Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
45 minut temu, Winter napisał(a):

Mentzen 15,6%? Mało wiarygodne badanie.

To na razie wróżenie z fusów. Bardziej miarodajne sondaże będą w okolicach marca.

Realnie kluczowe będzie, jak zagłosuje Centrum i Konfederacja. Bo to, że druga grupa zagłosuje na Nawrockiego, wcale nie jest takie przesądzone.

Edytowane przez Kamiyanx
Opublikowano
1 minutę temu, Kamiyanx napisał(a):

To na razie wróżenie z fusów. Bardziej miarodajne sondaże będą w okolicach marca.

Realnie kluczowe będzie, jak zagłosuje Centrum i Konfederacja. Bo to, że druga grupa zagłosuje na Nawrockiego, wcale nie jest takie przesądzone.

Wydaje mi się, że wyborcy Konfy raczej będą woleli zostać w domu niż wspierać pisowca.

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Kamiyanx napisał(a):

Bo to, że druga grupa zagłosuje na Nawrockiego, wcale nie jest takie przesądzone.

Konfa będzie głosować na Nawrockiego czy innego PiS-iora, bo i tak odpalą akcję #mimowszystkonawrocki lub #mimowszystkomorawiecki czy #mimowszystkopisior.

Poprzednia akcja #mimowszystkoduda odniosła sukces, dzięki głosom Konfiarzy wygrał w 2020 r. Duda, a nie Trzaskowski.

Edytowane przez Spl97
  • Confused 1
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
Cytat

tl, dr: Warszawskie MZA kupiło na szybko zajezdnię, a po fakcie zorientowali się że na jej terenie jest stacja ładowania gazu rosyjskiej spółki, która była objęta polskimi sankcjami, a spółka-matka od 10 stycznia 2025 jest objęta amerykańskimi sankcjami. Jeszcze za rządów PiS planowano pozorną "polonizację" spółki poprzez sprzedaż akcji spółki wartej dziesiątki milionów złotych za złotówkę (!) oraz rozwiązanie umów z Rosjanami. PiS-owski MSWiA nie zgodziło się na to, ale PO-wski MSWiA Siemoniaka już uznało że można znieść sankcje.

Wisienką na torcie jest klasyka tego rządu czyli nieodpowiadanie na pytania dziennikarzy albo robienie tego w sposób absolutnie wybiórczy:

Dlaczego wiceminister Czesław Mroczek nie uznał, że transakcja ma pozorny charakter, co stwierdzano w 2023 r.?
Próbowaliśmy zadać mu między innymi to pytanie. Przekazaliśmy je za pośrednictwem biura poselskiego. Otrzymaliśmy odpowiedź, że sprawa dotyczy działalności Mroczka jako wiceministra, więc od posła Mroczka odpowiedzi nie dostaniemy. Napisaliśmy więc do wiceministra Mroczka za pośrednictwem biura prasowego MSWiA. Jednak i w tym wypadku odpowiedzi na nasze pytania nie otrzymaliśmy. Jedynie rzecznik resortu poinformował nas, w zupełnym oderwaniu od pytań, że uzasadnienie decyzji jest dostępne na rządowej stronie internetowej i przytoczył niektóre fragmenty decyzji sprowadzające się do tego, że spółka już nie należy do Rosjan.

https://www.skyscrapercity.com/threads/polityka-generalnie-od-tuska-dużo-nie-oczekiwałem-ale-on-poza-wpisami-na-tt-nic-właściwie-nie-robi.2410635/post-191642678

Spoiler

Edytowane przez Camis
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Winter napisał(a):

Wydaje mi się, że wyborcy Konfy raczej będą woleli zostać w domu niż wspierać pisowca.

Gdyby tak było w 2020 r., to wyborcy Konfy siedzieliby w domu, a tak to poszli tłumnie głosować, bo #mimowszystkoduda :wariat: i nie miało to znaczenia, że głosy Konfy w II turze rozłożyły się niemal po połowie na obu kandydatów. Dlatego nie wydaje mi się, żeby w tym roku Konfiarze na II turę siedzieliby w domu.

Edytowane przez Spl97
  • Upvote 1
Opublikowano
4 minuty temu, Spl97 napisał(a):

Gdyby tak było w 2020 r., to wyborcy Konfy siedzieliby w domu, a tak to poszli tłumnie głosować, bo #mimowszystkoduda :wariat: i nie miało to znaczenia, że głosy Konfy w II turze rozłożyły się niemal po połowie na obu kandydatów. Dlatego nie wydaje mi się, żeby w tym roku Konfiarze na II turę siedzieliby w domu.

Ale mamy 2025. Od 2020 wiele się zmieniło. To co PiS wyprawiał przy COVID, czy kwestii Ukrainy będzie dla wyborców Konfy nie do przyjęcia.

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Winter napisał(a):

Mentzen 15,6%? Mało wiarygodne badanie.

Moze tak być Kukiz dostał 20% w 2015 

@hubio Jakby jeszcze ktokolwiek miał wątpliwości czy Koalicja obywatelska się nie zbrata z PiS jeśli nie daj Boże by obie wygrały wybory:

https://www.rp.pl/publicystyka/art41665891-jacek-nizinkiewicz-duda-i-tusk-szkodza-polsce-stajac-po-zlej-stronie-netanjahu

11 godzin temu, crush napisał(a):

Taki wątek krążący po prawackim twitterze. Coś w skali kraju znikomego ale jednak lekko irytujące.

Jaś Kapela. Takie lewackie zero znane z wywiadu na starym kanale u Stanowskiego. Rzekomo ten kmiot otrzymał stypendium z ministerstwa kultury, bo w teorii to jest poeta. Mniej więcej taki jak ze mnie baletnica. Będzie teraz tworzył poezję aborcyjną... Czy coś.

Czy my naprawdę musimy przechodzić z finansowania prawackich patoriotów w fundacjach narodowych do finansowania lewackich ćpunów?

Tak bo system na to pozwala , gdyby zlikwidować państwowe finansowanie z naszych podatków takich głupot to problem by się rozwiązał 

Edytowane przez voltq
  • Like 1
Opublikowano
5 minut temu, voltq napisał(a):

Moze tak być Kukiz dostał 20% w 2015 

@hubio Jakby jeszcze ktokolwiek miał wątpliwości czy Koalicja obywatelska się nie zbrata z PiS jeśli nie daj Boże by obie wygrały wybory:

https://www.rp.pl/publicystyka/art41665891-jacek-nizinkiewicz-duda-i-tusk-szkodza-polsce-stajac-po-zlej-stronie-netanjahu

Kukizowcy w jakiejś części poszli do Hołowni wg mnie. Wynik Kukiza sprzed lat to jednorazowa akcja.

Opublikowano
2 minuty temu, Winter napisał(a):

Kukizowcy w jakiejś części poszli do Hołowni wg mnie. Wynik Kukiza sprzed lat to jednorazowa akcja.

O czym ty bredzisz twoja pamięć to ostatnie 15 minut czy masz 20 lat ? 

W kilkunastu poprzednich wyborach wyniki 3 kandydata oscylowały w granicach 15-20% , Krzaklewski czy Lepper mieli powyżej 15% a Olechowski jakoś 19% z tego co pamiętam 

Opublikowano
Teraz, voltq napisał(a):

O czym ty bredzisz twoja pamięć to ostatnie 15 minut czy masz 20 lat ? 

W kilkunastu poprzednich wyborach wyniki 3 kandydata oscylowały w granicach 15-20% , Krzaklewski czy Lepper mieli powyżej 15% a Olechowski jakoś 19% z tego co pamiętam 

Hołownia miał w 2020 13,87.

Bosak zaledwi 6,78.

Opublikowano
2 minuty temu, voltq napisał(a):

A mazowiecki ponad 15%

Voltq, inne czasy.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, voltq napisał(a):

Nie ma najmniejszej możliwości żeby PO w normalnych warunkach poszła kiedykolwiek z PiS do wyborów. Nie wiem czy naprawdę w to wierzysz czy powtarzasz przekaz o POPiS. Za dużo się stało - choćby aresztowania z 2 stron, okupacja sejmu itd. Oni nawet zerwali w większości kontakty towarzyskie. A wrzutka PADa była wredna bo przeciwko polskiej racji stanu bo nagłośnił delikatną sprawę doskonale wiedząc, że władze RP nie aresztują Netanahju. Ta odp. to kolejny, znany konfie i jej wyborcom sposób manipulowania faktami, naświetlania spraw pod tezę czy posługiwania się półprawdami.

Prawdopodobieństwo koalicji PiS/konfa wg mnie to jakieś 80% a PO/Pis nie mówię, że 0% bo nie jestem nastolatkiem używającym słów "nigdy", ale oceniam na jakieś 0,8% (inaczej ustawione zera :) ). Może jakby wylądowało UFO albo jakaś wojna to wtedy by to było to 0,8%.

Edytowane przez hubio
  • Confused 1
Opublikowano

Populistyczne rzygi trafiają do osób z podstawówki - odpływ głosujących na Trzaska. Memcen wybija się na lidera publikowania przekręconych newsów, w dobie TikToka i innych platform “mieli”, “niszczy” lewactwo niczym “krul” Korwin, stąd popularność w młodej grupie wiekowej. I tak, tak jak Konfa, tak Memcen jest przeszacowany. 

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, hubio napisał(a):

A wrzutka PADa była wredna bo przeciwko polskiej racji stanu bo nagłośnił delikatną sprawę doskonale wiedząc, że władze RP nie aresztują Netanahju.

Nie tylko władze RP nie będą aresztować Netanjahu, jeśli przyjedzie do naszego kraju, tak samo zapowiedziało oprócz Polski także 11 państw, że nie aresztują premiera Izraela. Dlaczego? Możliwa niedobra reakcja ze strony USA, która nie chce, żeby premier Izraela ścigany listem gończym od MTK za zbrodnie wojenne był zatrzymany.

PAD to tą wrzutką chciał kolejny raz sprowokować rząd.

Edytowane przez Spl97
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, hubio napisał(a):

Nie ma najmniejszej możliwości żeby PO w normalnych warunkach poszła kiedykolwiek z PiS do wyborów. Nie wiem czy naprawdę w to wierzysz czy powtarzasz przekaz o POPiS. Za dużo się stało - choćby aresztowania z 2 stron, okupacja sejmu itd. Oni nawet zerwali w większości kontakty towarzyskie. A wrzutka PADa była wredna bo przeciwko polskiej racji stanu bo nagłośnił delikatną sprawę doskonale wiedząc, że władze RP nie aresztują Netanahju. Ta odp. to kolejny, znany konfie i jej wyborcom sposób manipulowania faktami, naświetlania spraw pod tezę czy posługiwania się półprawdami.

Prawdopodobieństwo koalicji PiS/konfa wg mnie to jakieś 80% a PO/Pis nie mówię, że 0% bo nie jestem nastolatkiem używającym słów "nigdy", ale oceniam na jakieś 0,8% (inaczej ustawione zera :) ). Może jakby wylądowało UFO albo jakaś wojna to wtedy by to było to 0,8%.

rZok9kuTURBXy80ZWQzOGRlZi0yNDkxLTQxMDktY

https://konkret24.tvn24.pl/polityka/czarzasty-w-95-procentach-glosowan-ustaw-wszystkie-partie-glosuja-z-pis-statystyki-nie-potwierdzaja-ra1065045-ls5790634

Tak więc odsetek głosowań, w których wszystkie partie opozycyjne podnosiły ręce tak jak PiS, spada do 29,7 proc.

Najczęściej tak jak PiS głosowała lewica

Najczęściej za przyjęciem ustaw (były głównie autorstwa posłów PiS i rządu) opowiadał się klub Lewicy – zrobił tak 155 razy. Czyli w przypadku samej lewicy "odsetek zgody" wyniósł 74 proc.

Z kolei PSL (najpierw z posłami Kukiz'15, a potem jako klub Koalicji Polskiej) opowiedział się razem z PiS za daną ustawą 153 razy - co oznacza 74 proc. zgodnych głosowań.

Natomiast Koalicja Obywatelska tak samo jak PiS zagłosowała 141 razy - tu odsetek zgodnych głosowań wyniósł 67,5 proc.

Najmniej razy tak samo jak PiS głosowali nad ustawami posłowie Konfederacji – 82. To oni najczęściej - 80 razy - głosowali przeciwnie. Posłowie KO głosowali przeciw przyjęciu ustaw 50 razy. Lewica i ludowcy głosowali przeciwnie niż PiS odpowiednio: 42 i 40 razy.

Czyli jak nie zawiąże oficjalnie Koalicji z PiSem ale będę głosował w 100% głosowań tak samo jak oni to będę z nimi w koalicji czy nie będę? 

Rzeź elit naszego narodu doprowadziła do tego że przetrwali głównie rodzimi komuniści i ludzie z gminu którzy nie są zdolni do logicznego myślenia, mój dziadek który był w AK i wywodził się właśnie z tych elit cudem przeżył ale siedział w więzieniu i do dziś jest uważany że zbrodniarza 

My się nigdy nie dogadamy nie ma takiej możliwości 

Tomasz lis miał rację tutaj wrzucam fragment gdzie Tomasz opowiada o tobie @hubio @Badalamann @GordonLameman @Badalaman itd 

Edytowane przez voltq
  • Like 1
Opublikowano
49 minut temu, TheMr. napisał(a):

Populistyczne rzygi trafiają do osób z podstawówki - odpływ głosujących na Trzaska. Memcen wybija się na lidera publikowania przekręconych newsów, w dobie TikToka i innych platform “mieli”, “niszczy” lewactwo niczym “krul” Korwin, stąd popularność w młodej grupie wiekowej. I tak, tak jak Konfa, tak Memcen jest przeszacowany. 

Domański obiecywał kwotę wolną na poziomie 60 tys., to już nie jest populizm?

Opublikowano

Tak więc odsetek głosowań, w których wszystkie partie opozycyjne podnosiły ręce tak jak PiS, spada do 29,7 proc.

Najczęściej tak jak PiS głosowała lewica

Najczęściej za przyjęciem ustaw (były głównie autorstwa posłów PiS i rządu) opowiadał się klub Lewicy – zrobił tak 155 razy. Czyli w przypadku samej lewicy "odsetek zgody" wyniósł 74 proc.

Z kolei PSL (najpierw z posłami Kukiz'15, a potem jako klub Koalicji Polskiej) opowiedział się razem z PiS za daną ustawą 153 razy - co oznacza 74 proc. zgodnych głosowań.

Natomiast Koalicja Obywatelska tak samo jak PiS zagłosowała 141 razy - tu odsetek zgodnych głosowań wyniósł 67,5 proc.

Najmniej razy tak samo jak PiS głosowali nad ustawami posłowie Konfederacji – 82. To oni najczęściej - 80 razy - głosowali przeciwnie. Posłowie KO głosowali przeciw przyjęciu ustaw 50 razy. Lewica i ludowcy głosowali przeciwnie niż PiS odpowiednio: 42 i 40 razy.

To  absolutnie nie ma żadnego znaczenia. To znów populizm. Przez sejm przechodzą setki ustaw od tych dotyczących wymiarów kagańców dla psów (ok to akurat żarcik bo to pewno jakimś rozp. albo aktem jeszcze niższej rangi, ale chodzi mi o przykład) po bardzo poważne typu: budżet czy nowelizacja KK. Mamy uregulowane ustawami i innymi aktami normatywnymi niemal wszystko od łatania dziur w jezdniach, wysokości słupków na przystankach po wysokość zasiłków wszelakiej maści... To jest oczywiste, że w większości przypadków wszystkie partie zagłosują tak samo bo to logiczne, oczywiste i słuszne... Odsetek głosowań o niczym nie świadczy... Trzeba by wziąć na warsztat te najbardziej medialne ustawy czy tam gdzie jest spór polityczny i w kwestiach obyczajowych typu np. aborcja konfa idzie łeb w łeb z PiS... Co do gospodarki to jak już pisałem przed wyborami konfa rozłoży ręce i powie, że koalicjant nie pozwala, ale za to damy wam katoland więc się cieszcie... Bo przyznaję - w kwestiach gospodarczych socjalityczny PiS nie ma żadnego punktu stycznego z konfederacją. Tylko jakimś cudem ostatnie kilka lat konfa głośniej krzyczy o walce z UE czy LGBT niż np. dobrowolnym ZUS... Ciekawe dlaczego... :)

Rzeź elit naszego narodu doprowadziła do tego że przetrwali głównie rodzimi komuniści i ludzie z gminu którzy nie są zdolni do logicznego myślenia, mój dziadek który był w AK i wywodził się właśnie z tych elit cudem przeżył ale siedział w więzieniu i do dziś jest uważany że zbrodniarza

Jakim cudem działacz AK jest uważany za zbrodniarza?

• Confused 1
  • Upvote 1