Skocz do zawartości

Lexar nm620 czy Kingstone3000 ?

Recommended Posts

Zastanawiam się nad kupnem dysku SSD 2TB do mojego komputera, głównie do przechowywania zdjęć, filmów, gier itp. Mam na oku dwa modele: Lexar NM620 oraz Kingston KC3000. Płyta główna, którą posiadam, obsługuje PCIe 3.0, więc wiem, że nie wykorzystam pełnego potencjału KC3000. Dysk nie będzie systemowy, więc nie wiem, czy obecność DRAM w KC3000 będzie miała jakiekolwiek znaczenie w moim przypadku.

Dysk ma mi służyć przez kolejne 3-4 lata, a w opiniach spotkałem się z informacją, że Lexary po kilku dniach użytkowania potrafią spadać do 97% trwałości, co budzi pewne obawy. Dodatkowo, miejsce montażu dysku znajduje się obok karty graficznej, więc martwię się o temperatury. Wydaje mi się, że KC3000 może lepiej sobie z tym poradzić, ponieważ ma wbudowane radiatory.

Co do ceny, na X-komie Lexar kosztuje 419 zł, a KC3000 550 zł, więc różnica 130 złotych nie jest duża. Pytanie tylko, czy warto dopłacać, skoro na PCIe 3.0 i tak nie odczuję różnicy w szybkości? Czy może lepiej postawić na tańszy model który i tak sobie poradzi ? Jakie macie doświadczenia z tymi dyskami, a może polecacie coś innego w podobnej cenie?

Z góry dzięki za pomoc!

Jeszcze jedno mój dysk systemowy KC NV1 także nie ma DRAMU i radzi sobie dobrze już od jakiś 3 lat, więc może kupując kingstona podmienił bym go jako dysk systemowy ale też nie wiem czy jest zbytnio sens

Edytowano przez IronIII
DODANIE informacji o dysku systemowym

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Utwórz nowe...