Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam. Nadpisałem dzisiaj Windowsa na stary system, bo miałem problemy z WU i po oczyszczaniu dysku systemowego, w "mój komputer" pozostał folder Windows.old, którego nie potrafię usunąć. 

Poproszę o pomoc.

1.jpg

Poza tym problem z WU dalej istnieje. Nie da się aktywować WU po zastosowaniu skryptu czyszczącego od użytkownika WOWO (nie odpisuje w temacie o swoim skrypcie)

Pola WU i pod nim są wyszarzone.

2.jpg

Edytowane przez leven
Opublikowano

Jeżeli chodzi o folder - We właściwościach masz zakładkę Zabezpieczenia. Wejdź tam, kliknij przycisk Zaawansowane na dole i w nowym oknie na górze będzie pole Właściciel. Kliknij przycisk Zmień znajdujący się obok, wyszukaj swojego użytkownika i kliknij Zastosuj. W teorii już to powinno pozwolić na skasowanie folderu ale jeżeli będziesz miał problem dalej to możesz dodać swojego użytkownika w polu Uprawnienia i dać mu pełny dostęp do folderu, podfolderów i plików.

Opublikowano

Co do uprawnień, mam pełną kontrolę, jako administrator i nic z tym nie można zrobić, ALE wykonałem jeszcze raz instalację systemu jako nadpisanie i ten folder Windows.old zniknął jak kamfora. Cuda jakieś normalnie :stukniety:

Niestety nie potrafię odzyskać dostępu do WU, gdzieś jest wyłączony i nie wiem, gdzie szukać :wariat:

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, leven napisał(a):

Co do uprawnień, mam pełną kontrolę, jako administrator i nic z tym nie można zrobić,

Administrator w Windows nie ma pełnej kontroli, TrustedInstaller i System są poza uprawnieniami admina (można oczywiście przejąć uprawnienia chociaż nie wiem czy w każdym przypadku).

Edytowane przez Kandelabros
  • Upvote 1
Opublikowano
5 godzin temu, leven napisał(a):

ALE wykonałem jeszcze raz instalację systemu jako nadpisanie i ten folder Windows.old zniknął jak kamfora. Cuda jakieś normalnie :stukniety:

Niestety nie potrafię odzyskać dostępu do WU, gdzieś jest wyłączony i nie wiem, gdzie szukać :wariat:

Czekaj, czekaj. Rozumiem że przeinstalowałeś system bo skrypt od @wowo89-a w pkt. 1 wyłączył WU. Ale po tym wystąpił problem z usunięciem folderu starej wersji systemu więc jeszcze raz przeinstalowałeś system. Jak to możliwe że po drugim przeinstalowaniu systemu nadal nie działa WU? Zaprawdę cuda normalne :magik:.

Opublikowano

Z tym, że to nie jest świeża instalacja systemu spod bios, tylko uruchomienie .exe systemu z drugiego dysku i nadpisanie na obecny system.  WU dalej jest wyszarzony. Za to folder windows.old zniknął po drugim zabiegu :P  Cofnięcie skryptu nic nie daje. Chyba czeka mnie świeża instalacja systemu i znowu godziny ustawiania :E 

Opublikowano (edytowane)

Nawet go nie oznaczyłeś w temacie jak zadałeś pytanie :E odpisałem ci że wu jest wyłączane po zastosowaniu skryptu tylko nie wiem w jaki sposób, próbowałeś po prostu wejść w usługi i uruchomić ręcznie  windows update? jeżeli tak to spróbuj jeszcze WUDM https://github.com/tsgrgo/windows-update-disabler/releases/tag/v2.0.0 wypakuj i kliknij skrypt "enable updates" ;) 

Edytowane przez Send1N
  • Upvote 1
Opublikowano
27 minut temu, Send1N napisał(a):

Nawet go nie oznaczyłeś w temacie jak zadałeś pytanie :E odpisałem ci że wu jest wyłączane po zastosowaniu skryptu tylko nie wiem w jaki sposób, próbowałeś po prostu wejść w usługi i uruchomić ręcznie  windows update? jeżeli tak to spróbuj jeszcze WUDM https://github.com/tsgrgo/windows-update-disabler/releases/tag/v2.0.0 wypakuj i kliknij skrypt "enable updates" ;) 

Próbowałem w usługach i WU jest uruchomiony automatycznie. Spróbuje tego całego WUDM :) 

Nic nie pomaga, dalej wyszarzone pola WU. Jutro postawię system z pena i kurła pincet kilometrów od jakichkolwiek skryptów :lol2:

• Haha 1