Skocz do zawartości

Wentylator wyciągający a "nawiewający"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej

W opisach wentylatorów do obudów nigdzie nie ma takiej informacji, zaś w internetach zdarzają się mądre opinie o kształtach łopatek itp. faworyzujących taki a nie inny ruch powietrza. Osobiście, póki co, nie mogę sprawdzić tego w praktyce. Stąd pytanie. Wystarczy (można) odwrócić wentylator i tak przykręcić, by mi pasowało? Kable nie będą wchodzić w drogę?

Dzięki

Opublikowano

Hej,

każdy wentylator możesz zamontować albo żeby zasysał powietrze z zewnątrz albo żeby je wydmuchiwał. Pełna dowolność!

Zaleca się na przodzie obudowy 2-3 wentyle zasysające z otoczenia powietrze, a na tyle obudowy i/lub górze 1-3 wentylatorów wyciągających ciepłe powietrze z obudowy.

Pozdrawiam

Opublikowano

Przy montowaniu wentylatorów dużo zależy od obudowy. Najczęściej spotykanym ustawieniem wentylatorów (i przepływu powietrza) jest takie jak wspomniał PatrykLasak, ponieważ ciepłe powietrze jest lżejsze. Część obudów nie ma na przodzie filtrów przeciw-kurzowych i jeśli taka obudowa stoi pod biurkiem, to wentylatory będą zaciągać kurz z podłogi - w takim przypadku (moim zdaniem) lepiej jest wydmuchiwać powietrze. 

Przy wyborze wentylatorów warto zwrócić uwagę na rodzaj łożysk. Dla wentylatorów z łożyskami ślizgowymi nie zaleca się pracy w poziomie, choć dużo tak na prawdę zależy od jakości wykonania. 

Opublikowano

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.

Co do zaś do wspomnianej przez Tomka kwestii poziomego ustawienia łożysk ślizgowych, to obawiam się, że Sigma Pro od SPC raczej odpadają (HBS: Hydraulic Bearing System). Szkoda, gdyż chciałem przełożyć je na górę. Chyba, że ktoś tak je zamontował i nie zauważył problemów.

Opublikowano

Tomek

RACJA co do filtrów. Sigma Pro od SPC nie używałem, wiec nie wiem;(

• tomcug zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Popularne tematy

• Najnowsze posty

• okej moze nie, ale trzeba myslec optymistycznie  
    • Była mała zmiana planów i rozwój wydarzeń…  narazie stan roboczy   
    • Bo nie powinien tak mówić... Jak by jakiś pdf zgwałcił dziecko. Na dodatek byłby to Polak to miło by ci było usłyszeć, że tego czynu nie popełnił Janek albo Robert tylko "brudas z Polski"? Władze w UK ścigają za teksty rasistowskie, a nie za piętnowanie przestępców!!! Taka różnica...   Oczywiście jednak prawo prawem, ale też jest potrzeba pewnego wyczulenia i po prostu ludzkich odruchów więc za takie coś powinien grozić co najwyżej mandat albo pouczenie, a nie zawinięcie (jeśli to prawda). Nie znam tematu ale władze UK poszły w tym chyba za daleko. Być może chodzi o to żeby w zarodku zdusić rasizm żeby za parę lat biali nie wieszali imigrantów?   Generalnie w UK prawo jest idiotyczne. Zresztą w USA podobnie. Anglosasi się pogubili chyba w XXIw. Za wysłanie jednej nagiej fotki z 15 latką trafiasz na lata do więzienia, ale jednocześnie nie przyjmowali zgłoszeń codziennego wykorzystywania dziewczyn przez imigrantów o czym była mowa w tym wątku. I jest ogromna afera. Latami policja ignorowała sygnały od zrozpaczonych dziewczyn, a jednocześnie ta sama policja robiła z życia koszmar komuś kto wysłał zdjęcie anonimowej dziewczyny.   Ai mi napisało, że dlatego, że łatwiej było się wykazać i lepsze dowody cyfrowe + algorytmy przeczesujące internet... A jak jest realna dziewczyna, krzywdzona przez obcokrajowca to może kłamie? Xddd   Prawo w UK i USA to są debile. I tyle w temacie. I widać też, że ścigają generalnie bardziej przestępstwa internetowe (jak np. właśnie za mowę nienawiści) niż realne gwałty czy molestowanie nastolatek. Chory kraj. Hipokryzja korpoświata jest totalna.
    • Kasę zwrócą bez problemu, jeżeli była kupiona za np. 10-13 tys zł, może wystarczy w 2028 roku na RTX 6080.   
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...