Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Jako że sprzęt już drugi dzień testuję, to czas na pierwsze wrażenia ... też pomiarowe oczywiście :) . Pomiary zrobione przy pomocy X-rite i1 DISPLAY PRO. Pomiary na dzień 29.04.2026:

Wybrany tryb pracy w OSD monitora do dalszych prac: USER i ustawiony gamut natywny. By uzyskać D65 (6500K), wymagało to ustawienia R94 G100 B96 w OSD monitora. Włączone "jednolita jasność" (eliminacja pompowania bieli, czyli została aktywowana stabilizacja jasności, by była taka sama jasność dla małego wycinka, jak i 100% ekranu). Nastawy "kontrast" nie dotykamy, zostawiając na domyślnym 80 (ustawienie wyżej doprowadza do zlewania najjaśniejszych odcieni, a niżej po prostu obcina jasność od góry)

Spostrzeżenie: czerń w oświetlonym pokoju, jest też ciemniejsza na tym WOLED, niż na postawionym obok IPS (nawet na zgaszonym monitorze) - zaskakujące, bo na IPS tutaj już jest świetnie, więc na tym OLED po prostu rewelacja.

Osiągnięte jasności po powyższej kalibracji punktu bieli, wzgl. nastawionej procentowej jasności w OSD:

0% - 31cd

10% - 57cd

20% - 80cd

30% - 106cd

40% - 128cd

50% - 151cd

60% - 177cd

70% - 197cd

80% - 222cd

90% - 246cd

100% - 270cd

52% - 160cd

Bazując na obrazie testowym "rzeznik.png" (poniżej dodałem by można było sobie pooglądać jak to wygląda u Was - obraz trzeba zapisać na dysku i oglądać bez skalowania), najbliżej gammy 2.2 jest przy nastawie 2.0. Nie widzę by była jakoś pokrzywiona - jest tutaj dobrze.

Cytat

rzeznik.png

Zmierzony gamut jest oczywiście szerszy niż sRGB, postaram się wkleić wizualizację w przyszłości (fajne narzędzie na https://www.iccview.de/ obecnie niedostępne)

Widać nieidealną równomierność na ciemnych dużych jednolitych szarościach. Jest to na tyle subtelne, że aparatem tego nie złapię.

Pomiar równomierności przy pomocy i1 profiler (bieda 3x3):

Rwnomierno.thumb.png.976b7dcf332b022b97797e9e0f711e30.png

- jak widać max odchyłka wzgl. centrum jest poniżej 9%. Planuję pomiar 9x5, jednak na oko nie widzę przygaszenia bliżej krawędzi, więc nie powinno być gorzej.

Wygenerowany profil dla monitora:

ASUS_PG32UCDP_29-04-2026_2.icm

Edytowane przez Kyle
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Na zrzucie to nic nie zobaczysz, bo odpowiednio ta "konstrukcja graficzna" się powinna zlewać w szary gradient (bez podbarwień jakimkolwiek kolorem) na skutek odpowiedniej gammy matrycy (fizycznej gammy - print-screenem tego efektu nie złapię). I tak w sumie ta gamma fizyczna 2.2 (czego objawem jest to szare przejście na obrazie "rzeźnik") teraz jak sprawdzam, to częściej przy nastawie 2.0 w OSD monitora.

Ok mordeczko, wymyśliłem coś innego (po prostu zdjęcie ekranu) ... tak to wygląda przy nastawie gamma 2.0 (czyli wygląda najbliżej gammy 2.2):

RZeźnika na ASUS.jpg

Edytowane przez Kyle
Opublikowano

Kyle glupie pytanie mam bo w monitorach jestem zielony jak ogorek, ale uzywam trybu wyscigowego z hdr 400, oczywiscie monitor mam ten sam i gram tylko w gry, Twoje ustawienia wedlug Ciebie beda lepsze do gier ? Dodatkowo w ustawieniach windowsa mam hdr On.

Opublikowano (edytowane)

Ja dążę do maksymalnej neutralności w odzwierciedlaniu obrazu. Tryb wyścigowy i HDR400 nie mam zielonego pojęcia jaki da efekt, bo trzeba by wszystko na nowo kalibrować (w ogóle nie wiem jak z odzwierciedlaniem SDR w przeglądarce zdjęć, czy photoshop, poradzi sobie taka kombinacją).

ps. teraz na chwilę to włączyłem i gamma się rozjechała (rzeźnik LCD zniekształcony), a jasność przeszła w tryb "wypal mi oczy" bez możliwości regulacji w OSD monitora :Crash: 

Edytowane przez Kyle
Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, Pan Mateoo napisał(a):

pamietaj by skonfigurowac hdr za pomoca windows calibration tool

Tak, oczywiście tego nie robiłem ;) . To będzie trochę zabawy, później to oprofilować i skontrolować (pomiary kolorymetrem) jak wszystkie parametry są trzymane w przysłowiowym photoshop. Na razie skupiam się na opanowaniu SDR (profilowanie, kalibracja, kontrola parametrów w tym trybie).

Godzinę temu, Petik napisał(a):

Jak w ustawienniach windowsa wlaczysz hdr to juz oczu nie wypala

Włączyłem, tylko właśnie nie przeprowadzałem tej regulacji windowsowej trybu HDR. Jednak to będzie obawiam się niezła książka po tej "kalibracji windows" na prawdę to skalibrować (pomiary kolorymetrem i referencyjne trzymanie kolorów, gammy itd. przy wyświetlaniu choćby zdjęcia w ProPhotoRGB).

Edytowane przez Kyle
Opublikowano (edytowane)
W dniu 2.05.2026 o 22:29, Petik napisał(a):

Jak otworzyć ten profil ? tzn jakim programem co i jak 

Potrzebujesz sprzęt pomiarowy, np. Calibrite Display Pro HL (ja używam X-rite i1 Display Pro). W tej chwili poszedłem na łatwiznę i z programów użyłem i1 Profiler (czeka mnie jeszcze przeprawa z Agryll CMS - zobaczymy co da się jeszcze ukręcić (na pewno lepszy pomiar równomierności niż bieda 3x3). Nie używałem jeszcze Calman:

https://www.portrait.com/calman-home/

... a widzę ciekawe oprogramowanie.

ASUS coś spartolił. Oglądam sobie jakiś program typu:

... ustawiona jasność prawie najniższa, a ten głupi ASUS, np. po spałzowaniu na parę minut, sobie bierze i rozjaśnia np. białą koszulę prowadzącego program (wszelkie funkcje ochrony mam aktywne). ... jak już coś, to chyba powinno być odwrotnie.

Firmware zainstalowany został fabrycznie: MCM106

Edytowane przez Kyle
  • Like 1