Skocz do zawartości

Pomocy z kryptografii

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Może ktoś poratuje. Mam do rozwiązania minimum 2 zadania, dla mnie jednak to czarna magia.

1.Obliczyć x takie, że x=4-1 mod 19.      2. Znaleźć wszystkie pierwiastki √5 mod n, n=7x11.         3.Za pomocą szyfru strumieniowego na podstawie generatora RSA zaszyfrować ciąg bitów 111.     4.Za pomocą algorytmu ᵠ-1 Pollarda sfaktoryzować liczbę n=21

Opublikowano

Sprawdziłam i dalej nic nie kumam. To nie moja bajka zupełnie. Studiuję zupełnie coś innego. Musiałam wybrać dodatkowy przedmiot z oferty uczelni. Wybrałam ten myśląc że będzie to zupełnie inaczej wyglądało. Wykłady były 4 niestety w godzinach obowiązkowych innych przedmiotów także udało mi się wyskoczyć na dwa wykłady. Nie wiem co miałam większe oczy czy rozdziawioną buzię ;) To są wykłady dla przyszłych inżynierów informatyki a ja doklejona na zaliczenie przedmiotu. Tak więc dla zupełnego laika w tej dziedzinie to jest koszmar i co bym nie sprawdzała, jakie algorytmy to i tak nie wiem co do czego i z czym ;(

Opublikowano (edytowane)

Ściągnij sobie Mathematicę, wszystko policzy %-).

https://pl.wikipedia.org/wiki/Algorytm_Euklidesa#Rozszerzony_algorytm_Euklidesa

Tu jest nawet z przykładem. Ogólnie polecam książkę Yana Teoria liczb w informatyce, tam jest też ten algorytm do faktoryzacji.

A co do tych pierwiastków, to po co kombinować - sprawdzasz wszystkie liczby od 1 do 77 i bierzesz te, które po podniesieniu do kwadratu modulo 77 dadzą 5. Ponownie - Mathematica wszystko policzy, pętla For i PowerMod.

https://reference.wolfram.com/language/ref/PowerModList.html

W sumie nawet pętli nie trzeba xD.

Edytowane przez tomcug
Opublikowano

Ech Panowie. Ja rozumiem, że to dla Was łatwe zadania. Nie wszyscy jednak mają głowę do takich rzeczy. Mnie niestety nigdy to nie interesowało i zupełnie tego nie rozumiem. Algorytm do faktoryzacji, jakieś pętle.... CO TO JEST? Jeśli któryś z Panów będzie tak wspaniałomyślny i rozwiąże mi te zadania będę bardzo, bardzo wdzięczna ale błagam nie każcie mi szukać rzeczy o których nie mam zielonego pojęcia ;)

Opublikowano

Mam, właśnie to jest mój egzamin, w domu rozwiązać minimum 2 zadania. Podstawy kryptografii - to jest mój przedmiot dodatkowy na którego wykłady nikt nawet nie zawitał z reszty osób, które go wybrały. Pomijając już fakt, że nie ma mowy o ćwiczeniach, wykłady nieobowiązkowe, a przedmiot wciskają chyba tylko po to żeby zapełnić godziny wykładowcy ;) Zajęcia miałam ze studentami 3roku informatyki, więc nie wydaje mi się żeby to były podstawy. Te same zadania dostali informatycy jak i ludzie z mojego kierunku, każdy inny zestaw według ostatniej cyfry indeksu ;) Więc nie dziwcie się, że nic nie umiem i proszę o pomoc. Jak chciałabym studiować informatykę i miała do tego głowę to takie studia bym podjęła. Nie rozumiem działania wykładowcy.

Opublikowano

Cześć czy ktoś rozwiązał te zadnia 

Dnia 13.01.2017 o 16:52, Gość Kasia napisał:

Może ktoś poratuje. Mam do rozwiązania minimum 2 zadania, dla mnie jednak to czarna magia.

1.Obliczyć x takie, że x=4-1 mod 19.      2. Znaleźć wszystkie pierwiastki √5 mod n, n=7x11.         3.Za pomocą szyfru strumieniowego na podstawie generatora RSA zaszyfrować ciąg bitów 111.     4.Za pomocą algorytmu ᵠ-1 Pollarda sfaktoryzować liczbę n=21

• tomcug zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...