Weekendowa promocja w aplikacji x-kom! (Pamięć RAM Corsair 16 GB (1x16 GB) 3200 CL16 Vengeance LPX – 499 zł)
-
Ostatnio przeglądający 0 użytkowników
- Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
-
Popularne tematy
-
Najnowsze posty
-
Przez Kadajo · Opublikowano
Mnie interesuje wizja twórcy, a ciebie twoje widzimisię. Tworzenie obrazu to proces, sztuka. A tam, gdzie masz proces twórczy, nie ty decydujesz, a jej twórca. Jak ktoś będzie chciał, aby coś było realistyczne, to je tak stworzy. Gdyby tak nie było, to byś na wszystkim miał płaski profil i se by każdy ustawiał, jak mu się podoba. BTW. Ja nie podbiłem saturacji tak, jak mi się podoba, tylko przywróciłem obraz bliżej tego, co widzimy w oryginalnej grze. I tyle. I jak widać, nadal to nie wygląda tak jak oryginał, ale o niebo lepiej niż to: Przecież to jest jakaś totalna maskaracja palety barw tej gry, niezależnie od tego, czy się to komuś podoba. -
Przez Kyle · Opublikowano
1) Nie "Dcpi", tylko DCI-P3 i jest to gamut wielkości bardzo zbliżonej do AdobeRGB, ale lekko przesunięty w przestrzeni chromatycznej "widzianej" przez człowieka (DCI-P3 pokazuje miejscami coś, czego nie pokazuje AdobeRGB i vice-versa). 2) Zgodnie z tym co napisałem wyżej, AdobeRGB ma pewne "słabości" (np. w żółciach) wzgl. DCI-P3. W sumie obie te przestrzenie nie są takie rewelacyjne, choć obie lepsze niż szrotRGB (sRGB). Lepsze od wcześniej wymienionych jest REC.2020, bo pokrywa AdobeRGB i DCI-P3 razem wzięte. ps. nie ma czegoś takiego jak "Adobe sRGB" - jest albo AdobeRGB, albo sRGB 3) Ogarnij zarządzanie kolorem w systemie (podpięty profil ekranu do systemu i włączony CMS) - wówczas gry będą miały wiernie oddane kolory (na tyle wiernie, na ile precyzyjnie wygenerowany został profil ekranu i skalibrowany został monitor, do choćby D65 i gamma 2.2). Suwaki w TV są konieczne, jak chcesz skalibrować temperaturę barwową na taką, jaką "wysyła" źródło (np. nadawca DVB), czyli D65. ... a są konieczne, bo w LCD podświetlane LED czy CCFL, no i jak widać było po pomiarach eksploatowanego QD-OLED też OLED, ulega na skutek zużycia "rozjazdowi" (nawet pomijam przypadki, jak fabrycznie ekran jest rozkalibrowany/nie trzyma standardu, co się zwykle zdarza) -
Przez JeRRyF3D · Opublikowano
Nie. Możesz mi zrobić grab screena z plenerów gry o tron lub vikingów. Po prostu. Z ich masteringiem. No i tu dyskusja się kończy, a powinna zaczynać. Mnie kręci max realizm i chcę, żeby mnie się podobało. Patrzę w obrazki (jak te wyżej wieśka tyłem) bliskie monochromatowi i moje oko i mózg samo się oszukują i stwierdzają = wow! film! Przerobieś foto niżej pod siebie... i moje oko już tego nie sczytuje, jako film. Kwestia preferencji i potrzeb. Gdyby istniało coś takiego, jak idealne ustawienie, to nie byłoby przycisków na pilotach TV i suwaków w menu.
-
-
Aktywni użytkownicy

Rekomendowane odpowiedzi