Guli 57 Opublikowano 9 Września Opublikowano 9 Września (edytowane) Siemka, (przez ten błąd wywaliło mi blue screena podczas gry) Ogółem to pierwszy raz mi się to zdarzyło więc być może ten błąd to przypadek? a może mam za słaby zasilacz? vero l3 500w - ma już parę lat. ASUS PRIME B760M-K D4 i5-14600k 2x8gb DDR4 na domyślnym xmp 6700xt 12gb bez żadnego OC. Patriot 16GB (2x8GB) 3600MHz CL17 Viper Steel Ten zasilacz ma jakiś zapas mocy do tego kompa? Czy jest na styk? Co z błędami na screenie nr 2? :O ! Co odświeże ten dziennik (F5) to co minutę jest NOWY (ten sam) błąd pt. "W urządzeniu \Device\Harddisk1\DR1 wystąpił zły blok." i na koniec wrzucam zdjęcia z crystaldiska obu ssdków. p.s objawy są takie, że mam niby 130fps w grze, a jak jest większa akcja to widzę jakby gra zwalniała mimo tego, że fpsów dalej jest ~130 temp procesora to max 83-85 Gpu też w normie. Edytowane 9 Września przez Guli
Pan Mateoo 813 Opublikowano 9 Września Opublikowano 9 Września hardisk1 dr1 za pomoca tego Get-CimInstance Win32_DiskDrive | Select-Object Index,Model,SerialNumber,Size sprawdzisz ktory to jest dysk potem mozesz probowac sprawdzac bledy/naprawiac i przede wszystkim robic backup 1
Guli 57 Opublikowano 9 Września Autor Opublikowano 9 Września (edytowane) gdzie to wpisać, w cmd? nie działa Edytowane 9 Września przez Guli
Pan Mateoo 813 Opublikowano 9 Września Opublikowano 9 Września w powershellu 17 minut temu, Guli napisał(a): (przez ten błąd wywaliło mi blue screena podczas gry) aha a co do tego - pobierz bluescreenviewer czy inny tool i przeanalizuj minidump bedzie w c windows minidump - ten plik wrzucasz do programu uruchomionego jako admin i analizujesz - powinien podac ci winowajce BSOD. bedziemy mogli stwierdzic czy cos innego nie powoduje BSOD. jesli to kioxia to mozesz i sprawdzic tym programem https://europe.kioxia.com/en-europe/personal/software/ssd-utility.html i rob backup waznych plikow z kioxi. a co do zasilacza - jest na styk ledwie ale jest chyba 1
Guli 57 Opublikowano 9 Września Autor Opublikowano 9 Września (edytowane) Coś źle to wpisuje w powershellu "Select-Object Index,Model,SerialNumber,Size" bo nie działa mi ta komenda? . . . Wg. tego programu Kioxia jest ok? . . . a co do "blue screen viewera" jak to użyć? jak pokazuje złe daty? Jak znaleźć ten ostatni błąd? EDIT: Sprawdziłem, dysk ma równo 4lata, a gwarancji jest 5lat, pytanie czy ją uwzględnią skoro wg. programu jest ok? Żeby wykluczyć zasilacz na 100% to po prostu kupię chyba nowy, ten ma już 4lata i 500w to trochę rzeczywiście chyba mało ? Ten będzie ok? https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/podzespoly-komputerowe/zasilacze/zasilacz-endorfy-vero-l6-750w-80-plus-bronze?utm_source=Ceneo&utm_medium=cpc&utm_content=2103783&utm_campaign=2026-09&utm_term=Zasilacze-do-komputera&ceneo_spo=false&ceneo_cid=fa0be0ae-c9e1-298b-960a-2486e657b980 Edytowane 9 Września przez Guli
Pan Mateoo 813 Opublikowano 9 Września Opublikowano 9 Września Co do poweshella Wkleić masz całość w jednej linijce - prawy przycisk pozwala wkleić zawartość schowka do poweshella. Co do Smart to może disk details czy coś i będzie opcja sprawdzenia błędów? Co do zasilacza i bsod - za późna pora bym na tą część odpowiadał więc odpowiem rano (popołudniu) Edit Bsod jest przez antycheat i sterowniki graficzne. Może je za aktualizuj. Błąd z antycheat może też być przez uszkodzony dysk więc z tym nie wiadomo
Pan Mateoo 813 Opublikowano 9 Września Opublikowano 9 Września 9 godzin temu, Guli napisał(a): Wg. tego programu Kioxia jest ok? zaaktualizuj firmware, sprawdz nizej w pierwszym screenie czy nie ma bledow albo czegos. gdzies powinna byc opcja moze w alertach albo w ssd details lub gdzies ponizej. w cmd jako admin: chkdsk X: /f /r zamiast X wpisz literę dysku mozesz tez wejsc w gre w ktora grales i znalezc easyantycheat i uruchomic setup jako administrator bo to wymusi naprawe sterowniki graficzne zaaktualizuj
Guli 57 Opublikowano 9 Września Autor Opublikowano 9 Września (edytowane) Cytat Bsod jest przez antycheat i sterowniki graficzne. Może je za aktualizuj. Błąd z antycheat może też być przez uszkodzony dysk więc z tym nie wiadomo Robię format, bo dawno nie robiłem, a stery są najnowsze nawet w biosie. Jutro wymienię zasilacz, a teraz pytanie, zainstaluje windowsa na tym dobrym dysku, a ten wadliwy będzie mi jakoś "mulil" ten dobry ssd czy nie będzie miał wpływu na stabilność jak nic na nim nie zainstaluje? Bo na razie nie mam na co kopii danych zrobić, a nie chce mi się go odpinać i podpinać P.S Jak mi pokazuje w programie kioxy, że niby ten dysk jest ok, to uznają go na gwarancji, jak myslisz? ;p Pewnie loteria , skanuje w hd tunie, jakieś błędy są Edytowane 9 Września przez Guli
Pan Mateoo 813 Opublikowano 9 Września Opublikowano 9 Września zanim cokolwiek zrobisz przeklep komendy w cmd i program kioxy czy nie ma gdzies opcji diagnostyki czy czegos takiego. potem sprawdz w folderze z gra plik easyantycheat setup i przeinsutaluj to graj i testuj. ^ wiad powyzej napisalem nie czytajac koncowki jakie bledy w hdtune? przekopiuj wazne pliki na dysk systemowy w takim razie. zrzut ekranu z bledow w hdtune i odpowiedni opis moze byc podstawą uznania gwarancji jesli dobrze to rozegrasz. mozesz miec dysk podpiety ale lepiej by byl odlozony - wazne dane pograj na dyski sieciowe/chmury/dysk drugi i sformatuj go i nie rob z nim nic btw do reinstalacji polecam UniGetUI - uzywaj go wtedy kiedy wszystkie programy zawsze instalujesz w domyslnej lokalizacji (tj. dysk c program files albo programy 86) -> robisz paczke z aktualnych programow, przegrywasz to na pendrive, potem na nowym systemie odpalasz paczke i ci automatycznie pobiera 1
skypan 2 134 Opublikowano 9 Września Opublikowano 9 Września Najpierw poszukał bym w necie czy ktoś nie ma podobnych problemów. Ostatnio też miałem dziwny przypadek twardego resetowania się PC. Zacząłem szukać problemu w ten sam sposób co ty a wystarczyło usunąć sierpniową aktualizację W11 KB5121003 - Windows 11's latest Patch Tuesday update is breaking games and turning off PCs - KLIK Mi pomogło a też już miałem porady by wymienić zasilacz, płytę, CPU. Nie twierdzę, że akurat w twoim przypadku to pomoże ale to jest najprostsza opcja do zrobienia
Guli 57 Opublikowano 10 Września Autor Opublikowano 10 Września (edytowane) 15 godzin temu, Pan Mateoo napisał(a): zanim cokolwiek zrobisz przeklep komendy w cmd i program kioxy czy nie ma gdzies opcji diagnostyki czy czegos takiego. potem sprawdz w folderze z gra plik easyantycheat setup i przeinsutaluj to graj i testuj. ^ wiad powyzej napisalem nie czytajac koncowki jakie bledy w hdtune? przekopiuj wazne pliki na dysk systemowy w takim razie. zrzut ekranu z bledow w hdtune i odpowiedni opis moze byc podstawą uznania gwarancji jesli dobrze to rozegrasz. mozesz miec dysk podpiety ale lepiej by byl odlozony - wazne dane pograj na dyski sieciowe/chmury/dysk drugi i sformatuj go i nie rob z nim nic btw do reinstalacji polecam UniGetUI - uzywaj go wtedy kiedy wszystkie programy zawsze instalujesz w domyslnej lokalizacji (tj. dysk c program files albo programy 86) -> robisz paczke z aktualnych programow, przegrywasz to na pendrive, potem na nowym systemie odpalasz paczke i ci automatycznie pobiera zrobiłem /scan i coś tam naprawiało, ale dalej sypie błędami co do updejtu softwaru ssd kioxy no to jest komunikat, że MOŻE usunąć wszystkie dane, pytanie czy to tylko taki komunikat profilaktyczny jakby ktoś miał MEGA Pecha, czy jednak częsty przypadek bo nie mam gdzie teraz 1tb danych skopiować. ale nie wierzę, że updejt naprawi dysk chociaż niby Cytat ECFA12.c to oznaczenie wersji oprogramowania układowego (firmware) przeznaczonego dla dysków SSD firm Kioxia oraz Toshiba. [1] Aktualizacja ta ma na celu wyeliminowanie krytycznych błędów, poprawę stabilności oraz zwiększenie wydajności kompatybilnych nośników danych no, ale to są raczej takie ogólniki, jak przy wszystkim - a co naprawde naprawia - nie wiem. p.s Ten antycheat - przeinstalowałem, ale można to olać, bo to było jednorazowe a tu wyniki z hdtuna (skanowanie wolne) Trochę dziwne te wyniki, 1 bad sektor, wszyzstko jest "status OK" w tym programie KIOXy nie ma diagnostyki, ale też wszystko na zielono Tak jakby sypało błędami w tym jednym dzienniku przez ten 1 bad sektor? możliwe to? P.S2 Może rzeczywiście to cos przez system, bo np. najnowszej aktualizacji do win 10 ltsc nie chcę mi zainstalować, bo wywala błąd i "przywraca do poprzedniej wersji" I juz tak od miesiąca... 1. zrobię formata i dam znać czy dalej sypie błedami jak nie pomoże to zrobię updejt tego dysku , zobaczymy I profilaktycznie wymienię ten zasilacz na mocniejszy Edytowane 10 Września przez Guli
Pan Mateoo 813 Opublikowano 10 Września Opublikowano 10 Września 51 minut temu, Guli napisał(a): MOŻE usunąć wszystkie dane, tak zawsze pisze to zrobiles? chkdsk X: /f /r zamiast X wpisz literę dysku mozesz sprobowac live dystrybucje linuxa i tam zrobic skan jakims programem ale jak decydujesz sie formata to okej, polecam unigetui
PrzemekRyk 14 Opublikowano 11 Września Opublikowano 11 Września W dniu 9.09.2026 o 21:52, Guli napisał(a): Robię format, bo dawno nie robiłem, Tia… Format najlepszym lekarstwem na wszystko. Jasssne. W dniu 9.09.2026 o 21:52, Guli napisał(a): a stery są najnowsze nawet w biosie. Sterowniki w BIOS? Że co proszę? :-O W dniu 9.09.2026 o 21:52, Guli napisał(a): Jutro wymienię zasilacz, a teraz pytanie, zainstaluje windowsa na tym dobrym dysku, a ten wadliwy będzie mi jakoś "mulil" ten dobry ssd czy nie będzie miał wpływu na stabilność jak nic na nim nie zainstaluje? Bo na razie nie mam na co kopii danych zrobić, a nie chce mi się go odpinać i podpinać P.S Jak mi pokazuje w programie kioxy, że niby ten dysk jest ok, to uznają go na gwarancji, jak myslisz? ;p Pewnie loteria , skanuje w hd tunie, jakieś błędy są To znajdź możliwość zrobienia kopii zapasowej jeżeli Ci zależy na danych. Jak Ci nie zależy to rób co chcesz. Przy okazji - chkdsk z przełącznikami /f /r jest narzędziem inwazyjnym grzebiącym po strukturze logicznej konkretnej partycji. Dlatego przed jego użyciem mocno sugerowałbym zrobienie kopii zapasowej (najlepiej posektorowej tak, żeby można było wrócić do stanu wyjściowego). No chyba, że Ci nie zależy na danych, to wtedy hulaj dusza.
Rekomendowane odpowiedzi