Skocz do zawartości

DDR5 memtest86 Random number sequence error a profil EXPO

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć

Z powodu BSODów zrobiłem test ramu memtestem. Niestety w teście Random number sequence error już w pierwszym przejściu otrzymałem 26 błędów. Test ten był na profilu EXPO I.

Zrobiłem jeszcze test na profile EXPO II i przez 4 pełne przejścia nie pokazało żadnego błędu.

Czy wysyłać ten ram na gwarancję czy to jest jednak normalne zachowanie przy profilach expo?

płyta to Asus PRIME X670E-PRO WIFI

Opublikowano (edytowane)

Jaka wersja Biosu? ASUS ostatnio bardzo mocno kombinował z BIOSami i każdy coś zmieniał w kwestii obsługi pamięci. RAM jest raczej OK. Te profile EXPO I / II i inne to są nastawy ASUSa. One modyfikują też nastawy 2-go rzędu więc niekoniecznie muszą działać poprawnie z twoim ramem.

Wrzuć screen z ZenTimings zarówno dla EXPO I jak i II.

Edytowane przez bourne2008
Opublikowano (edytowane)

On ma jeszcze stary zentimings i nie pokazuje tych nowych timingow(tccd_L .tccd_L_wr,tccdl_wr2)z tego co pamietam to one mi  utrudnily zycie po wgraniu nowego biosu bo nawet nie wiedzialem ze je dodali i na auto sypalo mi bsodami,

ba nawet czasami Pc nie chcial wystartowac.Jezeli wiec ma bios z tymi timingami to na 100% bedzie to.Ja mam tak tccd_L=14,tccd_L_wr=40,tccdl_wr2=28 i smiga az milo zadnych bsodow ani bledow nawet w testmem5 moge go zostawic na cala noc i jest gitara:D

Sorki ale myslalem ze ten zrzut z zentiming to kolegi z problemem lecz teraz zauwarzylem ze to tylko dla przykladu kolega wrobel_krk dodal.

Edytowane przez militarny78
  • Confused 1
Opublikowano
12 godzin temu, marcin2468 napisał(a):

Cześć

Z powodu BSODów zrobiłem test ramu memtestem. Niestety w teście Random number sequence error już w pierwszym przejściu otrzymałem 26 błędów. Test ten był na profilu EXPO I.

Zrobiłem jeszcze test na profile EXPO II i przez 4 pełne przejścia nie pokazało żadnego błędu.

Czy wysyłać ten ram na gwarancję czy to jest jednak normalne zachowanie przy profilach expo?

płyta to Asus PRIME X670E-PRO WIFI

Nigdy nie ma gwarancji, że po OC pamięć RAM będzie działać bezbłędnie, a profile EXPO to profile OC.

Opublikowano (edytowane)

EXPO 2 które jest ok

EXPO2OK.png.388931e7041cec44c3abe6e582b66e1f.png

EXPO 1 które powoduje BSOD

EXPO1BSOD.png.a97d314f9aa4af7f2cccd1f757a242d0.png

Jak dla mnie to parametry w jednym i w drugim są takie same. Przy zmianie z jednego na drugie expo bios przy zapisie informuje że zmieniło się tylko kilka wartości

zapomniałem wcześniej napisać że ram to GOODRAM 32GB (2x16GB) 6000MHz CL30 IRDM BLACK V SILVER

IR-6000D564L30S/32GDC

Co do biosu asusa to ja mam: Wersja 3602 16.71 MB 2025/12/02

bo bios Wersja 3827 16.71 MB 2026/02/11 to była dla mnie porażka i komputer co chwile miał reset. od tamtej pory jestem wciąz na biosie 3602

Widzę że już są 4 nowsze biosy ale nie wiem czy chce ryzykować

Edytowane przez marcin2468
dodanie informacji
Opublikowano (edytowane)

Nie zawsze winna jest pamięć , kupiłem kiedyś kość 16gb ddr5 wali błędami w memtest platforma na AMD , ewidentnie  uszkodzona pamięć .U mnie na intelu 0 błedów. 

Edytowane przez allas
  • Upvote 1