kubw19 Napisano July 6, 2020 Zgłoś Udostępnij Napisano July 6, 2020 (edytowany) Hej. Posiadam płytę główną MSI b450 gaming plus max oraz czekam na zamówionego ryzena 5 3600. Zamówiłem również te pamięci ram: https://www.amazon.de/gp/product/B083TRRT16/ref=ppx_yo_dt_b_asin_title_o00_s00?ie=UTF8&psc=1 Dopiero teraz zauważyłem, że na stronie msi nie ma informacji o kompatybilności tych pamięci z moją płytą główną. Dodatkowo natrafiłem na ten film: Czy taka konfiguracja będzie działać ok? Czy może jednak pamięci zwrócić? Co ewentualnie zamiast tych w podobnym budżecie? Może te? https://allegro.pl/oferta/pamiec-patriot-viper-4-16gb-2x8-ddr4-3200mhz-cl16-8695642765 Pamięci przynajmniej na razie nie zamierzam podkręcać. Edytowano July 6, 2020 przez kubw19 Zmiana tytułu Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dziarson Napisano July 6, 2020 Zgłoś Udostępnij Napisano July 6, 2020 Já bym widział problem w 2X4GB ty masz 2x8 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomcug Napisano July 6, 2020 Zgłoś Udostępnij Napisano July 6, 2020 Nie to, żebym chciał cisnąć po autorze filmu, ale jak się nie umie ustawić sprzętu, to można dojść do wniosku, że coś się z czymś nie lubi. Cruciale na Micronach Rev. E (takie się obecnie trafiają) współpracują z Ryzenami 3000 bardzo dobrze, to wręcz najczęściej polecane rozwiązanie na wielu forach. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mar_s Napisano July 6, 2020 Zgłoś Udostępnij Napisano July 6, 2020 (edytowany) Nowe Ballistixy są na Micronach E-die i rewelacyjnie współpracują z AMD. Te Patrioty są gówniane, oparte o starsze i gorsze kości. No i się wpieprzył przede mnie, menda jedna! @#$%#$#%#% Edytowano July 6, 2020 przez Mar_s Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dziarson Napisano July 6, 2020 Zgłoś Udostępnij Napisano July 6, 2020 Nie możecie takich skomplikowanych odpowiedzi udzielać 🤣🤣🤣 Czekaj ja mam te balistixy tylko 3000cl15 🤣🤣🤣 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomcug Napisano July 6, 2020 Zgłoś Udostępnij Napisano July 6, 2020 Na jakich kostkach? Wrzuć z tajfna screen Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dziarson Napisano July 6, 2020 Zgłoś Udostępnij Napisano July 6, 2020 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EcKo!? Napisano July 7, 2020 Zgłoś Udostępnij Napisano July 7, 2020 Ja tam kiedyś spotkałem B-die samsunga w Aegisach. Ale to był taki odpad że masakra Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dziarson Napisano July 7, 2020 Zgłoś Udostępnij Napisano July 7, 2020 Ale zeby jakies złe były to bym nie powiedział https://valid.x86.fr/9cgwqy https://valid.x86.fr/hgzmxg Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EcKo!? Napisano July 7, 2020 Zgłoś Udostępnij Napisano July 7, 2020 O proszę, ktoś kto ogarnia dobrze temat potrafi i wycisnąć niezłe wyniki z takich kości Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomcug Napisano July 7, 2020 Zgłoś Udostępnij Napisano July 7, 2020 Jeszcze powinno się dać kapkę z CL zejść przy 4000 MHz, ale wydajności i tak to nie doda Tylko nie mów Dziara, że te 4000 MHz to lata synchronicznie 1:1 z IF Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EcKo!? Napisano July 7, 2020 Zgłoś Udostępnij Napisano July 7, 2020 A podkręcił sobie IF'a bo czemu nie xd, ograniczenia AMD to dla niego nie problem xd Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomcug Napisano July 7, 2020 Zgłoś Udostępnij Napisano July 7, 2020 Znam Dziarsona i wcale bym się nie zdziwił, jakby mu IF latał na 4 GHz Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dziarson Napisano July 7, 2020 Zgłoś Udostępnij Napisano July 7, 2020 Nie moge go złamac 3800 siedze nad 3900 a 4000 nie wiem czy to ustoi Potrafie zrobić FSB BCLK na wszystkim dlaczego by nie infinity fabric Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomcug Napisano July 7, 2020 Zgłoś Udostępnij Napisano July 7, 2020 Kombinuj, w Twoich rękach wszystko jest możliwe ze sprzętem Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dziarson Napisano July 7, 2020 Zgłoś Udostępnij Napisano July 7, 2020 no i dupa 3900 skonczyłem przy 4k nie wstaje . Ale 4200MHZ na tym ramie to nie wielki problem Wiesz fajnie by było żebym ja wiedział jeszcze w tym biosie co jest co Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dziarson Napisano July 7, 2020 Zgłoś Udostępnij Napisano July 7, 2020 acha objawił sie problem 3800MHz iF 1900 18-19-19-40-1t 1,45V ale problem jest taki ze na 17-18-18-38-1t chipset przy 1.2 V sie pali XD witraczek nie daje rady jutro tunning chłodzenia hcipsetu i walka o 4000MHz IF https://valid.x86.fr/yvw60q Nawet fajnego kopa dostał Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mar_s Napisano July 8, 2020 Zgłoś Udostępnij Napisano July 8, 2020 Ale 1900 na IF to żadne osiągnięcie, mój robił tyle z palcem w dupie a kupiłem dzień po premierze jak się okazało że 3900X jest niedostępny. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dziarson Napisano July 8, 2020 Zgłoś Udostępnij Napisano July 8, 2020 5 minut temu, Mar_s napisał: Ale 1900 na IF to żadne osiągnięcie, mój robił tyle z palcem w dupie a kupiłem dzień po premierze jak się okazało że 3900X jest niedostępny. 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣 Chyba nie ogarneles o co chodzi to jest ram który na stocku ma 3000cl15 a ustabilizowac to to jest naprawdę kupa zabawy i dołożyć do tego infinity fabric. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EcKo!? Napisano July 8, 2020 Zgłoś Udostępnij Napisano July 8, 2020 33 minuty temu, Mar_s napisał: Ale 1900 na IF to żadne osiągnięcie, mój robił tyle z palcem w dupie a kupiłem dzień po premierze jak się okazało że 3900X jest niedostępny. chyba nie załapałeś o co chodzi, IF chodzi z takim taktowaniem MAX, póki co nie ma opcji pójść wyżej Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomcug Napisano July 8, 2020 Zgłoś Udostępnij Napisano July 8, 2020 1 godzinę temu, Mar_s napisał: Ale 1900 na IF to żadne osiągnięcie, mój robił tyle z palcem w dupie a kupiłem dzień po premierze jak się okazało że 3900X jest niedostępny. Nawet nie każdy tyle zrobi, mój strucel kończy się na 3733 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mar_s Napisano July 8, 2020 Zgłoś Udostępnij Napisano July 8, 2020 (edytowany) To ja wiem przecież bo miałem Rycha 3600 przez kilka miesięcy i wyżej jak 1900 fclk ciężko było ustabilizować, podobnie jak wiem że są i gorsze co nawet tyle nie robią. Ale wynik na E-die jest po prostu słaby, widać że timingów kolega nie docisnął, może nie umi po prostu i tyle. Edytowano July 8, 2020 przez Mar_s Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomcug Napisano July 8, 2020 Zgłoś Udostępnij Napisano July 8, 2020 Zacznijmy od tego, że E-die to były kostki Samsunga i nazywanie w ten sposób Micronów to proszenie się o nieporozumienia Po drugie, samo ładowanie CL gówno daje na tej platformie, jak tRCD jest wysokie, a po prostu być musi, bo CJR i Rev. E nie ogarniają tego opóźnienia tak jak B-die. Miałem dwa zestawy na Rev. E, na obu zrobiłem synchronicznie 3733 16-19, choć muszę przyznać, że 15-20 nie próbowałem, bo taki offset na tRCD i tak nie ma sensu Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mar_s Napisano July 8, 2020 Zgłoś Udostępnij Napisano July 8, 2020 (edytowany) Nie znasz się i tyle. A czy Rev.E czy E-die, i tak każdy wie że o Microna chodzi. Ps. a na 3733 to spokojnie Ballistixy latają z 15-18-15-15-30 Novi cisnął przecież nawet 3800 na CL14 ale prawie 1.5V pompował. Edytowano July 8, 2020 przez Mar_s Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomcug Napisano July 8, 2020 Zgłoś Udostępnij Napisano July 8, 2020 To trzeba dobrej sztuki do tego albo wyższy bin, bo większość 3000/3200 nie zrobi 3733 15-18. A jeżeli komuś "E-die" się najpierw kojarzy z Micronem, a nie Samsungiem, to jest zwykłym leszczem Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się