Skocz do zawartości

Opłacalność używanego PC (i5 8400, RX 580 8gb)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Mam opcję kupić używany komputer (raczej bez gwarancji, oryginalnie składany w UK) w takiej specyfikacji za ~2200zł:

i5-8400

XFX RX 580 8GB GTS OC

2x8GB HyperX Fury 2666mhz

Gigabyte B360M H

Do tego 2 dyski (SSD 500gb i 1tb HDD) i zainstalowany W10

Zasilacz raczej prędzej czy później do wymiany - 600W, ale niestety Aerocool.

Czy jest to jakkolwiek sensowna opcja na dzisiejsze czasy? Kiepskie perspektywy rozbudowy i 6c/6t, ale z tego co widzę gotowce na 1650 super chodzą od ~3000zł w górę (a sam RX580 8gb > 1800zł).

Gość Pieterman09
Opublikowano

W tych czasach wiele bym się nie zastanawiał i brał :D

Opublikowano

Początkowo (przed podniesieniem cen)  planowałem składać coś w okolicach 4 tys., więc słabo się orientuję w troszkę starszym sprzęcie - stąd wątpliwości.

I tak byłby to olbrzymi upgrade w stosunku do Y580 którego w tej chwili używam, ale ostatnio denerwuje mnie nawet przy zwykłym "konsumowaniu treści" typu YT/Twitch i kilka streamów na raz :D

Opublikowano

Dzięki za pomoc, niestety ktoś mnie ubiegł. Pozostaje dalej czaić się na używane zestawy lub same karty (chociaż tu gorzej bo nie miałbym jej w czym przetestować zaraz po zakupie :E ), no i być bardziej zdecydowanym

Opublikowano

Znalazłem innego 'gotowca', w zasadzie prebuild Dutzo z Proshopu z wymienioną grafiką, bez systemu, z jednym ssd

To powinno być jeszcze niecałe 3 lata na gwarancji:

Płyta: Asus Prime B460-M
Procesor: Intel i5 10400F (6core/12threads)
Chłodzenie BOX intela
RAM: 2x8GB G.skill aegis ddr4-3200 C16
SSD: A2000 m.2 nvme SSD 500GB
Obudowa Dutzo c320TG RGB
Zasilacz: Corsair CV650 -650Wat 80 plus bronze

I grafika wymieniona przez sprzedającego na starą: zmodowany GTX 1070 (deshroud - zdjęta obudowa/wentylatory i założone 2x120mm)

Całość za 3000zł

• tomcug zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...