Skocz do zawartości

Swiatlowod T-Mobile niestabilny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Hej, mieszkam w sopocie od ponad roku i wlasnie przeprowadzilem sie do nowego mieszkania gdzie ponownie wzialem umowe na rok od t-mobile bo poporzednio nie mialem problemow. 

Na nowym adresie doslownie moze 2 miesiace bylo jak wczesniej - stabilny i utrzymuje predkosci, ale od jakiegos czasu ok. miesiac, dziala w tak dziwny sposob.

Predkosc mozna powiedziec ze jest stabilna, pakietow nie trace... ale ping to jest jakis zart, z tego nie da sie korzystac.

Na czym moze polegac problem?

Odlaczylem wszystkie urzadzenia - nic

Wymienilem router - nic

Tak, restartowalem i tak, jestem podlaczony skretka.

Najlepsze jest to ze gdy dzwonilem do operatora i ten kazal mi zrobic certyfikowany test to na nim nic nie wykazuje, super.

Tymczasem czy gram czy rozmawiam na discord to moj ping wyglada jak tetno osoby z atakiem serca.

Jest bardzo wysoki jitter

Zrzutekranuz2026-02-2112-15-11.png.c09c0aec47449b81ff52531af49d8043.png

image.png.df518c7c3057bd61b6456d0292b2dd0a.png

sssssssss.png

O co chodzi?

Edytowane przez albino
Opublikowano
6 minut temu, albino napisał(a):

zrobic certyfikowany test to na nim nic nie wykazuje

rob o odpowiednich godzinach np co 2h zebys mial pewnosc.

moze masz bardzo duzo urzedzen tego typu i ping jest zagluszany? sprawdz jakims snifferem wifi z telefonu na jakich kanalach wykrywa ci polaczenia - ah tylko to dot wifi a nie polaczenia kablowego.

mozesz sprawdzic polaczenie kablem bezposrednio z routera do laptopa na bardzo krotkim odcinku by wyeliminowac kabel

Opublikowano
1 minutę temu, Pan Mateoo napisał(a):

rob o odpowiednich godzinach np co 2h zebys mial pewnosc.

moze masz bardzo duzo urzedzen tego typu i ping jest zagluszany? sprawdz jakims snifferem wifi z telefonu na jakich kanalach wykrywa ci polaczenia - ah tylko to dot wifi a nie polaczenia kablowego.

mozesz sprawdzic polaczenie kablem bezposrednio z routera do laptopa na bardzo krotkim odcinku by wyeliminowac kabel

Testy robie od paru tygodni,

sprawdzam na bierzaco jakie ip sa podlaczane do mojej sieci, pare razy wywalalem wszystko dla testu i dalej nic

Opublikowano
49 minut temu, albino napisał(a):

Testy robie od paru tygodni,

sprawdzam na bierzaco jakie ip sa podlaczane do mojej sieci, pare razy wywalalem wszystko dla testu i dalej nic

Po pierwsze - na bieŻąco.
Po drugie - co to niby za „certyfikowany test”?
Po trzecie - dusiłbym operatora danymi z WinMTR choćby czy co dostajesz podczas grania i w jakie tytuły. ISP ma to do siebie, że z uporem maniaka będzie Ci wciskać, że to wina Twoich urządzeń, Twojej konfiguracji itd.

Opublikowano
24 minuty temu, PrzemekRyk napisał(a):

Po pierwsze - na bieŻąco.
Po drugie - co to niby za „certyfikowany test”?
Po trzecie - dusiłbym operatora danymi z WinMTR choćby czy co dostajesz podczas grania i w jakie tytuły. ISP ma to do siebie, że z uporem maniaka będzie Ci wciskać, że to wina Twoich urządzeń, Twojej konfiguracji itd.

Przepraszam za pisownie, nie jestem z polski, 

„certyfikowany test” wymyslil sobie operator tmobile, jakis program ktory wymuszal na mnie robienie testow co 2h 6 razy i podlaczenie po kablu tylko jednego urzadzenia.

co mi da duszenie ich, tzn czy realnie oni moga „cos pstryknac” i bedzie jak dawniej?

Opublikowano

wymuś od dostawcy skad masz miec ten certyfikowany test

bo jedyny dostepny w polsce - juz dawno wygasl

image.png.3f0f28691d1eb370c4bfc6851fd76b59.png

a innego nie ma.

teraz jest dostepne na !!!!wniosek!!! urzedzenie ktore podlaczasz do routera i ono robi testy - na to trzeba czekac etc i wniosek sklada sie tutaj https://www.uke.gov.pl/

Wniosek o udostępnienie próbnika konsumenckiego w celu dokonania pomiaru  jakości usługi dostępu do sieci Internet

image.png.c3db7375f5e6cc3e02077b40212a77e8.png

wiec majac na uwadze powyzsze, robienie testow zapewne pro.speedtstem nie jest juz certyfikowane. dostawca nie ma aktualnej wiedzy. Jesli go jednak te wyniki zadowalaja to niech je ma

sory za taki chaos ale juz wiesz ze te certyfikowane testy ktore robisz wcale nie sa juz certyfikowane

Opublikowano
26 minut temu, albino napisał(a):

Przepraszam za pisownie, nie jestem z polski, 

OK, rozumiem. Podpowiem tylko, że można mieć też sprawdzanie polskiej pisowni. :)

Cytat

„certyfikowany test” wymyslil sobie operator tmobile, jakis program ktory wymuszal na mnie robienie testow co 2h 6 razy i podlaczenie po kablu tylko jednego urzadzenia.

1. Co to za program?
  2. Robienie testu przy jednym urządzeniu eliminuje wpływ obciążenia routera/łącza przez procesy korzystające z sieci z innych urządzeń. Owszem. Niemniej jednak nigdzie w umowie nie masz zapisu, że poprawne działanie łącza będzie możliwe li tylko przy używaniu jednego podłączonego urządzenia.
Cytat

co mi da duszenie ich, tzn czy realnie oni moga „cos pstryknac” i bedzie jak dawniej?

Jedna, druga, kolejna reklamacja. Będziesz miał podkładkę do wypowiedzenia umowy i zmiany operatora.