Skocz do zawartości

Monitor plus 3 PC - jak to najlepiej podłączyć i jaki monitor wybrać?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć,

Mam komputer stacjonarny z Windows 11, laptopa dla graczy z tym samym systemem, Mini M4 i Chromebooka. Tego ostatniego laptopa mogą od czasu do czasu podłączyć do telewizora za pomocą Chromecasta więc nie muszę korzystać w jego przypadku z monitora. Zostają trzy komputery. Jak to najlepiej podłączyć i jaki monitor wybrać? Interesuje mnie model o rozdzielczości 2560x1440 pikseli, o dobrym odwzorowaniu kolorów, odświeżaniu ponad 100 Hz i zgodności z FreeSync Premium i G-Sync.

Widzę, że monitorów z KVM nie ma wiele na rynku, a zewnętrzne rozwiązania są dosyć drogie.

Podłączenie Mini do 55" telewizora OLED się nie sprawdziło. Za bardzo musiałbym powiększać czcionki. 

Edytowane przez indexinfio
  • indexinfio zmienił(a) tytuł na Monitor plus 3 PC - jak to najlepiej podłączyć i jaki monitor wybrać?
Opublikowano
12 minut temu, indexinfio napisał(a):

monitorów z KVM nie ma wiele na rynku, a zewnętrzne rozwiązania są dosyć drogie.

dosyc drogie? jakies 200/300zl

kwestia tego czy szukac monitora z KVM czy jednak zdecydujesz sie na kupno urzadzenia osobno?

jaki masz budzet? chcesz oleda czy moze IPS-a?

moze ultrawide? czy stawiasz na panorame?

przy rozdzialce jakiej podales max rozmiar to pewnie bedzie 32cale - chyba ze chesz max 27cali? 

zalezy ci na hdr i innych bajerach czy nie? jakie zlacza musi miec ten monitor - i czy musi miec hub czy ten drobny dodatek jest zbedny

Opublikowano

Może być osobne urządzenie.

Chętnie zmieściłbym się w 2000 zł, ale w razie czego może być 3000 zł.

Obecnie zdecydowanie więcej czytam z monitora niż gram więc interesuje mnie to co się lepiej sprawdzi w takich zastosowaniach.

Chciałbym mieć dobry HDR. Od czasu do czasu się przyda. HUB USB nie jest niezbędny.

Zastanawiam się jeszcze nad monitorem panoramicznym. Obecnie mam Monitor.