Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Wczoraj zakupiłem dysk M2 i miałem z nim sporo problemów. Instalator windows widział go bez problemu, natomiast BIOS nie był w stanie go zbootować(nie widział go).

Na żadnym polskim forum nie byłem w stanie znaleźć odpowiedzi, z problemem poradziłem sobie sam i mam nadzieję, że tym poradnikiem pomogę wielu osobom.

Poradnik przestawiam na mojej platformie (i7-5820k, asus x99-pro, Samsung SM951-NVMe 128GB)

Zaczynamy!

1. Zacznijmy od aktualizacji BIOS'u. W tym celu wchodzimy na stronę naszej płyty głównej. W moim przypadku jest to Asus X99-PRO.
  2. Pobieramy najnowszy BIOS i zgrywamy go na pendrive, po czym flashujemy go wybierając Advanced Mode(F7) -> Tools -> Asus Flash
  3. CZEKAMY I BROŃ BOŻE NIE RUSZAMY KOMPUTERA W CZASIE WGRYWANIA BIOS'U!
  4. Naszym oczom powinien ukazać się najnowszy BIOS.
  5. Wyłączamy komputer, odpinamy wszystkie urządzenia USB i dyski HDD/SSD połączone przez kabel SATA, zostawiamy jedynie M2.
  6. Włączamy go(powinien automatycznie wejść do BIOS'u), podłączamy myszkę i klawiaturę.
  7. Wchodzimy w tryb Advanced Mode(F7).
  8. W zakładce BOOT zjeżdżamy na dół i wchodzimy do CMS -> wybieramy DISABLED
  9. Wracamy do zakładki BOOT i wybieramy Secure Boot. Tam ustawiamy Other OS.
  10. Teraz wkładamy do napędu dysk DVD lub wcześniej przygotowany pendrive z systemem windows i przechodzimy do instalacji.
  11. Po zakończonej instalacji wchodzimy do BIOS'u. Naszym oczom powinien ukazać się WINDOWS BOOT MANAGER(SAMSUNG M2SM951).
  12. Wchodzimy w tryb Advanced Mode(F7) -> Secure Boot i wybieramy WINDOWS BOOT.
  13. Gotowe! Podłączamy nasze dyski SATA i cieszymy się działającym dyskiem M2!

Mam nadzieję, że wam pomogłem.

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano

Ale jak zmienisz ustawienia dysków SATA to się może okazać, że BIOS znów go nie widzi i komputer nie boot'uje i  wtedy bez paniki powtarzamy procedurę od  punktu 5. 

• 2 lata później...
  • 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Ciekawe...tylko, że po co tyle zamieszania robić skoro można zrobić tak jak pisze Dziarson. Osobiście nigdy nie miałem jakichkolwiek problemów z wykrywaniem dysku czy to w BIOSie czy to Instalatorze. Może miałem szczęście. W razie czego wiem już gdzie szukać rozwiązania.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Popularne tematy

• Najnowsze posty

• I ta biologia uczy, że wśród ludzi liczba płci równa jest dwóm. Reszta to niestykające się kabelki. No i oczywiście masa atencjuszy i zboczeńców. Tu się zgodzę. Tyle tylko, że Ty tak jak ta szuria również byś tam nie miał czego szukać.   WHO to jest wypaczony twór niestety. Ciekawym jest, że ludzie tacy jak Ty zgadzają się ze mną co do szkodliwości udziału reżimów Chin czy Rosji w różnych globalnych projektach... Ale ich udziału w WHO nie biorą pod uwagę. 🤔   A ten konkretnie temat to jest grząski grunt tak samo jak np. statystyki dotyczące przestępstw popełnianych przez tak zwanych azylantów. Zaraz się uruchamiają aktywiszcza i inne ku***szcza z jazgotem.   Sikorski to jest właśnie takie prawdziwe centrum. Tylko wy libki przesunęliście się tak na lewo, że każdy kto nie jest lewakiem jest dla was prawakiem. Według Ciebie ja będąc po apostazji, za związkami partnerskimi, przeciw prywatyzacji wszystkiego i uważając niektóre świadczenia socjalne za potrzebne, jestem prawicowcem. Tylko dlatego, że nie pochylam się nad zboczeniami i uważam ściąganie dziku... Przepraszam AZYLANTÓW, za skrajnie idiotyczne.   Podstawa to związki partnerskie. I tyle. Reszta, czyli np. wzorem zachodu parytety w zatrudnieniu to już nie są prawa, a przywileje. I niestety ale Trzaskowski sprawia wrażenie właśnie takiego cieplaka co to utuli każdego dziwaka w imię równości i miłosierdzia. Plus ogólnie sprawia wrażenie piczkowatego. Na trudne czasy przydałoby się mieć górę mocniejszą w odbiorze. Wow. Przyznam, że po Tobie nie spodziewałem się tak debilnego argumentu. Jak mamy w kraju 500 000 wszelkiej maści rodzimych wykolejeńców to nie oznacza, że wpuszczenie 100 000 obcych wykolejeńców jest dobrym ruchem. A statystyki w tych wszystkich Syriach, Indiach, Somaliach, Pakistanach, czy ciągnąc dalej wątek US - Wenezueli, Kolumbii czy Meksyku są mało tego, że tragiczne, to jeszcze niedoszacowane.   I mnie naprawdę wali dlaczego u nich jest jak jest. Ja nie mam generacyjnego poczucia winy... I IMO akurat żaden Polak nie powinien mieć, bo to nie my kolonizowaliśmy tylko nas ciągle walili w kakao. Nie mam zamiaru poświęcać swoich bliskich i siebie jako narzędzi do ucywilizowania niecywilizowanych. No i powinni za to odpowiadać głowami.
    • A w jakiej rozdzielczości? 
    • Samsungi gdzies mam leza sobie ida do 6200Mhz, wiec to raczej nie sa samsungi, wygladaja na microny...  Na forach zagranicznych czytalem, ze niektorzy kupowali microny 5600, i na tych wartosciach nie dzialaly, gdzie problemem bylo ustabilizowanie 5200Mhz. Wiec na to moze nie byc recepty. 
  • Aktywni użytkownicy

1. 1
      Jaycob
      Jaycob
      191
    2. 2
      Kelam
      Kelam
      170
    3. 3
    4. 4
      Camis