Coffee Banan 13 Opublikowano 6 Września Opublikowano 6 Września Filmik z YT. Chciałem zapytać czy pokazany na filmiku slot PCI-e (do którego ląduje adapter na dysk m.2) na płytce z mini.PC z cpu i9-13900HX to pełnoprawny slot pod który można podpiąć gpu?
PrzemekRyk 14 Opublikowano 6 Września Opublikowano 6 Września 1 godzinę temu, Coffee Banan napisał(a): Filmik z YT. Chciałem zapytać czy pokazany na filmiku slot PCI-e (do którego ląduje adapter na dysk m.2) na płytce z mini.PC z cpu i9-13900HX to pełnoprawny slot pod który można podpiąć gpu? Ciężko znaleźć i sprawdzić specyfikację? Jeżeli miałby to być montaż GPU wewnątrz, to weź jeszcze popatrz na wymiary tego mini-PC i wymiary kart z dedykowanymi GPU…
Coffee Banan 13 Opublikowano 6 Września Autor Opublikowano 6 Września Ad.1 Producent nie podaje tego. Ad.2 Poprzez riser pci-e. Mam zewn. obudowę na gpu.
PrzemekRyk 14 Opublikowano 6 Września Opublikowano 6 Września 45 minut temu, Coffee Banan napisał(a): Ad.1 Producent nie podaje tego. Ad.2 Poprzez riser pci-e. Mam zewn. obudowę na gpu. Specyfikacji nie podaje? A świstak siedzi i zawija w te sreberka… Zasadniczo i na upartego można. M.2 w tym wydaniu to PCI-Express x4. Tyle, że trzeba zapewnić zasilanie z zewnątrz, pewnie dorobić dziurę w obudowie, by taśmę risera wyprowadzić na zewnątrz. Sensu w tym nie widzę żadnego. Już sensowniej kupić normalnego PCta z płytą mATX zamiast robić prowizorkę na biurku i masakrować tego mini-PC. 1
Coffee Banan 13 Opublikowano 6 Września Autor Opublikowano 6 Września A to zauważyłem -piszą że slot PCI-e 4.0x4. Z tym, że wg mnie to parametr dysku bądź adaptera PCI-e na m.2. A sam slot może być PCI-e 4.0 x16... ? Ta budka którą mam na gpu pomieści też zasilacz ATX albo SFX.
PrzemekRyk 14 Opublikowano 6 Września Opublikowano 6 Września 3 godziny temu, Coffee Banan napisał(a): A to zauważyłem -piszą że slot PCI-e 4.0x4. Z tym, że wg mnie to parametr dysku bądź adaptera PCI-e na m.2. A sam slot może być PCI-e 4.0 x16... ? Nie. Za Wikipedią: Prędkość transmisji danych w przypadku M.2 jest w stanie osiągnąć 4 GB/s dzięki wykorzystaniu magistrali PCI Express[1], a dokładnie 4 linii wersji trzeciej tej magistrali, czyli PCIe 3.0 x4 lub 8 GB/s dzięki użyciu 4 linii czwartej wersji, czyli PCIe 4.0 x4. 3 godziny temu, Coffee Banan napisał(a): Ta budka którą mam na gpu pomieści też zasilacz ATX albo SFX. Co nie zmienia faktu, że obudowę tego mini-PC trzeba będzie albo mieć cały czas otwartą, albo ciąć (czytaj - jednak w pewien sposób zniszczyć). Ponownie spytam - dlaczego nie normalny PC z płytą mATX?
Coffee Banan 13 Opublikowano 12 Września Autor Opublikowano 12 Września Nie chcę mATX -bo za ciężkie obudowy i za duże; mam ten sprzęcik- kupiłem go. Ten slot to PCI-e 4.0 x16. Tak pokazuje gpu-z. Razem z RX 7700XT podłączoną taśmą lian li.
PrzemekRyk 14 Opublikowano 13 Września Opublikowano 13 Września 15 godzin temu, Coffee Banan napisał(a): Nie chcę mATX -bo za ciężkie obudowy i za duże; mam ten sprzęcik- kupiłem go. Ten slot to PCI-e 4.0 x16. Tak pokazuje gpu-z. Razem z RX 7700XT podłączoną taśmą lian li. Który slot? Ten M.2? Pokaż proszę konfigurację z już podpiętym zewnętrznie Radeonem. Ciekaw jestem jak się to wynikowo prezentuje i ile miejsca zabiera. Konfigurację na mATX wrzuciłbym pod burko i tyle bym oglądał. Oczywiście - co kto lubi. Acz mocno zastanawiam się jakie temperatury będzie miał podczas obciążenia ten Core i9 / ile decybeli podczas obciążenia będzie dawał jego wiatrak.
bourne2008 1 890 Opublikowano 13 Września Opublikowano 13 Września (edytowane) 4 godziny temu, PrzemekRyk napisał(a): Konfigurację na mATX wrzuciłbym pod burko i tyle bym oglądał. Oczywiście - co kto lubi. Acz mocno zastanawiam się jakie temperatury będzie miał podczas obciążenia ten Core i9 / ile decybeli podczas obciążenia będzie dawał jego wiatrak. To jest laptopowy CPU i chłodzenie na podobnym poziomie. Wystarczy zerknąć na testy. Edytowane 13 Września przez bourne2008
Coffee Banan 13 Opublikowano 13 Września Autor Opublikowano 13 Września (edytowane) 1. Slot PCI-e na gpu -jest do niego adapter na dysk m.2. Do mini.PC dokupiłem EZDIY-FAB Shield ARGB pionowy uchwyt na GPU z PCIe 5.0 riser. Niestety procesor throttluje ze swoim chłodzeniem. W Biosie mam ustawione na TDP 65W. I to jest max. CPU-Z benchmark podaje wyniki: single ok 800 pktów a multi ok 10000 pktów. Edytowane 13 Września przez Coffee Banan
PrzemekRyk 14 Opublikowano 13 Września Opublikowano 13 Września 33 minuty temu, Coffee Banan napisał(a): Niestety procesor throttluje ze swoim chłodzeniem. Ziobro zdziwienia…
Coffee Banan 13 Opublikowano 17 Września Autor Opublikowano 17 Września Więc ten komputerek ma wydajność i5-13600K. PYTANIE: Czy pociągnę na nim długo /z riserem/ ? Mam monitor 4K UHD. Nie gram w e-sportowe.
Rekomendowane odpowiedzi