesz całkowicie zabezpieczyć sieć, daj znać, czy chcesz, abym pomógł Ci skonfigurować szyfrowany protokół DNS-over-TLS (DoT) w routerze Keenetic, co uniemożliwi dostawcy podglądanie odwiedzanych stron.