Gremlin 1 Opublikowano 21 Września Opublikowano 21 Września Cześć W przyszłym roku robię remont w mieszkaniu ale już chciałbym cieszyć się lepszym dźwiękiem niz wydobytym z wiekowych creativie'ów T7900 Sprzęt będzie podłączony do HTPC i do gramofonu (jaki? Jeszcze się zastanawiam). Głośniki mogę skompletować w czasie. Problemem widzę przy rozmieszczeniu. O ile przy TV to nie problem, to zmiana TV na rzutnik a tym samym zmiana położenia głośników będzie problematyczna. Lewy zrobi się prawym, prawy tył zrobi się prawym etc czyli całe nagłośnienie zrobi obrót o 90 stopni. Pewnie przełacznikami to wykonam, chyba że jest inny sposób. Wracając do sedna sprawy. Pokój 15m2. Potrzebuję pasywne głośniki. Słuch.. wg laryngologa świetny ale nie oszukujmy się, przy 40 plus nie będzie perf. Nie mniej cieszą mnie wysokie i średnie tony. Bassy mnie nie kręcą. Lubię słuchać przy oryginalnych ustawieniach niż bawić się suwaczkami. Polećcie sprzęt do 5.1 który mogę skompletować w czasie. Na razie 2 głośniki pasywne, pewnie monitory, i wzmacniacz/ampi. Nie wiem ile miałbym wydać na wszystko ale do 2-3 k chyba zmieszczę się.
j4z 2 025 Opublikowano 21 Września Opublikowano 21 Września 2-3k to teraz pewnie nowy amplituner z najniższej półki kosztuje.
Karister 253 Opublikowano 22 Września Opublikowano 22 Września (edytowane) W dniu 21.09.2026 o 12:18, Gremlin napisał(a): Polećcie sprzęt do 5.1 który mogę skompletować w czasie. Na razie 2 głośniki pasywne, pewnie monitory, i wzmacniacz/ampi. Ryzykowne podejście. Co jak w międzyczasie seria wyjdzie z oferty? Będziesz miał fronty z innej linii, i resztę z innej? Ani to wizualnie, ani tym bardziej dźwiękowo nie zagra. No i 2-3k to zdecydowanie za mało na pasywne 5.0 + sub + ampli. Raczej bym zaczął od 12-13k i to i tak będzie bardzo, bardzo ciężko coś znaleźć. Skoro nie zależy na basie (bez sensu IMO, to jest kręgosłup muzyki i podstawa kina), to może 5.0? Sub akurat można dokupić kiedyś, nawet z innej linii czy od innego producenta. Sporo możesz też zaoszczędzić, decydując się na monitory zamiast pełnowymiarowych kolumn podłogowych na frontach. Przy 15m2 nie będzie to problemem. Edytowane 22 Września przez Karister
j4z 2 025 Opublikowano 22 Września Opublikowano 22 Września Miałem wszystko z innej parafii i po użyciu ypao nie było źle. Najtańszy Denon w sumie nie jest drogi - mniej niż 2k. Do tego podstawkowe i centralny od klipsch to minimum, co bym polecał. Zależy czy chcesz jesniejsze brzmienie gdzie cicho będzie w miarę "szczegółowo" czy bardziej równe na górze kolumny. Najtańsze kolumny typu Taga odradzam. Z tą kwotą 12-13k to bym nie przesadzał, jak dla początkującej osoby. Denon AVR-X580BT, Klipsch R-40M, jakieś tanie standy i na początek masz front załatwiony za około 3k. No i pytanie czy masz miejsce żeby poprawnie ustawić 5 kolumn + sub. W dniu 21.09.2026 o 12:18, Gremlin napisał(a): Lewy zrobi się prawym, prawy tył zrobi się prawym etc czyli całe nagłośnienie zrobi obrót o 90 stopni. Pewnie przełacznikami to wykonam, chyba że jest inny sposób. To jest słaby pomysł.
Gremlin 1 Opublikowano 24 Września Autor Opublikowano 24 Września Najwygodniejsze ustawienie do tego pokoju to 4.0 - 4.1 - ale zadowolę się i 2.0-2.1 przestawię jedną futrynę i postawię szafę wnękową na przeciwko okna. I na przeciwko okna będzie ekran projekcyjny - prawie 3m x 1,6m Nie chcę kanapy pomiędzy futrynami z prawej strony gdyż będę słyszał odgłosy z toalety. Pomiędzy futrynami z prawej strony będę miał TV, gramofon i resztę Stąd ten pomysł na obrót ustawień głośników w zależności od tego co będę słuchał. Pokój jest ciężko ustawny pod moje widzimisię.
Karister 253 Opublikowano 24 Września Opublikowano 24 Września Ja nie skumałem... Jak Ty chcesz tam głośniki ustawić? Widzę, gdzie jest ekran, spoko. Teraz Gdzie fronty? Przecież zasłonią ekran. Poza tym lewy front wymusi przesunięcie łóżka w prawy, a prawy front zablokuje przejście do drzwi. A gdzie tu jeszcze sub? Ja trochę tego nie widzę bez gruntowego przemeblowania, uczciwie mówiąc. Albo fronty z podstawkowych i podwieszone wysoko? MIejsce odzyskane, ale pod kątem brzmienia , to ¯\_(ツ)_/¯. Do muzyki się nie nada, do kina nie wiem.
Gremlin 1 Opublikowano 24 Września Autor Opublikowano 24 Września @Karister, za rok ruszam z remontem teraz chcę wybadać, zobaczyć jak to będzie wyglądało i działało. Tam gdzie obecnie wyświetlany jest obraz, będzie szafa wnękowa. Dlatego mówiłem o przesunięciu futryny, bo za mało miejsca jest. Przed szafą, planuję zwijany ekran projekcyjny.
Rekomendowane odpowiedzi