Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

a to muszę sprawdzić zaraz czy bez aktywowania w win hdr gra odpali w hdr , gra w opcjach rozpoznaje czy jest aktywny hdr czy nie ale raczej czarno to widzę :)

Edit no i dupa z włączonym hdr ale bez auto podczas uruchomienia gry powiadamia czy chce włączyć auto hdr aby zwiększyć jasność itd także nie działa ale co tam na auto hdr mam kolory jak z żurnala xD to po co mi teraz kombinować :)

Edytowane przez Czarny_PLone
Opublikowano (edytowane)

Rozjaśnij mi umysł bo z tego co widzę to nawet nie mogę odpalić trybu hdr w grze jak nie mam tej opcji aktywnej -  auto hdr w windows mimo że gra natywnie ma opcje hdr w menu i dopiero pojawia się ona jak włączę hdr i auto w win11 proste.

Opublikowano (edytowane)

Auto HDR to opcja która sztucznie robi HDR w grach, które je nie mają. Dlatego side pisał, że to gunwo bo tak jest. 

„Funkcja Auto HDR może w inteligentny sposób „podkręcić” gry korzystające tylko z trybu SDR do poziomu HDR tak, aby uzyskać znacznie lepszy zakres odwzorowania kolorów/jasności.”

Edytowane przez Phoenix.
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Phoenix. napisał(a):

Auto HDR to opcja która sztucznie robi HDR w grach, które je nie mają. Dlatego side pisał, że to gunwo bo tak jest. 

„Funkcja Auto HDR może w inteligentny sposób „podkręcić” gry korzystające tylko z trybu SDR do poziomu HDR tak, aby uzyskać znacznie lepszy zakres odwzorowania kolorów/jasności.”

Hmm to w jaki sposób ja mam włączyć grę w HDR skoro jak nie mam aktywnych opcji wlącz hdr i auto hdr w windows ,wszystko przecież wyświetla mi się w SDR pulpit i gry które uruchamiam , windows upośledzony :boink:nie widzi wtedy przecie żadnego hdr :boink:kurczę kupuje konsole i tv lg42C4 :hihot: Nie żartuje sobię tylko ;) ale i tak tv niedługo zawita

Opublikowano

Nie wiem jaki masz system ale win 11 to przecież jeden skrót klawiszowy lub ręczne kliknięcie włączenia HDR w windows a następnie odpalenie gry. Zamykasz grę, przełączasz suwak na HDR off i wracasz na pulpicie do sdr. 

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Nie wiem jaki masz system ale win 11 to przecież jeden skrót klawiszowy lub ręczne kliknięcie włączenia HDR w windows a następnie odpalenie gry. Zamykasz grę, przełączasz suwak na HDR off i wracasz na pulpicie do sdr. 

No to przecie tak robię win+alt+b i z powrotem dlatego mówię bez aktywnej opcji hdr i auto nie odpalę gry w hdr xD chociaż taki warthunder w SDR jest miazga

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Phoenix. napisał(a):

A co się dzieje że jej nie odpalisz ? Bo to dziwny problem i nietypowy. 

Muszę mieć te dwie opcje aktywne aby gra StarCitizen uruchomiła się w trybie hdr z aktywnym suwakiem hdr w menu gry

Zrzut ekranu 2025-02-16 181820.png

Zrzut ekranu 2025-02-16 181858.png

nie wiem może Cyberpank nie potrzebuje tej drugiej opcji auto hdr tylko natywny hdr będe go miał niedługo to sprawdzę

Opublikowano
27 minut temu, Czarny_PLone napisał(a):

nie wiem może Cyberpank nie potrzebuje tej drugiej opcji auto hdr tylko natywny hdr będe go miał niedługo to sprawdzę

Zadna gra znatywnym HDR nie wymaga i nie powinna tego wymagac poniewaz to opcja od udawanego HDR. Najwidoczniej problem jest  po stronie gry.

Opublikowano
3 godziny temu, Czarny_PLone napisał(a):

Muszę mieć te dwie opcje aktywne aby gra StarCitizen uruchomiła się w trybie hdr z aktywnym suwakiem hdr w menu gry

https://starcitizen.tools/HDR_support

Co innego piszą tutaj, więc zapewne coś popsuli ta gra to przecież wieczna alpha ;)

Gry z natywnym wsparciem nie potrzebują autohdr i na Win10 nawet nie mam autohdr ;).

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, sideband napisał(a):

https://starcitizen.tools/HDR_support

Co innego piszą tutaj, więc zapewne coś popsuli ta gra to przecież wieczna alpha ;)

Gry z natywnym wsparciem nie potrzebują autohdr i na Win10 nawet nie mam autohdr ;).

a to coś nowego i pozytywnego czyli generalnie powinna być tylko ta pierwsza opcja aktywna w windows czyli Użyj Protokołu HDR natomiast Auto HDR najlepiej mieć wyłączoną ? A to dlatego woła dalej o auto hdr bo w gra w fazie implementacji ale i tak jest kozacki obraz u mnie biały referencyjny jest na 200 a peak 1000 i wyglada to mega nawet z auto kolory nasycone natomiast na wczesniejszym aw32DW kolory miałem trochę wyblakłe ale tylko trochę obecnie na 4K sa mocno nasycone czyli co monitor to inna implementacja kolorów ;). Dzięki za rozjaśnienie zawiłych terminologi :balon:

Opublikowano
20 godzin temu, Czarny_PLone napisał(a):

U mnie na 4k można wymusić czyszczenie po 4 godzinach pracy aby nie wyłaczać kompa

Ale wiesz, że nie musisz wyłączyć kompa. Wystarczy wyłączyć monitor - przeważnie są na nich do tego dedykowane przyciski.

• Upvote 1
Opublikowano

Jak macie ustawioną głębię kolorów w panelu nvidii na OLEDZIE? Ja zauważyłem że jak ustawię na 8 bit a potem na 10 bit to na 8 bit kolory są bardziej kolorowe natomiast na 10 bit są bardziej wyprane jakby. Tak powinno być? I jaki najlepiej ustawić? 8 czy 10?