Skocz do zawartości

Realtek ALC1220 wbudowany czy starty Sound blaster X-FI

aph3x

Rekomendowane odpowiedzi

15 godzin temu, rzymo napisał(a):

Słuszna uwaga - wyjście jest w formie pojedynczego mini-jacka (elektrycznie / optycznie). Nie wiem czy po optyku leci coś powyżej stereo, nawet nie mam jak sprawdzić...

ja w tych logi obecnie i tak używam tylko dwóch głośników + sub. Głośniki wpięte do suba a sub pod płytę główną. Czy w takim wypadku będzie to z tym SB śmigało bezproblemowo?

W dniu 1.11.2024 o 23:22, EvilKillaruna napisał(a):

Z tym skazaniem to tak bym nie przesadzał, bo wszystko zależy od implementacji układu. Niektóre układy zintegrowane są w stanie wykręcić naprawdę niezłe parametry i to zarówno na THD+N, jak i IMD+N. Natomiast sporo jest takich implementacji, gdzie skacze w górę zarówno OI, jaki i zniekształcenia. Wówczas nawet najprostszy dongle na USB potrafi zaoferować super jakość i rozwiązać problem o którym pisze @DR3GGO.

Przykładowo, dongle USB który zmontowałem sobie po godzinach dla testu, na jakimś ALC:

PH1wdhn.png

Bez problemu wyciągamy 14 bit rozdzielczości. W typowym układzie zintegrowanym na ogół jest to -60 do -75 dB. Czyli 10-12 bit.

To pomiar wyjścia z obciążeniem?

17 godzin temu, Slayer napisał(a):

a jeszcze chwilę pociągnę ten temat, co myślicie o Creative Sound BlasterX G1? Bo zastanawiam sie czy w moim przypadku jest sens płacić tyle kasy za G6 jak i tak bede mial tylko te głośniki tam podłączone (słuchawki mam na USB).

Po co ci coś innego co jest tylko wzmacniaczem słuchawkowym jak G1 skoro używasz 2.1 a słuchawki masz na usb, głośniki mają swój wzmacniacz i niczego nie zyskasz w tym przypadku względem tej integry, kartę typu g1 kupowało się po taniości jak miałeś za cicho na słuchawkach mimo 100% głośności na integrze bez wzmocnienia.

Edytowane przez Send1N