Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam zamiar podłubać przy chłodzeniu mojej starej karty z GTXem 1660 Super, żeby po "liftingu" przekazać ją tacie do komputera. Jest to stary "wyjec", więc chciałbym zdemontować defaultowe wentylatory, a w ich miejsce dosztukować jakieś wentyle od Noctua. Jak juz będę się za to brał, to myślę że warto od razu wymienić pastę na gpu (albo dać jakiś PTM) oraz termopady. W mojej niezbyt instensywnej komputerowej karierze kiedyś wymieniłem całe chłodzenie na Radku 4850 :P, gdzie w komplecie były radiatorki na pamięci, więc z termopadami mam zerowe dośwadczenie. Czy byście coś doradzili, podpowiedzieli jak się do tematu zabrać? Nie chcę słono płacić za topową jakość, ale nie chciałbym też kupić jakiegoś totalnego badziewia....

Opublikowano

Używasz tej karty czy leży? Jeśli możesz rozebrać to sprawdź czy pady są w znośnym stanie (nie ma tłustych plam/nie skruszały) - jak są ok to moim zdaniem nie warto bawić się w wymianę, zwykle ciężko znaleźć wiarygodne info o wymaganej grubości, a gddr6 bez x nie grzeją się tak bardzo. Jak są w kiepskim stanie to można użyć kitu (putty).

Lepiej dać ptm niż pastę , a na noctua szkoda kasy do takiego projektu moim zdaniem, arctic p12 pro wystarczy. 

• Like 1
Opublikowano

Dzięki za odpowiedź, karta leży luzem, więc teoretycznie mogę ją rozdłubać i zobaczyć co i jak. O putty też czytałem, ale nie wiem czy takie kitowanie do mnie przemawia, to dość chaotyczna robota z tym smarowaniem szpachelką. Wentyle raczej powinny być 90mm nie 120, bo będą za mocno wystawać poza obrys fabrycznego radiatora - podobno wtedy spada wydajność chłodzenia?

Opublikowano

Ja robiłem po prostu kulki z putty w rękawiczce, nie bawiłem się szpachelką, docisk radiatora zrobi swoje.

Zapomniałem, że 1660 jest małe - faktycznie lepiej, żeby powietrze nie uciekało bokiem, tylko przelatywało przez radiator, a jak są duże dziury, to ciśnienie spada.

Możesz też na początek dać jakąkolwiek pastę zamiast ptm, złożyć, odpalić coś żeby podgrzać trochę gpu i rozebrać - po wyglądzie pasty będziesz wiedział, czy docisk radiatora był wystarczający. Fajna sprawa jak nie jesteś pewien jak mocno dokręcać śrubki.

Opublikowano
W dniu 1.09.2026 o 18:28, kudlatypawelek napisał(a):

ięc z termopadami mam zerowe dośwadczenie. Czy byście coś doradzili,

W dniu 1.09.2026 o 18:28, kudlatypawelek napisał(a):

Mam zamiar podłubać przy chłodzeniu mojej starej karty z GTXem 1660 Super

ciesze sie ze jeszcze nikt mnie tu nie oznacza..

Opublikowano

putty dobrej jakości  ogarnia i  przewodnictwo cieplne i grubość - mam nawet  na 5090

jak chcesz się popocić to dopasowuj sztywniejszego Gelida

na rdzeń tylko pad zmiennofazowy, 1660super to tylko 100+wat, ale ze strasznie malutkiego rdzenia