Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć! 

Z racji, że ostatnio naszło mnie na zmiany... Chcę wymienić komputer na lepszy. Używany lub nowy.

Zastosowanie to głównie programowanie (nie tylko), obróbka wideo i gry FPS, gdzie muszę mieć dużą płynność. Nacisk głównie na procesor. Chciałbym go złożyć w czerwcu, ponieważ jestem obecnie za granicą. Na zakup karty mógłbym poczekać. Chyba, że warto? :D
Potrzebuję też doradztwa w sprawie monitora. Czy warto przesiadać się z 144Hz (1080p) na 240? Zakupiłem ostatnio polecany monitor, w promocyjnej cenie. Jednak pojawił się problem, że dostawa w sklepie będzie dopiero w lipcu. Rozważam nad matrycą NanoIPS, max '27/1440p (będą 2 monitory).
Do wszystkiego, dorzućmy jeszcze propozycję wygodnego fotela - musi być praktyczny.
Budżet nad jakim myślałem (o PC) to około 5000 zł, ale nie wykluczam 10000 zł. Najważniejszym kryterium jest stosunek cena/wydajność oraz przyszłość o rozbudowie.
Z moich wymagań:
-potrzebuję szybkiego dysku SSD 1TB,
-RAM min. 16 lub 32GB w 2 modułach,
-fajnie jakby płyta miała dobrą kartę dźwiękową,
-tylko wydajność.

Resztę sobie darowałem, dla wyświetleń. Dziękuję za każdą odpowiedź, pozdrawiam. :)

• 2 lata później...
Opublikowano

Cześć.

Przepraszam, że odzywam się tak późno - jednak wpadłem na pomysł odświeżenia tematu.  :D 

Chcę przejść na platformę AMD, bo dużo działo się przez te ostatnie 2 lata i aktualnie dzieje.

Mój obecny zestaw: 
Płyta główna: MSI PRO Z690-A DDR4
Procesor: i9 12900k
Karta graficzna: ASRock Radeon RX 6950 XT Phantom Gaming 16GB OC
Pamięć RAM: Goodram IRDM PRO 2x16GB DDR4 3600MHz CL17
Dysk: WD Black SN850 1TB/Samsung 980 PRO 2TB z radiatorem+inny 
Zasilacz: Seasonic Prime GX-1000W
Chłodzenie: be quiet! Silent Loop 2 360mm
Obudowa: SilentiumPC Signum SG7V Evo TG ARGB
Monitor: Dell Alienware AW2521H 360Hz (1080p)+LG UltraGear 27GP850-B 165/180Hz (1440p)

Plany są na procesor 9950X3D, ale w tej chwili posiadam 9800X3D oraz pamięć RAM GOODRAM 32GB (2x16GB) 6000MHz CL30.
Moja propozycja to płyta główna ASRock X870 Riptide WiFi, wymiana obudowy na Lian Li Lancool III oraz pozostawienie reszty bez zmian (w przyszłości - wymiana karty graficznej).
Co ewentualnie dodać lub zamienić? Chciałbym wykorzystać części z poprzedniego komputera.

Proszę o odpowiedzi z wyjaśnieniem, dzięki za pomoc i pozdrawiam.

Opublikowano

Obudowę o tyle mogę zmienić, bo jeszcze przed sprzedażą mam już pewnego kupca - mogę odstąpić w takiej konfiguracji, a najbardziej zależy mi na zmianie pod DDR5 i ewentualna przyszłość o rozbudowie - np. chłodzenie 420mm.

Zaproponujesz jeszcze jakąś alternatywę, czy śmiało brać?

Opublikowano