ppibo1 3 Opublikowano 28 Stycznia Opublikowano 28 Stycznia Witam. Poszukuje monitora do 2000zł. Chciałbym aby był jak najmniej męczący dla oczu. Najlepiej pozbawiony pwm i flickeringu. Chciałem kupić ten https://www.x-kom.pl/p/1160236-monitor-led-27-265-284-dell-alienware-aw2723df.html , ale też coś pisali na forach o flickeringu. W rozdzielczości 27 cali i rozdzielczości 1440p. Bardzo dziękuję za propozycje !
Pan Mateoo 638 Opublikowano 28 Stycznia Opublikowano 28 Stycznia przeciez to jeden z lepsxzych ipsow, kto ci pisal takie bzdury o flicekrach? moze chodzilo o oledową wersje? 1
ppibo1 3 Opublikowano 28 Stycznia Autor Opublikowano 28 Stycznia Na reddicie. W opiniach też coś się tam przewija. Chciałbym nie zmarnować kasy dlatego pytam się ekspertów.
Pan Mateoo 638 Opublikowano 28 Stycznia Opublikowano 28 Stycznia to z 3lat, jestem pewny ze juz dawno to naprawili. smarthdr - wydaje mi sie ze wylaczenie 'automatycznie zarzadzaj kolorami w windowsie' rozwiaze ten problem - defaultowo to jest w winddowsie ON, a to jest taki syf tak wgl uzywasz hdr? chcesz IPS tak? czy inny typ matrcy [raczej nie skoro chcesz flicker free etc] XG27ACS 2024 - cena 1200 w proshop chyba, hdr tylko hdr400 wiec niby hdr ale jednak cos tam brakuje ^ moze ten model cie przekona? lekko przesycony wiec bedziesz mial uczucie zywszych kolorow.
Send1N 5 456 Opublikowano 28 Stycznia Opublikowano 28 Stycznia hdr na ipsie i tak nie istnieje i tylko pogarsza kolory także tym sobie głowy nie zawracaj 2
Lameismyname 2 905 Opublikowano 1 Lutego Opublikowano 1 Lutego W dniu 28.01.2026 o 21:58, Send1N napisał(a): hdr na ipsie wegańskie mięso 1
Pan Mateoo 638 Opublikowano 1 Lutego Opublikowano 1 Lutego W dniu 28.01.2026 o 21:58, Send1N napisał(a): hdr na ipsie i tak nie istnieje i tylko pogarsza kolory także tym sobie głowy nie zawracaj eee nie wiem, ja tam minimalnie pozytywna roznice widze ale to moze dlatego ze nei widzialem nigdy VA microleda albo oleda z hdrem
Send1N 5 456 Opublikowano 1 Lutego Opublikowano 1 Lutego Na na wszystkich ips jakie miałem w tym na obecnym monitorze który też ma hdr400 jak włączałem testowo to szybko z tego rezygnowałem
galakty 4 040 Opublikowano 1 Lutego Opublikowano 1 Lutego Godzinę temu, Pan Mateoo napisał(a): eee nie wiem, ja tam minimalnie pozytywna roznice widze ale to moze dlatego ze nei widzialem nigdy VA microleda albo oleda z hdrem HDR wymaga stref wygaszania, inaczej to tylko podbicie jasności - wydaje sie że jest lepiej bo lubimy jasność i kolorki, ale to nie jest HDR. 1 1
Send1N 5 456 Opublikowano 1 Lutego Opublikowano 1 Lutego Jeszcze żeby tak było jak piszesz u mnie jak włączę hdr to wszystkie opcje w menu są zablokowane robi się zdecydowanie ciemniej w porównaniu do tego co mam ustawione ręcznie pod granie a kolory są bardziej spłowiałe 1
galakty 4 040 Opublikowano 1 Lutego Opublikowano 1 Lutego Hmmm nie powinno tak być, testowałem na LG GP850 i było ok, tylko co z tego skoro czarny dalej świeci jak księżyc nocą? 1
Doamdor 2 438 Opublikowano 1 Lutego Opublikowano 1 Lutego Jeżeli monitor do gier, to tylko Oled, żaden IPS. 1
ppibo1 3 Opublikowano 3 Lutego Autor Opublikowano 3 Lutego Taki dobry oled to chyba dużo większy wydatek. Chyba gorzej wpływa na oczy.
Send1N 5 456 Opublikowano 3 Lutego Opublikowano 3 Lutego Skoro autor może przeznaczyć 2tys to w takiej kasie kupi już oleda, dla oczu to najgorszy jest mini led kupując taki głównie do pracy na białym tle 1
Raiven 13 Opublikowano 6 Lutego Opublikowano 6 Lutego Dopłaciłbym do Gigabyte MO27Q28G na nowym panelu. Używam trzeci dzień zarówno w codziennej pracy (znam ryzyko i akceptuję) jak i wieczorami pogrywając. Vertical banding na start był okropny (sprawdzałem na Grayscale 95%, nie aktualnie w ciemnych grach) ale poprawia się z kolejnymi odświeżeniami pikseli, przy zwykłym użytkowaniu nie widzę problemu. Czcionki są wystarczająco dobre, a to było coś co m.in. odstraszało mnie dotychczasowo od kupna OLEDa. Ogólnie mega różnica całościowo po przesiadce z VA (którego kupowałem również znając jego wady, ale bardziej zależało mi na kolorach).
Send1N 5 456 Opublikowano 7 Lutego Opublikowano 7 Lutego Na amazonie i proshopie jest do wyrwania poniżej 2300zł, w polskich sklepach to już dopłata 450zł względem max budżetu autora. https://www.amazon.pl/dp/B0FSDC2S6B/?tag=ceneo0c-21&creative=380333&creativeASIN=B0FSDC2S6B&linkCode=asn&utm_source=ceneo&utm_medium=referral&ascSubtag=b61ec547-5c5d-1531-4488-208ea6804ec2
Reddzik 2 996 Opublikowano Piątek o 07:48 Opublikowano Piątek o 07:48 W takich możliwościach finansowych to pewnie OLED, w tej cenie tylko 1440p ale zapewne do 4k może być większa dopłata.
Send1N 5 456 Opublikowano 20 godzin temu Opublikowano 20 godzin temu Do 27" 2560x1440 jest aż nad to więc 4K nie jest wymagane
Rekomendowane odpowiedzi