ghostdog 140 Opublikowano Sobota o 20:25 Opublikowano Sobota o 20:25 1 godzinę temu, Spl97 napisał(a): Na BlueSky się przenosi? Jakie motywy kierowały się Palademu, że kończy publikować na X? Brak kasy za swoje sondaże, jakie dostawał za czasów PiS, kiedy za kasę wykonywał ustawione sondaże zamówione przez PiS? Palade z jednej strony chciał być niezależnym analitykiem, z drugiej nie ukrywał, że jest za "prawą stroną". Z tą różnicą, że zależało mu na dobrych wynikach prawicy i potrafił krytykować różne ich ruchy. Nie był zwykłym klakierem. Widać, że teraz jest mało kasy do podziałyu i tacy ludzie jak Palade, Sakiewcz czy klony Karnowskie gryzą się po kostkach. 1
hubio 115 Opublikowano Sobota o 22:16 Opublikowano Sobota o 22:16 W dniu 3.01.2025 o 12:12, nemar napisał(a): Nikomu wtedy jednak nawet do głowy nie przyszło, że można wziąć sobie jeszcze prokuraturę i sądy, aby móc robić największe przekręty i łajdactwa, wykorzystywać aparat państwowy do utrzymania władzy, a w razie czego mieć obsadzony wymiar sprawiedliwości pionkami ukręcającymi łeb sprawie. Dodam jeszcze, że nikomu nie przyszło do głowy zrobić gebelsowkskiej propagandy w TVP typu: Kaczyński ma krew na rękach, Kaczyński to zdrajca i prać brudy rodzin polityków opozycyjnych czy zadać pytanie Komorowskiemu przez dziennikarkę: "co możemy jeszcze zrobić aby wygrał Pan wybory? TVP za czasów PO była stronnicza. Tak - przyznaję, ale to co zrobił PiS to tak 100x więcej jak zresztą ze wszystkim... Taka różnica... 3
LeBomB 329 Opublikowano wczoraj o 01:05 Opublikowano wczoraj o 01:05 5 godzin temu, Bono_UG napisał(a): Jeżeli mowa o walce ze źródłem, to chyba są różnego rodzaju programy edukacyjne o zdrowym odżywianiu, ruchu itp., które mają zapobiegać nadwadze i otyłości. Tu nie ma się co czarować, większość nadwagi to złe nawyki żywieniowe, siedzący tryb życia. A ile razy mam jeszcze napisać, że chodzi mi o przypadki medyczne, a nie zaniedbaniowe? Temat znam dość dobrze, programów profilaktycznych dla ludzi otyłych w zasadzie nie ma. Jak nie wyszarpiesz od lekarza rodzinnego skierowań do specjalistów i na badania, to jedyne co usłyszysz to jedz zdrowo, mniej i więcej się ruszaj, a żeby chociaż sprawdzić hormony, stan tarczycy czy wątroby to wielki problem, bo jakim prawem śmiesz mówić lekarzowi co masz zbadać. Już trafienie na ścieżkę związaną z diagnostyką pod kątem zaburzeń metabolicznych to cudu trzeba, albo stan musi być na prawdę zły. Zostaje prywatna diagnostyka, bo tak to będą leczyć objawowo na choroby będące częściej konsekwencją niż przyczyną. No chyba że masz szczęście i trafisz na ogarniętego lekarza.
Yahoo86 70 Opublikowano wczoraj o 01:43 Opublikowano wczoraj o 01:43 @adashi Całkiem wypadło mi z głowy i nie napisałem (czytałem całkiem niedawno) , nie wiem czy wiesz o projekcie wytwarzania na naszym podwórku przez IChP kledrybiny jako generyk - to jest naprawdę świetna wiadomość , osobiście trzymam kciuki i jestem bardzo zadowolony z tego faktu.
Radziuwilk 131 Opublikowano wczoraj o 06:20 Opublikowano wczoraj o 06:20 Mam nadzieje, ze igrzyska rozpoczete. Jarus i 2 wierze no i Maciorka. Uderzenie od razu w top tier. https://demotywatory.pl/5281820/Prokuratura-Krajowa-wlasnie-oglosila-ze-wszczeto-oficjalne 1
Spl97 488 Opublikowano wczoraj o 10:02 Autor Opublikowano wczoraj o 10:02 15 godzin temu, TheMr. napisał(a): Nie wiem czy wrzucać w energetykę, wojnę czy w politykę. Ale to jest mieszanina wszystkiego po trochu. Jak wydarzy niemal wszystko co gościu opisuje, to lepszej okazji do pozbycia się ruskiego wrzodu na tyłku, jakim jest Naddniestrze prawdopodobnie nie będzie. A pozbycie tego guana jest także w interesie Mołdawii oraz Ukrainy, gdyż zrobienie porządku z Naddniestrzem jest jednym z warunków do przyjęcia Mołdawii do UE oraz w przyszłości także do NATO. 1
GordonLameman 987 Opublikowano wczoraj o 10:20 Opublikowano wczoraj o 10:20 Polska prawica ma gwóźdź wbity w głowę, odc. 2137: https://wiadomosci.radiozet.pl/polska/oburzajaca-akcja-prawicy-nie-daje-owsiakowi-wspieram-republike Na Słowacji nie wiadomo co się dzieje z premierem Fico: https://www.rmf24.pl/fakty/swiat/news-gdzie-jest-premier-fico-ostatnio-widziano-go-w-moskwie,nId,7885753#crp_state=1 Może dostał słynną moskiewską herbatkę? Konfederacja próbowała się podpiąć pod złomnika, ale ich zezłomował: (spoler bo wulgi) Spoiler 3
Spl97 488 Opublikowano wczoraj o 11:38 Autor Opublikowano wczoraj o 11:38 https://wydarzenia.interia.pl/wybory/prezydenckie/news-ustawienia-domyslne,nId,7883329
Bono_UG 72 Opublikowano wczoraj o 11:54 Opublikowano wczoraj o 11:54 10 godzin temu, LeBomB napisał(a): A ile razy mam jeszcze napisać, że chodzi mi o przypadki medyczne, a nie zaniedbaniowe? No to ile jest takich przypadków, że powinien być specjalny program? Serio tu nie ma się co czarować, najwięcej przypadków nadwagi i otyłości wynika z trybu życia i nawyków żywieniowych. Z tej nadwagi i otyłości wynikają kolejne schorzenia jak cukrzyca, choroby układu krążenia itd. Przeleciałem tylko na szybko: https://www.nik.gov.pl/aktualnosci/coraz-wiecej-osob-z-choroba-otylosciowa-coraz-dluzsze-kolejki.html Jest potwierdzenie tego co piszesz, że lekarze podstawowej opieki mają problem z kompetencjami jak leczyć, a poradni specjalistycznych jest po prostu za mało. Z drugiej strony, świadczenia, leczenie otyłości ma miejsce. Odnośnie kiepskiego lekarza, to nie jesteśmy do niego uwiązani na stałe. Bez problemu można raz w roku oficjalnie zmienić, a w przychodniach przeważnie nie ma problemu, żeby zarejestrować się do innego (powiedziałbym, że w niektórych wybór lekarza to tylko formalizm, a nie rzeczywisty wybór i za każdym razem rejestracja do tego samego). Z jednej strony podejście lekarza, a z drugiej pacjenta. Jeżeli przychodzi się z postawą roszczeniową, z gotową diagnozą, że chcesz to, to i to, to lekarz pewnie się trochę usztywni. Jeżeli zapyta się jaką dodatkową diagnozę można zrobić, jakie badania, to pewnie będzie inna rozmowa. 1
Camis 938 Opublikowano wczoraj o 12:10 Opublikowano wczoraj o 12:10 Cytat "Jedno jest pewne: brak konkretnych działań premiera Tuska w sprawie Funduszu Kościelnego jest sygnałem alarmowanym dla Koalicji 15 października. Bez realizacji najważniejszych zobowiązań z czasów kampanii wyborczej, bez jednoznacznych sukcesów w leczeniu patologicznego systemu stworzonego przez PiS, bez uporządkowania relacji państwa i Kościoła wszystko zostanie po staremu, a w 2027 roku Jarosław Kaczyński, Przemysław Czarnek i Daniel Obajtek wrócą do władzy. Ku zadowoleniu Konferencji Episkopatu Polski." Kaczyński nie zna Romanowskiego https://streamable.com/eup4uy 1 1
LeBomB 329 Opublikowano wczoraj o 12:15 Opublikowano wczoraj o 12:15 7 minut temu, Bono_UG napisał(a): Z tej nadwagi i otyłości wynikają kolejne schorzenia jak cukrzyca, choroby układu krążenia itd. Tak, ale leczy się objawowo, a nie walczy się z przyczyną i o tym też pisałem... 5 minut temu, Bono_UG napisał(a): No to ile jest takich przypadków, że powinien być specjalny program?= Nie istotne ile. Rozszerzasz dyskusję kompletnie niepotrzebnie. Jak się nie zgadzasz z tym, żeby zamiast leczyć skutki czegoś co ludzie sami sobie robią, zamiast eliminować przyczynę i w zamian za to leczyć choroby, na które ludzie chorują bo są w grupach ryzyka, dziedziczą je, czy wynikają one po prostu z tego jak funkcjonuje ich organizm, to dalsze dyskutowanie jest bezcelowe. 1
Bono_UG 72 Opublikowano wczoraj o 13:20 Opublikowano wczoraj o 13:20 Dyskusji nie rozszerzam. Dałeś porównanie leczenia uzależnień (alkoholowych, nikotynowych) z nadwagą, podkreślając że chodzi o przypadki kiedy wynika ona z innych schorzeń. Tak jak pisałem, alkoholizm jest niestety ale zbyt częstym problemem i dotyczy też otoczenia chorej osoby. Ma skutki finansowe zarówno w NFZ, ale też ZUS, w podatkach dochodowych. Zatem jak duża jest skala otyłości wynikającej z czynników chorobowych? Ile to przypadków, jaki % populacji? Czy to faktycznie tak duży problem, że wymaga specjalnych programów, bo skutki mają szeroki zakres i koszty, czy jednak jest to margines i sprowadza się do kilkudziesięciu tysięcy. Z punktu widzenia kasy jak najbardziej istotne, już o tym pisałem, a ciągle uciekasz jakoś od określenia skali problemu. To w jaki sposób się leczy to oddzielna kwestia. No i prosto z mostu, jeżeli podstawowym problemem jest nadwaga, to podstawowe leczenie sprowadza się do "mniej żreć, więcej się ruszać". Nie wiem co chcesz zaczarować, ale to choroba społeczna wynikająca z trybu życia, a nie czynników stricte medycznych.
Spl97 488 Opublikowano wczoraj o 13:23 Autor Opublikowano wczoraj o 13:23 Wierzycie w to? Ponadto, https://wiadomosci.wp.pl/chaos-prawny-w-polsce-mamy-najnowszy-sondaz-7110922245610208a
crush 757 Opublikowano wczoraj o 13:31 Opublikowano wczoraj o 13:31 Ta akcja Republiki to jest taki absurd, że aż śmiech ogarnia. Przecież śmieci oglądający gówno stacyjkę tego obrzydliwego spaślaka i tak nigdy nie dawały na WOŚP.
LeBomB 329 Opublikowano wczoraj o 13:51 Opublikowano wczoraj o 13:51 (edytowane) 33 minuty temu, Bono_UG napisał(a): Dyskusji nie rozszerzam. Dałeś porównanie leczenia uzależnień (alkoholowych, nikotynowych) z nadwagą, podkreślając że chodzi o przypadki kiedy wynika ona z innych schorzeń. Nie zrozumiałeś kompletnie dlaczego dałem to porównanie i napisałem, że to przykład i że takich można przytoczyć znacznie więcej. Dlatego tak, rozszerzasz dyskusję niepotrzebnie. To co chciałem przekazać to wyłącznie fakt, że finansuje się leczenie czegoś co ludzie robią sobie sami, a są choroby i schorzenia, których leczenia się nie finansuje lub jest ono niewystarczające. 33 minuty temu, Bono_UG napisał(a): Tak jak pisałem, alkoholizm jest niestety ale zbyt częstym problemem i dotyczy też otoczenia chorej osoby. Ma skutki finansowe zarówno w NFZ, ale też ZUS, w podatkach dochodowych. Dlatego trzeba walczyć ze źródłem, a nie finansować leczenie skutków. Flaszka wódki i paczka papierosów powinna kosztować minimum 200 zł. Jak kogoś będzie stać by chlać czy palić za takie ceny to stać go też na leczenie. Jak ktoś produkuje i rozprowadza nielegalnie, powinien być karany więzieniem tak samo jak za próbę spowodowania utraty zdrowia lub śmierci drugiej osoby. Od 5 do 15 lat więzienia, bez możliwości skrócenia wyroku czy zamiany na cokolwiek innego. Jak ktoś chce robić na własny użytek, to opłaca koncesję na wytwarzanie we własnym zakresie i prowadzi rejestr wyprodukowanych ilości. W przypadku wyrobów tytoniowych, tytoń rozprowadzany wyłącznie legalnie przez producentów papierosów. W przypadku alkoholu, określić legalne metody wytwarzania i ilości. Jak zostanie złapany na nielegalnym rozprowadzaniu swoich wyrobów lub na przykład zrobi imprezę na której ktoś się zatruje jego wynalazkami, obejmuje go ten sam paragraf co zaproponowany wyżej. I nie wyskakuj mi z wywodami dotyczącymi pierdyliona sytuacji jakimi można to obejść, czy czego to nie reguluje, bo to wyłącznie pomysł, który jak każdy gdyby miał stać się prawem, wiadomo że wymaga dopracowania, doprecyzowania i ustalenia wielu innych zależności prawnych. Wiem czego to co piszę nie reguluje, wiem jakie sytuacje mogą stanowić obejście, ale to wyłącznie przykład jakie między innymi zmiany można wprowadzić by zacząć walczyć z przyczyną, a nie ze skutkami i wydawać na to masę szmalu potrzebnego gdzieś indziej. Edytowane wczoraj o 13:53 przez LeBomB
ghostdog 140 Opublikowano wczoraj o 14:51 Opublikowano wczoraj o 14:51 Godzinę temu, crush napisał(a): Ta akcja Republiki to jest taki absurd, że aż śmiech ogarnia. Przecież śmieci oglądający gówno stacyjkę tego obrzydliwego spaślaka i tak nigdy nie dawały na WOŚP. Najlepsze jak zapytali "kandydata obywatelskiego" czy popiera WOŚP. To oczywiście odpowiedział, że on wspiera Caritas. Każdy kto ma przeciętne iq by odpowiedział, że wspiera wszystkie inicjatywy charytatywne, WOŚP czy Caritas. Widać, że liczy jedynie na głosy PiS i Konfy. 1
8V32 PcLab 52 Opublikowano wczoraj o 15:34 Opublikowano wczoraj o 15:34 Jak byłem na wsi ostatnio to oni tam gadają że Owsiak to nie tylko złodzieje, a narkomani i handlarze narkotyków, skąd oni biorą takie wieści 2
ryba 301 Opublikowano wczoraj o 15:36 Opublikowano wczoraj o 15:36 @8V32 PcLab Wystarczy ze Twoj wyglad odbiega od norm akceptowalnych przez moherowe berety i juz jestes pedal/cpun/itd.
crush 757 Opublikowano wczoraj o 16:53 Opublikowano wczoraj o 16:53 Godzinę temu, 8V32 PcLab napisał(a): Jak byłem na wsi ostatnio to oni tam gadają że Owsiak to nie tylko złodzieje, a narkomani i handlarze narkotyków, skąd oni biorą takie wieści Następnym razem powiedz im, że naprawdę nazywa się Jurij Owsienko i handluje uranem. 2
8V32 PcLab 52 Opublikowano wczoraj o 17:00 Opublikowano wczoraj o 17:00 (edytowane) A najlepsze że z 15-20 lat temu tamtejszy nowy szpital dostał nowoczesne karetki od Owsiaka, takie oklejone wielkim sercem i wtedy gadali zupełnie odwrotnie Edycja. Jednen z tych ambulansów był na licytacji https://e-sochaczew.pl/artykul/zlicytuj-karetke-n586977 Edytowane wczoraj o 17:17 przez 8V32 PcLab
kalderon 152 Opublikowano wczoraj o 17:04 Opublikowano wczoraj o 17:04 Godzinę temu, 8V32 PcLab napisał(a): Jak byłem na wsi ostatnio to oni tam gadają że Owsiak to nie tylko złodzieje, a narkomani i handlarze narkotyków, skąd oni biorą takie wieści Z Republiki, klubów Gazety Polskiej, od księdza, sama śmietanka.
hwdp43 309 Opublikowano wczoraj o 17:20 Opublikowano wczoraj o 17:20 wylacz mozg wlacz republike czy jak to tam szlo ... 1 1
Suchy211 224 Opublikowano wczoraj o 17:23 Opublikowano wczoraj o 17:23 3 godziny temu, LeBomB napisał(a): Nie zrozumiałeś kompletnie dlaczego dałem to porównanie i napisałem, że to przykład i że takich można przytoczyć znacznie więcej. Dlatego tak, rozszerzasz dyskusję niepotrzebnie. To co chciałem przekazać to wyłącznie fakt, że finansuje się leczenie czegoś co ludzie robią sobie sami, a są choroby i schorzenia, których leczenia się nie finansuje lub jest ono niewystarczające. Dlatego trzeba walczyć ze źródłem, a nie finansować leczenie skutków. Flaszka wódki i paczka papierosów powinna kosztować minimum 200 zł. Jak kogoś będzie stać by chlać czy palić za takie ceny to stać go też na leczenie. Jak ktoś produkuje i rozprowadza nielegalnie, powinien być karany więzieniem tak samo jak za próbę spowodowania utraty zdrowia lub śmierci drugiej osoby. Od 5 do 15 lat więzienia, bez możliwości skrócenia wyroku czy zamiany na cokolwiek innego. Do tego dodaj 5000 zł za kilogram soli, 2000 zł za kilogram cukru, za wprowadzenie do obrotu glutaminianu kary jak za handel narkotykami. Żarcie nieposłodzone i nieposolone jest nijakie, albo smaczne do momentu zaspokojenia głodu. Minimum 50% otyłych tym wyeliminujesz. Dość szybko będzie wiadomo kto ma problemy z hormonami a kto się po prostu obżera. Poza tym do więzień nikogo nie pozamykasz, chyba że chcesz zamiast na służbę zdrowia pieniądze wydać na więzienia. 1
Spl97 488 Opublikowano wczoraj o 18:02 Autor Opublikowano wczoraj o 18:02 3 godziny temu, ghostdog napisał(a): Najlepsze jak zapytali "kandydata obywatelskiego" czy popiera WOŚP. To oczywiście odpowiedział, że on wspiera Caritas. Każdy kto ma przeciętne iq by odpowiedział, że wspiera wszystkie inicjatywy charytatywne, WOŚP czy Caritas. Widać, że liczy jedynie na głosy PiS i Konfy. Napiszę coś jeszcze ciekawszego, według pewnych wiewiórek, Nawrocki próbuje ćwiczyć wystąpienia publiczne oraz debatowanie i wynosi podobno jemu bardzo kiepsko, a właściwa kampania tuż tuż . Jeżeli tak nadal będzie, to wręcz skompromituje cały PiS, gdy dojdzie do debat oraz właściwych konfrontacji, głównie z Trzaskiem. Wielu ludzi widzi, że Trzask jest jaki jest, lewak według opinii prawaków z PiS-u i Konfy itd., a PiS to wystawił jeszcze głupszego od Trzaska i próbuje cały czas przykryć te braki, a najbardziej braki charyzmy Nawrockiego, tym, że "kandydat obywatelski" jest.
Rekomendowane odpowiedzi