Przeciętny wyborca myśli emocjami, a nie logiką.
A ogrom Polaków 30,40,50+ mieszka na metrażu <100m i to nie w stolycy.
To jest właśnie ten brak wyczucia który może kosztować głosy. Populizm to nadal skuteczna metoda.
Z wymienionych programów tylko Illustrator jako tako wykorzystuje wielordzeniowość, reszta nie potrzebuje -nastu jajek.
Przez 14 lat bardzo wiele się zmieniło, teraz Asus ma normalne, ale mocno przepłacone płyty główne które się niczym nie wyróżniają. Wpadki też się im zdarzały i to kończące się zgonami (kompów, nie ludzi).
AM5 to niezawodna i stabilna platforma, a procki zużywają mniej prądu niż Intele co wróży im dłuższą żywotność.
Mam nadzieje, że tak do max 6k uda się coś sensownego kupić bo mój 2070 super no już średnio daje sobie rade : /
Obawiam się wysokiego poboru mocy bo mam wrażenie, że wpływa on na takie rzeczy jak piszczące cewki albo po prostu głośną pracę. Do tego mam zasilacz 650W i nie zamierzam go zmieniać.
No okej, ale Intel ostatnio nie błyszczy. Poczytaj o degradacji procków 13 gen i 14 gen, niby temat mocno rozdmuchany przez media, ale coś tam na rzeczy było i afera nie jest znikąd.
Na dzisiaj Intel daleki jest od niezawodności (czy to w kwestii CPU czy GPU z niedopracowanymi sterownikami - ale tu jest coraz lepiej), niby ta nowa seria Ultra eliminuje błędy ale czy tak jest faktycznie? Mało kto te procki kupuje bo są kiepskie pod względem opłacalności, więc opinii praktycznie brak. Weź pod uwagę, że bardzo dużo różnych wielkich firm IT firm szukających niezawodności przerzuciło się w ostatnim czasie na AMD.
Photoshop, Ilustrator, te programy ogarnie ci Core i5 / Ryzen 5 za 700 zł. 3DS Max jak nie tworzysz jakichś potężnych projektów też nie wymaga demona wydajności.
Zresztą - Ryzen 9 9900X to bardzo wydajny procek i niespecjalnie odstaje od Core Ultra którego wybrałeś. A kosztuje sporo mniej...
Rekomendowane odpowiedzi