Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Pan Mateoo napisał(a):

a skoro grasz tak w fify etc to nie myslales tez nad monitorem ultrawide? czy jednak zalezy ci na tym efekcie wow kolorow przy oledzie?

No wlasnie chcialem miec jak najladniejsza grafike i tak przeskok z ps5 bedzie olbrzymi. Obecnie mam monitor 27 cali to 32 też będzie spoko. Ultra wide nie wiem nigdy nie korzystalem z takiego chyba wybiore bezpieczniejsza opcje. Musiał bym taki szeroki monitor zobaczyc na zywo jak to wyglada bo sie boje ,ze mi nie podejdzie. 

Opublikowano

do fify taki monitor bedzie super, nw jak do innych gier.

idz do sklepu poogladaj byle jakie monitory ale zebys zobaczyl ta roznice w ultrawide a panoramic 16;9

masz swiadomosc wypalania oledow i tego jak wazne jest przerwa na pixel czyszczenie etc?

Opublikowano
45 minut temu, Pan Mateoo napisał(a):

do fify taki monitor bedzie super, nw jak do innych gier.

idz do sklepu poogladaj byle jakie monitory ale zebys zobaczyl ta roznice w ultrawide a panoramic 16;9

masz swiadomosc wypalania oledow i tego jak wazne jest przerwa na pixel czyszczenie etc?

Nie mam pomaranczowego pojecia nigdy nie mialem oleda. Balem sie tego wypalania ,tyle wyplul mi chat ,ze w tych nowszych rzadko sie to wypala.    Ja jesli chodzi o gre nie siedzie nigdy wiecej niz 3 godz nad gra, to moj max nie mam czasu na to.

Opublikowano

gry w ktore grasz sa grami, na ktorych HDR dzialalby swietnie.

porownuje te; https://www.morele.net/porownaj/15596913,15493569,13670109/523/0/

Lenovo jest nowsze i wypada odrobine lepiej. Sugeruje dorzucic te 200zl wzgledem ceny pierwszego.

Wiecej hz i lepsza tech synchronizacji. Kolory oba mają zajebiste, jak i hdr. W lenovo masz tez pivot.

Jedyny powod dla ktorego mozesz odrzucic lenovo to jesli chcsz matryce typu GLOSSY a nie MATTE - blyszcząca a nie matową - ale to juz zalezy od tego w jakim srodowisku siedzisz - czy jasne czy ciemne. Poczytaj na necie i zadecyduj, chyba ze sprawdzic tez inne sklepy - bo nie wiem czy jestes ograniczony do zakupu w tym konkretnie sklepie

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Pan Mateoo napisał(a):

gry w ktore grasz sa grami, na ktorych HDR dzialalby swietnie.

porownuje te; https://www.morele.net/porownaj/15596913,15493569,13670109/523/0/

Lenovo jest nowsze i wypada odrobine lepiej. Sugeruje dorzucic te 200zl wzgledem ceny pierwszego.

Wiecej hz i lepsza tech synchronizacji. Kolory oba mają zajebiste, jak i hdr. W lenovo masz tez pivot.

Jedyny powod dla ktorego mozesz odrzucic lenovo to jesli chcsz matryce typu GLOSSY a nie MATTE - blyszcząca a nie matową - ale to juz zalezy od tego w jakim srodowisku siedzisz - czy jasne czy ciemne. Poczytaj na necie i zadecyduj, chyba ze sprawdzic tez inne sklepy - bo nie wiem czy jestes ograniczony do zakupu w tym konkretnie sklepie

Dzięki , nie robi mi sklep w którym kupie PC zamowilem 3 czesc w proline ,a reszte w KR system. Co co pomieszczenia umnie raczej ciemno. czemu w tym lenovo w rozdzielczosci zaznaczone tylko 4k mniejszych sie nie da?  Teraz tak sobie pomyslalem, ze zapomnialem jeszcze o glosnikach, a karty dzwiekowe maja sens czy raczej nie?

Edytowane przez Zbyl88
Opublikowano
8 minut temu, Zbyl88 napisał(a):

w tym lenovo w rozdzielczosci zaznaczone tylko 4k mniejszych sie nie da?

pewnie sie da, do czego zmierzasz? 4k to natywna res. mozesz ustawic mniejsza jesli bedziesz mial taka potrzebe.

Do ciemnego pomieszczenia zdecydowanie lepszym wyborem jest ekran glossy (błyszczący) - wiec lenovo.

potem przejrze inne sklepy.

o co chodzi z glosnikami? chcesz glosniki miec wbudowane w monitor? jesli tak to zbedne

chcesz miec system audio? to myslalme ze masz sluchawki. o system audio to pytaj @j4z i najlepiej podaj preferencje odn ile miejsca masz etc

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, j4z napisał(a):

To zależy, ile masz siana, ale ja bym wolał daca.

Ok moze byc dac za kolo 300 moze troche wiecej, jesli to ma sens w ogole?   Tylko nie moze byc to nie wiadomo jak wielka kobyla bo z miejscem tak srednio.

Edytowane przez Zbyl88
Opublikowano

Nie no to najtańszy, jaki miałem, to ifi zen dac V2. Pod PC w sumie fajny, bo zasilany od razu z USB, więc odpala się razem z PC. 

W kwocie, którą Ty chcesz wydać, @caleb59 ostatnio chyba kupował kartę Creative. 

Opublikowano
16 godzin temu, Zbyl88 napisał(a):

nie robi mi sklep w którym kupie

mozesz wziac 34 cale ultrawide albo 32 cale zwykle - serio idz do sklepow i popatrz sobie roznice w feelingu i wyobraz korzystanie z tego sprzetu.

Przejrzalem inne sklepy i lenovo i tak wypada najlepiej.

2 godziny temu, j4z napisał(a):

Nie my, tylko autor

tak wlasciwie to ja.

A to chcesz samą karte dzwiekowaą? Napisz tez preferencje odn jakie glosniki mozesz miec chyba ze chodzilo ci od poczatku o karte dzwiekową. Im wiecej informacji dasz, tym lepsze resultaty otrzymasz

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Pan Mateoo napisał(a):

mozesz wziac 34 cale ultrawide albo 32 cale zwykle - serio idz do sklepow i popatrz sobie roznice w feelingu i wyobraz korzystanie z tego sprzetu.

Przejrzalem inne sklepy i lenovo i tak wypada najlepiej.

tak wlasciwie to ja.

A to chcesz samą karte dzwiekowaą? Napisz tez preferencje odn jakie glosniki mozesz miec chyba ze chodzilo ci od poczatku o karte dzwiekową. Im wiecej informacji dasz, tym lepsze resultaty otrzymasz

Po prostu chce cos ,zeby dzwiek do gier i muzyki miał lepszy efekt, kolega wyzej napisal ,ze dac da lepszy efekt od karty dzwiekowej. Znalazłem takie coś https://allegro.pl/oferta/fosi-audio-k5-pro-dac-amp-plug-and-play-gaming-dac-18438359376?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_elktrk_rtvagd_pla_ss_is&ev_adgr=rtv-is-ss&ev_campaign_id=22716157641&gad_source=1&gad_campaignid=22716157641&gbraid=0AAAAAD24kbMOuhm1lDrhfg9o76qYedYd_&gclid=CjwKCAjw-J3OBhBuEiwAwqZ_hxXkqFAbZp1yTbtUqHHOFgd1OlnqvLwqhMsU8rHOC7U7RlEtL7r3CRoCTaEQAvD_BwE  Jak słabe to piszcie to dorzucę parę groszy na lepszy.

Co do monitora to chyba wezme to Lenovo.

Edytowane przez Zbyl88
Opublikowano (edytowane)

Jak koniecznie z dziurką na mic, to już lepiej chyba jakąś zewnętrzną kartę Creative. Są tańsze modele niż Caleb ma. Ten Fosi ponoć szumi na wysoko czułych słuchawkach i potrafi mieć nierówne kanały (pewnie na niskich głośnościach przez rodzaj potencjometru). 

A bez dziurki możesz poszukać i poczytać też o Fiio, Toppnig, Ifi.

To typowo pod słuchawki do PC? I nie będziesz podłączać do tego "głośników"?

Edytowane przez j4z
Opublikowano
18 godzin temu, j4z napisał(a):

Jak koniecznie z dziurką na mic, to już lepiej chyba jakąś zewnętrzną kartę Creative. Są tańsze modele niż Caleb ma. Ten Fosi ponoć szumi na wysoko czułych słuchawkach i potrafi mieć nierówne kanały (pewnie na niskich głośnościach przez rodzaj potencjometru). 

A bez dziurki możesz poszukać i poczytać też o Fiio, Toppnig, Ifi.

To typowo pod słuchawki do PC? I nie będziesz podłączać do tego "głośników"?

Ja raczej nie gram na sluchawkach ,normalnie z glosnikow korzystam.

Opublikowano
W dniu 30.03.2026 o 16:52, j4z napisał(a):

To pisz do czego Ci to dokładnie. Do jakich głośników? 

Do gier i muzyki, daca , dobre glosniki i jakies top sluchawki. Spróbuje tych sluchawek, ale kiedys jak gralem to pol godziny i juz mnie uszy bolaly.  Mam nadzieje, ze polecicie cos fajnego

Opublikowano

TUTAJ założyłeś wątek z prośbą o dobór zestawu bez monitora i tam zostawmy może wątki związane z zestawem bez monitora ;). Tutaj skupmy się wyłącznie na samym monitorze bazując na wymaganiach i posiadanym (w przyszłości?) GPU. Muzyka, DAC, głośniki i słuchawki nie są tutaj istotne.