Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, Doamdor napisał(a):

Zrobiłeś z tego gorący temat, gratuluję

:piwko::puchar:

Bo tu malo ruchu było cos ostatnio.

Ja na 7900xtx nie narzekam

Ale w wot z limitem fps na 120 ona brala 170-180w, gdzie 4090 bierze 120w :o

Amd musi wrocic na prawidlowe tory sprawności energetycznej

Edytowane przez Zachy
Opublikowano
11 godzin temu, Kelam napisał(a):

@ZachyW pozytywnych plotkach było gadane, że w rasterze może być między 7900xt a 7900xtx. O rt niby, że poziom 4070ti super chyba. 

Pytanie jaki pobór przy wydajności 7900XT/XTX, pewnie poniżej 300W nie ma opcji zejść, po UV może 260W by się ukręciło. Teraz mam 200W po UV i już latem mi doskwiera, więc też średnio :E 

Ale coś czuję że generacja do pominięcia, albo RDNA5, albo Super 5000 chociaż w kościach czuję że dopiero 6000 coś zmieni. 

Opublikowano

Z tego co mówiono to topowa karta ma być pomiędzy XT a XTX, ale z poprawionym RT oraz niższym poborem prądu.

Zapewne będzie jakiś 8800 XT, ale to raczej będzie już niższa półka cenowa, i tam możliwe że będzie lepiej w RT oraz niższy pobór prądu, ale raster jak w 7800 XT.  ;) 

• Sad 1
Opublikowano

RT na poziomie 4070Ti to i tak za mało, a raster zostanie jak był... Pobór prądu ok, ale czy będzie niższy od NV? Wątpię, raczej się zrówna.

Wszystko się rozbije o cenę oraz czy NV pokaże nowe DLSS/FG dla serii 5000. 

• Upvote 1
Opublikowano

No jak ktoś szuka chłodnej karty to na razie AMD odpada, jak miałem w kompie 7900 XT to dosłownie na wylocie żar z niego buchał, a po zamianie na 4070 Ti leciało takie lekkie ciepełko.  :E 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

U mnie na 6950XT przy 2600mhz na rdzeniu na watomierzu widzę podczas gry czasami peaki w okolice 650w mimo poboru 60-70w przez cpu :E ciężko tego używać bez cięcia zegara.. na takich 2350mhz watomierz nie pokazuje nigdy więcej jak 450w a przy 2200mhz już jest grubo poniżej 400w ze ściany ;)  Nie zapomnę jak @Krzysiak zrobił test bez limitu na platformie z intelem i strzelił fotę na 817W :stukniety:

@Mar_s są chłodne 7900XT przecież (nawet bardzo bez żadnego cięcia zegarów) np krowa asus dual ;p temperatura a ilość wydzielanego ciepła to co innego :E 

Edytowane przez Send1N
  • Like 1
Opublikowano

No ja właśnie to miałem na myśli, bo ktoś tu mówił że karta mu latem przeszkadza.  ;) 

A co do zużycia prądu, wiesz jak ktoś wykłada 3-4k na kartę a później mu żal 50 gr ekstra na ten prąd...  :E 

Przecież nawet jak grasz po 2 godziny dziennie na kompie który bierze 650W powiedzmy, to to jest koszt nieco ponad 1 zł, powiedzmy 1.4 zł.  ;) 

A jak zbijesz 100W kosztem wydajności to ile oszczędzasz? Ze 20 gr?

Posiadacze PV na starych zasadach mogą to w ogóle olać.

Opublikowano

Mi tam bardziej przeszkadza to o czym galakty wspomniał, pokój w którym stoi pc u mnie ma 2/3 metra + skrzynkę mam jakieś 10cm od prawej ręki, wczoraj trochę grałem na takich ustawienia przy których pobór ze ściany całego pieca miał jakieś 450-470w i mimo wyłączonego kaloryfera a mamy niskie temperatury na zewnątrz zrobiło się po czasie tak ciepło że aż na  twarzy byłem czerwony :E 

• Upvote 1
Opublikowano

No ale panowie nawet jak tego aż tak nie czuć to ta NV też podgrzewa pokój, cudów nie ma a ciepło nie znika w czarnej dziurze.  ;)

Klimatyzacja.  :E  

17 minut temu, Send1N napisał(a):

zrobiło się po czasie tak ciepło że aż na  twarzy byłem czerwony :E 

Czy aby na pewno "grałeś"?  :E 

• Haha 1