Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć :)

Szukam laptopa do ~5000/6000 zł, ale nie chcę przepłacać za niewykorzystane możliwości sprzętu i potrzebuję opinii przed zakupem.

Moje potrzeby:

- głównie praca biurowa (Word, Excel, PowerPoint)
- dużo przeglądarki podczas pisania prac, artykułów i YouTube/tutoriali, więc ekran min. 16"
- czasami webinary/spotkania online (Teams/Zoom)
- okazjonalne czasem w coś pogram (jakieś tanie lub darmowe ze steam). Nie jestem graczem, więc nie zależy mi żeby wszystko działało na najwyższych parametrach.
- sprzęt ma służyć 6–7 lat, a przynajmniej tak bym chciał :)

Znalazłem taki laptop: Lenovo ThinkBook 16 G8 Ultra 7 255H: https://allegro.pl/oferta/lenovo-notebook-thinkbook-16-g8-21sk008qpb-w11pro-ultra-7-255h-16-512gb-16-18240915619
Ewentualnie ten sam tylko z procesorem Core 7-240H: https://allegro.pl/oferta/laptop-lenovo-thinkbook-16-g8-21sh00a4pb-core-7-240h-16gb-512gb-w11pro-3lgw-17742873894

Zainteresowałem się tym modelem, bo ma możliwość dodania więcej RAM i dodatkowego dysku w przyszłości (za te 4-5 lat), być może to przedłuży zadowalającą żywotność urządzenia., o ile wtedy już nie wymienię na coś nowszego.

Czy to rozsądny wybór? A może macie jakieś inne propozycje? Dziękuję.

Opublikowano (edytowane)

Jeśli laptop nie będzie używany do wymagający gier, to poleciłbym V560TU-16PL30. System można wgrać samemu i nawet podczas trwania gwarancji można samemu dołożyć dysk czy zmienić RAM jak będzie taka potrzeba. Ekran jest nieco lepszy bo ma odświeżenie 165Hz zamiast 60 i ma większą jasność. Mam 2 podobne laptopy (jeden kupiłem kilka lat temu a drugi niedawno) i nie miałem praktycznie żadnych problemów.

Edytowane przez Krystian03
Opublikowano (edytowane)
42 minuty temu, Krystian03 napisał(a):

Jeśli laptop nie będzie używany do wymagający gier, to poleciłbym V560TU-16PL30. System można wgrać samemu i nawet podczas trwania gwarancji można samemu dołożyć dysk czy zmienić RAM jak będzie taka potrzeba. Ekran jest nieco lepszy bo ma odświeżenie 165Hz zamiast 60 i ma większą jasność. Mam 2 podobne laptopy (jeden kupiłem kilka lat temu a drugi niedawno) i nie miałem praktycznie żadnych problemów.

Fajny, ten V560TU ma ciekawy ekran + większy dysk na początek, ale mniej RAM (8GB) i bez Windowsa. Gdyby od razu wybrać konfigurację z 16 GB i zakupić Windowsa to cena wychodzi prawie 6k zł, to prawie 1,5k więcej niż ten Lenovo, a w sumie tylko byłby lepszy ekran. Te Lenovo mają 3 lata gwarancji i wydaje mi się, że przez te 3 lata nie będzie konieczności rozbudowy o dodatkowe RAM (max. można 64 GB tam wcisnąć) i dodatkowy dysk. Wydaje mi się, że oba modele mają taką samą, zintegrowaną kartę graficzną (Intel Arc), więc na obu podobne gry pójdą, ale jak pisałem, jak zagram z 5h w miesiącu to będzie dobrze.

Edt. przepraszam, teraz zauważyłem, że tam jest 8 + 8 GB Ram

Edytowane przez Harry191919
Opublikowano
26 minut temu, Merqus4 napisał(a):

To prawda solidnie zbudowany, kolega ma takiego i codziennie korzysta z niego w pracy.

Tak, sprawdziłem dokładniej:
1. Lenovo ma 1x 16GB, DM 2x 8GB (Dual Channel - lepsza wydajność)

2. Lenovo dysk 2242 (krótki dysk), DM 2280 (pełnowymiarowy) - w przyszłości prędzej dokupię drugi 2280

3. Bateria Lenovo 45 Wh, DM 73Wh.

Zmieniłem tylko lekko konfigurację:

Monitor: 16.0” WVA/N7 165Hz

Procesor: Ultra 7-255H

Pamięć RAM: 8GB DDR5 5600MHz 8GB DDR5 5600MHz

SATA: Brak

M.2: Dysk SSD Patriot VP4300 Lite 1TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen4 NVMe Brak

System operacyjny: Brak

WLAN: Wi-Fi 6E (AX211/RZ608)

Pasta termoprzewodząca: THERMAL GRIZZLY - KRYONAUT

Cena: 5249 PLN

Będzie ok? Co uważacie? 

Opublikowano

Jak ten sprzęt chcesz mieć 6-7 lat o czym wspomniałeś to nie schodź tak nisko z pojemnością pamięci, 8gb ramu na dzień dzisiejszy wystarcza do win11 ale pod warunkiem że jesteś pedantem trzymającym porządek i nie masz otwartych 30 kart w przeglądarce inaczej zacznie się oranie po dysku przez plik wymiany. Dual channelem sobie nie zawracaj głowy skoro bierzesz sprzęt bez dedykowanej grafiki to i tak nie odczujesz różnicy tym bardziej że grasz "5 godzin miesięcznie" natomiast różnicę z niewystarczającej pojemności pamięci już odczuć możesz i to bardzo szybko, poniżej 16gb ramu bym nie schodził ja to ma być sprzęt na kilka lat, możesz wziąć wersję z 1x16 i zostanie ci drugi slot wolny na ewentualną rozbudowę do 32gb w przyszłości.

• Thanks 1
Opublikowano
2 minuty temu, Send1N napisał(a):

Jak ten sprzęt chcesz mieć 6-7 lat o czym wspomniałeś to nie schodź tak nisko z pojemnością pamięci, 8gb ramu na dzień dzisiejszy wystarcza do win11 ale pod warunkiem że jesteś pedantem trzymającym porządek i nie masz otwartych 30 kart w przeglądarce inaczej zacznie się oranie po dysku przez plik wymiany. Dual channelem sobie nie zawracaj głowy skoro bierzesz sprzęt bez dedykowanej grafiki to i tak nie odczujesz różnicy tym bardziej że grasz "5 godzin miesięcznie" natomiast różnicę z niewystarczającej pojemności pamięci już odczuć możesz i to bardzo szybko, poniżej 16gb ramu bym nie schodził ja to ma być sprzęt na kilka lat, możesz wziąć wersję z 1x16 i zostanie ci drugi slot wolny na ewentualną rozbudowę do 32gb w przyszłości.

Czyli rozumiem, że proponujesz ten? Lenovo ThinkBook 16 G8 Ultra 7 255H: https://allegro.pl/oferta/lenovo-notebook-thinkbook-16-g8-21sk008qpb-w11pro-ultra-7-255h-16-512gb-16-18240915619 

Chyba że jeszcze jest coś innego, godnego uwagi na rynku. 

Opublikowano
20 minut temu, Send1N napisał(a):

Niczego nie proponuje ;)  może być też ten DM, głównie chodzi o to abyś nie kupował lapka z zaledwie 8gb ramu bo to trochę śmiech na sali w 2026r ;) 

Ok, jasne. Planowałem min. 16 GB (czy to 1x 16GB czy 2x 8GB) z możliwością rozbudowy w przyszłości, bo ceny RAMu są dosyć wysokie... a może kiedyś będzie troszkę taniej ;) No i może jednak dysk 1TB by się przydał od razu: https://allegro.pl/oferta/laptop-lenovo-thinkbook-16-g8-ial-16-intel-core-ultra-7-16-gb-1000-18126908620
No i pytanie czy chcę dopłacić 900 zł za lepszy ekran i baterię w DM :D O ile potrafię sobie wyobrazić jak długo może laptop pracować na baterii (45 Wh vs 73 Wh) tak nie za bardzo wyobrażam sobie różnicę w ekranach, bo nie mam zbyt dużego doświadczenia (60 Hz / 300 nitów vs 165 Hz / 400 nitów).

Opublikowano

Wyżej napisałeś "zmieniłem tylko konfigurację" i napisałeś to tak jakbyś skonfigurował na stronie tego lapka od DM z 8gb pamięci dlatego o tym wspomniałem :P sam windows zajmie ci zaledwie z 30gb więc przemyśl czy dopłata do większego dysku niż 500gb jest warta do tego typu zastosowań o jakich wspomniałeś, między 60hz 300n a 165hz 400n różnica będzie taka że ten drugi będzie miał wyższą maksymalną jasność matrycy a wyższe odświeżanie odczujesz też przy poruszaniu kursorem myszki czy scrollowaniu stron :E Natomiast zdecydowanie największa różnica wychodzi dopiero podczas grania między ekranem 60-75hz a 120hz lub wyżej ;) 

• Like 1
Opublikowano
14 minut temu, Send1N napisał(a):

Wyżej napisałeś "zmieniłem tylko konfigurację" i napisałeś to tak jakbyś skonfigurował na stronie tego lapka od DM z 8gb pamięci dlatego o tym wspomniałem :P sam windows zajmie ci zaledwie z 30gb więc przemyśl czy dopłata do większego dysku niż 500gb jest warta do tego typu zastosowań o jakich wspomniałeś, między 60hz 300n a 165hz 400n różnica będzie taka że ten drugi będzie miał wyższą maksymalną jasność matrycy a wyższe odświeżanie odczujesz też przy poruszaniu kursorem myszki czy scrollowaniu stron :E Natomiast zdecydowanie największa różnica wychodzi dopiero podczas grania między ekranem 60-75hz a 120hz lub wyżej ;) 

O to w perspektywie kilku lat użytkowania to może lepiej od razu wziąć coś wygodniejszego dla oczu. Dziękuję za te wskazówki. Wydaje mi się, że ten DM z 1x 16 GB (jak ceny spadną to dokupię za te 2 lata drugie 16GB, o ile spadną %-)) i dysk 512 GB rzeczywiście będzie wystarczające. 

• Upvote 1