Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
32 minuty temu, ju-rek napisał(a):

Mam b850mpower, ale używam biosu 1A16U3 i soc da się ustawić.

IMG20260205160933.thumb.jpg.40e9f3d988ebd839304e6161ca536b12.jpg   IMG20260205160952.thumb.jpg.baabae0480106e87acc641a212dd8395.jpg

Jak ogólnie wrażenia, bo może BIOS faktycznie lepiej cofnąć, ale jestem trochę zawiedziony - wszystko raczej ustawiane automatycznie - napięcie RAM niby przyjmie powyżej 1.4v, ale okazuje się, że nawet nie zapisze - ustawia 1.4. SoC też mam problem. Ogólnie BIOS raczej ssie pod ręczne ustawienia, jakby nastawiony na przedefiniowany. 
RAM oczywiście kosmos, na poprzedniej płycie nie było szans nawet się zbliżyć do tego co tu potrafi predefiniowane zaproponować, ale cholera - nie podoba mi się ten bios - masę MSI miałem, było ok, a tu jak trochę chipset „B” intela

IMG_2984.jpeg

Opublikowano

W sumie na dość dobrych a-die to chodzi - nawet zbootował 8400 (maks dla mojego kontrolera) 28-36, hwinfo już niestety wysypał, pomijając, że pod względem ramu to nie ma o czym mówić - nic lepszego raczej nie ma, to raczej dobrze byłoby mieć jakąś ręczną kontrolę nad ustawieniami -ai co prawda mówi, że powinno być ok, a MSI na tej płycie blokuje te niebezpieczne, ale kuźwa - 1.3 soc ustawia, a blokuje powyżej 1.4 - gdzie profil xmp jest 1.45… albo o czymś nie wiemy albo w kulki gramy… nie mniej na tym biosie za cholery soc nie mogę ustawić „normalnie”