Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ale wojna :E

Panowie, panowie tu nie chodzi tyle o biel co o temperaturę kolorów.

Referencja to 6500K. Jeśli będziemy wyżej to bialy bedzie mial niebieski odcień, jeśli niżej będzie wpadał w czerwień i stąd mamy pojęcia ciepły biały i zimny biały :D

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Ale wojna :E

Panowie, panowie tu nie chodzi tyle o biel co o temperaturę kolorów.

Referencja to 6500K. Jeśli będziemy wyżej to bialy bedzie mial niebieski odcień, jeśli niżej będzie wpadał w czerwień i stąd mamy pojęcia ciepły biały i zimny biały :D

a szary? :E

• Haha 1
Opublikowano
3 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

No właśnie co z szarikiem 🤣

portia-german-shepherd.gif

:hihot:

1 minutę temu, galakty napisał(a):

Szkoda tylko że monitory natywnie nie są ustawione na 6500k... Nawet u mnie sRGB jest nieco za ciepły - Punkt bieli: 6090K

Można zawsze skorzystać z recenzji z dobrych stron które kalibracje wykonały, zawsze to powinno zmniejszyć błąd.
No chyba że nam taki obraz odpowiada.

• Haha 1
Opublikowano
5 minut temu, Kadajo napisał(a):

Można zawsze skorzystać z recenzji z dobrych stron które kalibracje wykonały, zawsze to powinno zmniejszyć błąd.

Ja właśnie skorzystałem z recenzji z TomsHardware, obraz mi odpowiada i chyba jest zbliżony do tego co być powinno, a na pewno włączając HDR nie mam jakiegoś skoku bieli. 

Niestety Rtings się wypięło na ten monitor

Opublikowano
25 minut temu, ODIN85 napisał(a):

Może małe zawody kto ma więcej martwych pikseli na górnej krawędzi?:hihot:

Ke? Są takie problemy ? Nawet nie wiedziałem. Mój chyba jest ok, nie zauważyłem, żeby gdzieś były takie bad pixele. Aż sprawdzę w domu jak wrócę z pracy :D

Opublikowano
35 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Jeden film max po update. Dalej ten soft generalnie nic nie zmienia. Chodziło o jasność głównie. 

A podawali ustawienia kalibracji? Bo nie kojarzę. Dlatego wziąłem z TomsHardware żeby to poprawić jakkolwiek. 

Opublikowano

Ale Ty wiesz, że taki profil jest tylko dobry do konkretnego egzemplarza ;)

Każda sztuka matrycy jest nieco inna dlatego GB, MSI etc. oni mają gotowe profile nie kalibrują każdej sztuki z osobna dlatego w testach wychodzą różne błędy czy w to kolorach czy temp bieli.

Opublikowano
18 minut temu, sideband napisał(a):

Ale Ty wiesz, że taki profil jest tylko dobry do konkretnego egzemplarza ;)

Każda sztuka matrycy jest nieco inna dlatego GB, MSI etc. oni mają gotowe profile nie kalibrują każdej sztuki z osobna dlatego w testach wychodzą różne błędy czy w to kolorach czy temp bieli.

No ale co mam z tą wiedzą zrobić? Nie jestem w stanie samemu skalibrować, skądś trzeba coś wziąć jako bazę. Niestety ale sRGB jest zbyt ciepły w tym modelu. 

Opublikowano

U mnie aorus zostaje, TOP monitor i zupełnie nie mam problemu z czernią - nie mam świateł ani okien przed monitorem, wszystko jest "za" i przy zapalonych światłach wygląda to bardzo dobrze a myślałem że będzie średniawo. 

• Like 2
Opublikowano
1 godzinę temu, MadDog napisał(a):

Z ciekawości zobaczę.

@ODIN85 też masz B9?

B9 65

1 godzinę temu, sideband napisał(a):

Każdy po rogach może mieć uszkodzone pojedyncze piksele i sub-piksele.

Tylko tego nie widać przy normalnym użytkowaniu.

Ja mam na całej długości a dostrzegłem to tylko dlatego że jeden jedyny raz go przecierałem gdy był włączony :E

• Like 1