Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, leven napisał(a):

Bóg Ciebie opuścił :E  Miałem B-die, ale nie masakrowałem ich 1.5 V ! 

A gdzie tam ;) każdy tutaj z forum ci powie to samo że b-die mogły pracować na sporo wyższym napięciu niż 1.45v na co dzień nawet bez opcjonalnego nawiewu. Nawet te patrioty jednostronne nie miały problemu przy 1.55v mimo fabrycznych badziewnych radiatorów. Takie TridentZ od gskill które miały zdecydowanie lepszy radiator można było puszczaj nawet na dwustronnych 2x16 w okolice 1.55v bez nawiewu i się nie sypały od temperatury ;) Swego czasu była też moda na pclabie na przeszczepianie radiatorów ze starych modułów DDR3 to i 1.6v można było puszczać bez dodatkowego chłodzenia :E 

Godzinę temu, sebask01 napisał(a):

Pytanie z ciekawości, a jest sens zabawy jednym modułem jeśli ten drugi moduł “walnięty” nie będzie chciał działać na 3600MT/s?

3600 było robione przy 1.35V

Reklamuj te pamięci jak masz możliwość bo ewidentnie z tym jednym jest coś nie tak, jak nie masz takiej możliwości to szukaj innego zestawu, dokupienie jednego modułu 8gb tych patriotów raczej jest niemożliwe z tego co patrzyłem. Może akurat przy okazji sobie sprawisz zestaw 2x16gb a ten jeden sprawny moduł 8gb z poprzedniego zestawu wystawisz na sprzedaż ;) 

Edytowane przez Send1N
  • Upvote 1
Opublikowano
6 minut temu, Send1N napisał(a):

Reklamuj te pamięci jak masz możliwość bo ewidentnie z tym jednym jest coś nie tak, jak nie masz takiej możliwości to szukaj innego zestawu, dokupienie jednego modułu 8gb tych patriotów raczej jest niemożliwe z tego co patrzyłem.

Dziękuję Wam za pomoc, przynajmniej wiem na czym stoję. Tak, z tego co się patrzyłem ciężko jest kupić jedną kość, no nic została opcja zakupu nowych kości. Tak na zakońcienie tematu, moglibyście podpowiedzieć jaki RAM najlepiej kupić pod ten procesor i płytę? 

Opublikowano

Na obecne pamięci masz dożywotnią gwarancję, może jednak warto skorzystać? te patrioty nie są "End of life" więc nie widzę przeszkód aby to zrobić, tylko musisz mieć oryginalne pudełko i wysłać cały zestaw. 

A jeśli chodzi o nowe memki to ma to być zestaw 2x16 czy nadal chcesz iść w 2x8? używki wchodzą w grę czy tylko nowe? ;) 

• Upvote 1
Opublikowano

Nie mam pudełka ani paragonu. Paragon nie problem bo jest e faktura ale brak pudełka. Raczej używki odpadają, co do używek mam obawy :hihot: .  No i właśnie jest tutaj problem bo nie wiem, ale wydaje mi się że lepszym wyjściem było by już kupić 2x16..

Opublikowano

Myślę że standardowo zestaw 2x16 3600mhz będzie ok abyś nie musiał się użerać z ustawieniami poza wbiciem profilu xmp, tylko musisz przygotować się na to że to będzie koszt w okolicy tysiąca zł niestety :E;) 

Opublikowano
4 godziny temu, ju-rek napisał(a):

Mam takie pamięci, tylko u mnie mam na nich radiatory lepsze, bo tamte to blaszki były. Max chyba szły 4200cl17 na 10600k.

patriot.png.875ea89f01fcfc83c26a747cefe58c14.png

A co ten przewód robi pomiędzy RAM ? Schowaj go pod chłodzeniem CPU. 

Ładne te memki :) 

Opublikowano (edytowane)

To jest właśnie to o czym pisałem wyżej, przeszczepione radiatory na memki ddr4 z jakiś starych modułów DDR2/3 kupionych gdzieś w necie po taniości aby tylko zdjąć "radiatory" które kiedyś spełniały funkcję odpromiennika a nie tylko ozdobnej atrapy ;) swego czasu sporo osób złapało taką zajawkę na pclabie i się w to bawili, efekty były bardzo dobre, temp na pamięciach potrafiła spaść o 10 stopni względem np tej atrapy na patriotach viper steel bez dodatkowego nawiewu ;) https://www.oleole.pl/pamieci-ram/ocz-ddr2-4096mb-800-2x2048mb-cl5-reaper-hpc.bhtml

Edytowane przez Send1N