Skocz do zawartości

Wysokie temperatury

Gość Kinegunda

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. 
Otóż mam problem z wysokimi temperaturami podczas obciążenia. Jest to laptop Dell G5 15 z procesorem i7-8750H, kartą graficzną GTX1050Ti oraz z pamięcią RAM 8GB. Mianowicie laptop osiąga w bardziej wymagających grach temperatury nawet do 100 stopni. Planuję zwrócić sprzęt do sprzedawcy niestety jestem zmuszony zrobić to przez sąd. Laptop ma ponad rok i był wysyłany na serwis 5 razy. Chciałbym się dowiedzieć jakie aspekty mam wziąć pod uwagę podczas gdy będzie powołany biegły w tej sprawie (na co zwraca uwagę a na co nie). Wada polega na tym iż laptop nagrzewa się do temperatur 90/100 stopni następnie występuje throttling który zbija temperatury do 75 natomiast taktowanie do 800MHz co powoduje mocne lagi. Gdy procesor ma te 90/100 przy taktowaniu ok 3900MHz także występują freezy i zacinki ekranu. Dodatkowo jest problem z pikselami, rysy po wizycie w serwisie oraz różnice na rdzeniach nawet do 17 stopni. Jak oceniacie moje szanse na wygranie takiej sprawy? 
Oczywiście testowałem to przez pół roku i wszystko poaktualizowane).
Pozdrawiam.

Opublikowano

Domyślam się, że na początku wszystko działało poprawnie?

Próbowałeś kontaktować się bezpośrednio z producentem?

Ja jak mam problem to raczej do producenta się zwracam zamiast szarpać się ze sprzedawcami. Ostatnio, po prawie 2 latach zareklamowałem "Gamingowy" monitor Della to nie dość, że dostałem nowy dwa dni później to jeszcze starego nie odebrali i mam teraz dodatkowy monitor. :D

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Niestety nie. Temperatury są od początku kupna laptopa. 
Podczas testów w grze Watch Dogs 2 na najniższych wymaganiach temperatury były na poziomie 90-100 stopni, a  FPS w okolicach 10-20 (laptopa spełnia wymagania rekomendowane). Podczas grania temperatury spadają do 75 lecz tym samym wydajność spada do 800MHz powodując całkowite zacinanie się gry. Wydaje mi się że jest to wada znacząca i nie powinno tam być

• tomcug zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...