Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam,

Chciałem rozszerzyć pamięć w starym laptopie Fujitsu lifebook A530

Oryginalnie zainstalowane są 2x2Gb 1066Mhz 1Rx8 moduły Samsunga, zmieniłem na 2x4Gb 1600Mhz 1Rx8 też Samsunga. Bios widzi te pamięci ale Windows 7 nie chce się uruchomić "Uruchamianie systemu nie powiodło się. Przyczyną może być niedawna zmiana sprzętu lub oprogramowania". BIOS jest w najnowszej wersji 1.22. Tam nie ma żadnej opcji konfiguracji RAM. Czyli te pamięci są niekompatybilne?

Tak podpowiada AI, sugeruje też żeby kupić moduły 2Rx8 (Dual Rank) o mniejszej gęstości, najbezpieczniej 1066MHz (PC3-8500) or 1333MHz (PC3-10600) 2Rx8. Wcześniej jak wpisywałem nazwę tej nowej pamięci 2x4Gb  1Rx8 1600Mhz doradzała że powinna być ok że automatycznie przejdzie na 1066Mhz.

Edytowane przez apt
Opublikowano (edytowane)

W tym BIOS nie ma w ogóle opcji zmiany parametrów RAM. Jest tylko podana Total Memory i ile MB w każdym slocie jakiej RAM. Innych parametrów odnośnie RAM nie ma. Zaglądałem do wszystkich zakładek.

Windows 7 64bit. Ciągle uruchamia się od nowa na tych kościach nawet sprawdzania nie kończy. Jak włożyłem stare sprawdził system do końca był komunikat że nie może naprawić a po restarcie uruchomił się normalnie.

Przy pojedynczej kości zamiast ponownego uruchomienia jest blue screen.

Zwróciłem te kości muszę szukać dalej odpowiednie.

Edytowane przez apt