Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
23 godziny temu, Phoenix. napisał(a):

Olać RDNA3 i brać RDNA4 jeśli ktoś się decyduje na radeona. To w końcu niewybrakowana seria kart i warta uwagi.

Dobrze prawisz, albo 970 GRE albo 970 non xt w lepszej cenie.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 18.04.2025 o 17:06, Radio Tirana napisał(a):

Muszę przyznać, że Pulse to bardzo fajny model. Na pamięciach poniżej 90°C, na rdzeniu 55°C w 3D Marku.

a jak tam z cewkami? Da się przeżyć? Co prawda to loteria ale widziałem już komentarze, że niby cewki głośne.

Edytowane przez Norrberrto
Opublikowano (edytowane)

Chyba nie pisałem wcześniej...9070xt zbija zegary na moim monitorze, gdy przy 6950xt trzeba było tworzyć niestandardowe rozdzielczości.

edit

chodzi oczywiście o zegar pamięci :) 

Edytowane przez Krzysiak
  • Upvote 1
Opublikowano

Witam forumowiczów,doradzcie bo juz tylko karta mi zostala,a juz mnie glowa boli od ogladania tych testów i porównań.

7900xtx czy 9070xt?

budżet mam 4000zl.

zalezy mi na czystej mocy,nie korzystam z RT,PT itp...

Podziękowal.

Opublikowano

nie,chcialem porade miedzy 7900xtx a 9070xt ,koledy proponuja zamiast tych ,wziasc 5070ti.Spoko juz nie bede tu pisal o nvidii.

1 minutę temu, Tornado3 napisał(a):

4K pln ;)

aaaa przepraszam zrozumialem ze rodzielczosc:boink:

Opublikowano

5070Ti Palit GameRock za 4100zł wychodzi korzystnie bo to prawie najlepszy cooler,  ale w kulturze pracy porównać można z 9070XT Pulse za 3300zł. Tak bym to rozpatrywał, że różnica w cenie 9070xt / 5070Ti to około 1000zł porównując podobne karty a nie np low-end vs high-end.

3 godziny temu, matkar napisał(a):

to jaka 5070ti polecacie?

asus,msi czy zotac?

Vanguard, albo ten Palit GameRock bym brał.

5 godzin temu, matkar napisał(a):

Witam forumowiczów,doradzcie bo juz tylko karta mi zostala,a juz mnie glowa boli od ogladania tych testów i porównań.

7900xtx czy 9070xt?

budżet mam 4000zl.

zalezy mi na czystej mocy,nie korzystam z RT,PT itp...

Podziękowal.

Olej stary gen, to się nigdy nie opłacało w historii. 

9070XT Red Debil jak już ktoś wcześniej zauważył jest w bdb cenie 3469zł. Nitro tak samo. Asus TUF ma najlepsze temperatury pamięci. Wszystkie te karty się różnią szczegółami i każda jest dobra. Ciężki wybór w tej generacji. 

Ciekawy jestem Asrocka 9070 Challenger za 2870zł. Skoro 100W mniej niż 9070XT to może to opłacalna karta i cicha..? 

Opublikowano

Nitro bym olał bo po ściągnięciu tego ozdobnego backplate na magnes który nie odbiera ciepła i robi tylko za izolator ta karta jest jakieś 5 stopni chłodniejsza i momentalnie pojawia się problem wiedząc o tym czy używać bez i mieć brzydką kartę czy Z :E :hihot:

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, HappyLittleGamer napisał(a):

5070Ti Palit GameRock za 4100zł wychodzi korzystnie bo to prawie najlepszy cooler,  ale w kulturze pracy porównać można z 9070XT Pulse za 3300zł. Tak bym to rozpatrywał, że różnica w cenie 9070xt / 5070Ti to około 1000zł porównując podobne karty a nie np low-end vs high-end.

Vanguard, albo ten Palit GameRock bym brał.

Olej stary gen, to się nigdy nie opłacało w historii. 

9070XT Red Debil jak już ktoś wcześniej zauważył jest w bdb cenie 3469zł. Nitro tak samo. Asus TUF ma najlepsze temperatury pamięci. Wszystkie te karty się różnią szczegółami i każda jest dobra. Ciężki wybór w tej generacji. 

Ciekawy jestem Asrocka 9070 Challenger za 2870zł. Skoro 100W mniej niż 9070XT to może to opłacalna karta i cicha..? 

To bardzo dobrze, że jest wiele godnych uznania modeli  zamiast kilku, a reszta leży na półce. Jest z czego wybierać. Co dodatkowo mnie cieszy, że tańsze modele mają dobre chłodzenie porównywalne z topowymi kartami.

5 godzin temu, Send1N napisał(a):

Nitro bym olał bo po ściągnięciu tego ozdobnego backplate na magnes który nie odbiera ciepła i robi tylko za izolator ta karta jest jakieś 5 stopni chłodniejsza i momentalnie pojawia się problem wiedząc o tym czy używać bez i mieć brzydką kartę czy Z :E :hihot:

Niesamowite, że najlepiej chłodzoną, najbardziej pożądaną kartę nitro + w poprzednich generacjach zamienili w takiego klekota...

Mówiłem, że ceny będą spadać :D. Rynek się nasycił, ludzie nie kupują już tak komputerów i podzespołów na potęgę, bo jest kryzys.

Edytowane przez Jedi88
  • Upvote 1
Opublikowano
10 minut temu, Fusion napisał(a):

Panowie, co się stało z cenami uzywanych 7900xtx? Dlaczego poszły w górę? Aktualnie ceny po 3200-3500. Ludzie są aż tak głupi i naiwni?

Chyba sam byłem naiwny bo też chciałem ja kupic z powodu 24vram ,ale koledzy szybko mi wybili ją z głowy.