Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Muszę zmienić płytę bo stara zaczyna wariować. Pytanie do posiadaczy Tomahawka - czy radiatory na M.2 dają się zdjąć? Chodzi mi przede wszystkim o gniazdo nad slotem GPU. Mam gigabyte'a z wysokim radiatorem, a w opisie na x-komie piszą, że płyta jest niekompatybilna z dyskami wyposażonymi w radiatory.

Opublikowano

OK, ja też takiej nie widziałem, ale wyobrażam sobie, że mogą istnieć jakieś płyty z radiatorami na zawiasach, których nie da się odczepić. Cholera wie, lepiej zapytać ;)

Opublikowano

Jeszcze nie spotkałem mobo aby radiator był na jakiś zawiasach.

@Jenot jaki dokładnie masz radiator zamontowany na ten dysk Aorus Gen5 10000 2TB ?

Tego fabrycznego od mobo po prostu nie stosujesz. Po zamontowaniu GPU radiator dysku m.2 będzie centralnie nad kartą graficzną. Pewnie będzie delikatnie wyższa temperatura dysku.

Kilka lat temu składałem PC i miałem bardzo fajny wysoki radiator który chciałem zastosować. Radiator dysku blokował zamontowanie Sapphire Nitro+ RX 7800 XT przez swoją wysokość :) 

IMG_20231201_180957_664.thumb.jpg.e00d503d7ca02dffab6b28263a1aaabc.jpg

Opublikowano (edytowane)

Sprawdziłem, żebyście Wy nie musieli. No jest problem z pierwszym gniazdem M.2 - brak "zawleczki" w tym slocie, tylko jest zapinany na taką zatrzaskową kulkę, która odchyla się na boki. Dysk gigabyte'a ma trochę grubsze PCB i się nie zatrzaskuje. Niby mógłbym trochę ściąć dolny termopad i wtedy by się zatrzasnął, ale boję się, że ciężar radiatora mógłby odchylić tę kulkę na tyle, że dysk by się wypiął. Pozostałe gniazda M.2 mają takie obrotowe blokady/zawleczki, ale drugie i trzecie jest pod GPU więc odpada. I tak najszybszy dysk Gen5x4 siedzi w ostatnim, czwartym gnieździe M.2. Trochę szkoda. Kupię jakiś inny, który zmieści się pod oryginalny radiator, gdy ceny trochę znormalnieją.

Edytowane przez Jenot
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Jenot napisał(a):

Sprawdziłem, żebyście Wy nie musieli. No jest problem z pierwszym gniazdem M.2 - brak "zawleczki" w tym slocie, tylko jest zapinany na taką zatrzaskową kulkę, która odchyla się na boki.

Ale to przecież możesz wykręcić (masz dołączony do płyty taki specjalny kluczyk) i wkręcić normalny dystans na śrubkę lub te plastikowe, obrotowe blokady, wszystko jest dołączone do płyty.

Edytowane przez Kandelabros
  • Thanks 1
Opublikowano

No właśnie zgodnie z tym rysunkiem się nie da u mnie. Dysk 2260, na tego EZ Clipa się nie zatrzaskuje (za grube PCB dysku). Zobaczę czy w jego miejsce da się wkręcić dołączona do płyty śrubka (przeznaczona niby do 2280.

Opublikowano

to już nie poradzę, widocznie jest jednak błąd we wszystkich instrukcjach do b/x 8xxx

wykręcić dać się musi.... patrzyłem u siebie teraz, to moim zdaniem on się tylko tym różni że jest kulka a nie otwór na gwint pod śrubkę

u mnie takie większe chłodzenie koliduje z kartą graficzną i chłodzeniem procesora

może nie jest tak duże jak twoje i na upartego by wcisnął, ale jedno grzałoby drugie

chłodzenie bequiet mc1 pro / grafika rx saphire nitro i na cpu kolos gelid phantom

Opublikowano (edytowane)

OK, ogarnąłem, ale niezbyt zgodnie z instrukcją. Na EZ clipa nie zapnie się radiator z płyty (musi być ta obracana zawleczka ze śrubką na górze na którą zatrzaskuje się radiator). Zamiast EZ clipa w pierwszym gnieździe przykręciłem zapinkę wykręconą z czwartego gniazda. Z pewnym oporem przez otwór po wyjęciu GPU udało się tę zapinkę jakoś przekręcić (bo PCB dysku trochę za grube). Do czwartego gniazda zapakowałem najwolniejszy dysk na EZ Clip, na który nie mogę założyć radiatora. Standardowe tulejki, nawet z najmniejszą śrubką jaką znalazłem, nie pomagają. Muszę dokupić jakiś przyklejany, czarny radiator i tyle.

Edytowane przez Jenot