Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, 

Kupiłem 2 letni dom, z gotowa instalacją LAN. 

Tyle że lan leci na Cat7 i nie chciałbym tego sknocić przy podłączaniu. 

Do domu dochodzi światłowód 600mb/s. W skrzynce widziałem konwerter ze światłowodu do rj45. Ten wchodzi do domowego routera z którego na każdy pokój idzie kabel cat7. Kable nie są zarobione nigdzie prócz jednego pokoju (kabel wchodzi do jakiegoś sprytnego pudełeczka do którego podłącza się już rj45). Poczytałem że to pudełeczko chyba do ekranowania. Chciałem to dobrze zarobić i umieścić w ramkach simona.

Nawet ramek nie mogę dobrać (znajduje same na cat 6). 

Pomożecie ? 
Jakiś specjalny router muszę mieć ? Czytałem że najlepiej wszystko złapać w jeden patch panel keystone i uziemić ? Można uziemić do gniazdka - bolec?

Czy jeżeli zastosuje gniazda dostosowane do cat 7 ale bez specjalnego ekranowania/uziemienia to coś się realnie stanie ? Dostarczany internet przez światłowód to będzie 600mb/s - 1gb

Z góry dziękuję za pomoc. 

Opublikowano
17 minut temu, Pan Mateoo napisał(a):

patchcordy lub keystony nawet na kat6a beda git.

instalacje z sciany  najlepiej bedzie podpiac do keystona 6a ekranowy

nie musisz nic uziemiac

Czyli : 

https://simone.pl/t61e-01-149,gniazdo-komputerowe-pojedyncze-rj45-kat-6-ekranowane-z-przeslona-przeciwkurzowa-czarny-mat-simon-55?qa będzie git ? 
do tego : 
https://allegro.pl/produkt/wtyki-rj45-kat-7-przelotowe-pass-through-10szt-a3d9f5dd-d2f0-4a6b-b13a-05b0bbe87d71?offerId=18202700117 ? 

Nic więcej ? 

Opublikowano
2 godziny temu, beniek napisał(a):

Jakiś specjalny router muszę mieć ?

Nie. Może być super hiper gamingowy za 2500 zł, może być korporacyjny za 10 000, moze być dwydziestoletni Linksys za 100 zł.

• Haha 1