Laptop 15'6 do Internetu do 3000
-
Ostatnio przeglądający 0 użytkowników
- Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
-
Popularne tematy
-
Najnowsze posty
-
Przez rdk · Opublikowano
Zaglądałem do tego tematu od jakiegoś czasu i nie mogę się nadziwić temu, co tu niektórzy piszą. Świat przez różowe okulary. Tymczasem rzeczywistość na rynkach: - cena DDR5 16GB UDIMM w cenach kontraktowych (!!!), czyli najniższych możliwych - dobiła do 250$, 32GB RDIMM jest ponad 3x droższe - cena DDR4 8GB dobiła do 85$, 16GB jest 50$ droższe - Micron mówi, że to nie koniec podwyżek- chce w tym kwartale podnieść ceny kontraktowe łącznie o 115-125% - Hynix poinformował, że na 2027 będzie miał więcej zamówień niż na 2026 (gdzie już mu brakło mocy wytwórczych na realizację zamówień) - analitycy PODNOSZĄ prognozy wzrostu cen pamięci, bo zamówienia z sektora Data Center/AI cały czas rosną, wg prognoz wzrosty cen mają się utrzymać w także 2027r. - nowe prognozy dla rynku PC i smartfonów są coraz gorsze, przewidywania spadków sprzedaży w tym roku to od 10 do 25% (na skutek wzrostu cen pamięci DRAM/NAND) - niższe ceny są tylko u chińskich dostawców, ale są to dosłownie mikroskopijne ilości (Samsung, Hynix i Micron mają razem jakieś 92/93% całego rynku) i nie mają możliwości szybkiego zwiększenia produkcji w znaczący sposób Bez krachu na rynku AI nie ma właściwie szans na obniżki cen pamięci do jakichś sensownych poziomów. A sklepy robią ograniczenia nie po to, żeby klient z ulicy nie kupił 5 czy 10 kompletów, tylko żeby nie wjechała mu hurtownia i nie wzięła wszystkiego na zapas, bo ceny u producentów to kosmos łamane na brak towaru. Ah, i jakby ktoś jeszcze nie wiedział: 250$ w hurcie w azji, to cena bez żadnych marż u nas i przede wszystkim- bez VAT. Także w perspektywie najbliższych miesięcy można się spodziewać wzrostu do >2000 PLN za zestaw 32GB. Nie chcę tym postem wywoływać gównoburzy, bo po pierwsze- to nie moje opinie a ani ja ani nikt inny nie wie co na 100% się wydarzy. To, jak to co jest opisane wyżej przełoży się na ceny będzie sens oceniać za kilka miesięcy. -
Przez Pablloo · Opublikowano
Ja tam lecą na najnowszych wydają się ok. Co do UV to zacznij od tego. -
Przez galakty · Opublikowano
Bez kitu, to Peugeot Ja poprosiłem Gemini żeby stworzył nowy model na bazie Laguny 3 Coupe -
Przez musichunter1x · Opublikowano
Ale to nie ja robię krucjatę, krzycząc o egzekucjach i czym tam jeszcze. Ale ja z Tobą już nie dyskutuje, bo wielekroć pokazałeś, że nie liczy się co ktoś mówi, tylko kto, a zamiast dodać faktów do argumentacji to zasypujesz człowieka kpinami, ignorancją, a na koniec linkowłeś film z tymi samymi ujęciami, ale z mniejszą ilością, z niektórymi fragmentami dłuższymi... Oczywiście nie było tam ujęć, które przedstawiały całą sytuację. Więc kto tu dorabia swoją narrację? Of tamtej pory postanowiłem nie odwijać wiadomości z ignrowanych, bo jedna nic wartościowego nie straciłem i znowu to tutaj udowodniłeś. Różnimy się tym, że ja swoich źródeł nie traktuję jak wyrocznię, po prostu zbieram punkty widzenia. -
Przez bergercs · Opublikowano
Wyślijcie to Francuzom, może akurat będą po butelce Bordeaux i klepną do produkcji :-)
-
-
Aktywni użytkownicy

Rekomendowane odpowiedzi