kondzi0 2 Opublikowano 7 Marca 2016 Opublikowano 7 Marca 2016 Czy ktoś z Was wie jak mam zainstalować wyżej wymienioną bibliotekę? Mam ubuntu 15.10, potrzebuję zainstalować ową bibliotekę, gdyż chciałem uruchomić matlaba, a bez niej program nie funkcjonuje. W internecie jest pokazana jak to zrobić dla fedory, repozytoriami yum, które nie bardzo u mnie funkcjonują. Jestem trochę zielony w tym jeszcze a zależy mi na tym programie. Ma ktoś z Was jakiś pomysł? Może ktoś jeszcze korzysta z linuxa?
Gość Opublikowano 7 Marca 2016 Opublikowano 7 Marca 2016 W terminalu wrzucasz sudo apt-get install libc6 && sudo apt-get install libc6-udeb Powinno starczyć :-) Edit: W sumie sama biblioteka to Sudo apt-get install libxp6 Ale zakładami że reszta biblioteki C6 też się przyda do matlaba
kondzi0 2 Opublikowano 7 Marca 2016 Autor Opublikowano 7 Marca 2016 no właśnie tego pakietu libc6-udeb nie znajduje, tamten mam zainstalowany. Już nie mam czasu szukać po repozytoriach... Próbowałem tak wcześniej własnie i jakoś nie chce działać
Gość Opublikowano 8 Marca 2016 Opublikowano 8 Marca 2016 Jak możesz to zrób dpkg -l I zobacz czy pakiet libxp6 jest na liście. Może masz zainstalowany a Matlab go nie widzi
kondzi0 2 Opublikowano 8 Marca 2016 Autor Opublikowano 8 Marca 2016 jest libxt6 a libxp6 nie ma, moźe jakies repo nowe musze dopisać? dziwne ;/
Rexlu 15 Opublikowano 8 Marca 2016 Opublikowano 8 Marca 2016 (edytowane) Ta często jest tak ze musisz repozytorium dopisać. Ale niestety szukaj na necie. A stąd jakbyś wziął? https://www.ubuntuupdates.org/libxp6 Edytowane 8 Marca 2016 przez Rexlu
tesel 6 Opublikowano 8 Marca 2016 Opublikowano 8 Marca 2016 (edytowane) Zalecam użyc centrum oprogramowania ubuntu (ubuntu software centre), na dowód wklejam screena z biblioteczką. Edytowane 8 Marca 2016 przez tesel
kondzi0 2 Opublikowano 8 Marca 2016 Autor Opublikowano 8 Marca 2016 Dziękuję panowie, doinstalowanie tej biblioteki ręcznie pomogło, dzięki wielkie, matlab śmiga!
Rekomendowane odpowiedzi