Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

chłopy jak naprawić narzędzie wycinanie?

zrobiłem update do 24h2 i sie zdupcyło xD w niektórych aplikacjach działa a w niektórych nie. w sensie print screen sam w sobie działa ale menu od wycinania nie zawsze sie pojawia na górze.

gry - różnie, aplikacje też cinebench tak, hwinfo nie, pulpit - raz tak raz nie :hmm:

Edytowane przez krzysiek_1990
Opublikowano
38 minut temu, krzysiek_1990 napisał(a):

chłopy

baby też tu są zapewne :P 

Opublikowano (edytowane)
W dniu 11.02.2025 o 21:41, MarioDee napisał(a):

No ja mam wersje BOX, ale Windowsa 10, którego zaktualizowałem później do Windows 11. Czyli po zmianie platformy mógłbym instalować już od razu Windows 11 i kod z 10 wpisać? Czy można wpisać ten kod który mam w rejestrze Windows w kluczu BackupProduktKeyDefault?

Klucz windowsa 10 to nie to samo co klucz windowsa 11. Masz licencję windowsa 10 i w jego obrębie możesz zmieniać sprzęt. Nawet jeżeli wyskoczy Ci na początku problem z aktywacją to można to ogarnąć. W przypadku gdy robiłeś aktualizację do win 11 to tak naprawdę nie masz licencji na niego. Twoja licencja z win10 została przypisana do konta jako licencja cyfrowa i jest to tylko "podarunek" od M$. W każdej chwili może Ci się coś wykrzaczyć, a zapewne wykrzaczy po dużej zmianie platformy i wówczas klucz z win10 nic nie da (nie naprawisz aktywacji ponownie podając klucz z win10). Ba jak zadzwonisz do M$ to najprawdopodobniej stwierdzą że nie mają na serwerach Twojej licencji na win11 i albo masz wrócić do win10 albo kupić nową licencję na win11.

Żeby nie było przerabiałem to przy zmianie procka. Licencję miałem wprawdzie z win8.1 BOX, która przeszła w formę cyfrową przypisaną do mojego konta M$ i miałem ostatecznie win11. Licencja przepadła po zmianie cpu i otrzymałem informację na pomocy, że mogę sobie co najwyżej używać dalej win8.1, bo win 10 czy 11 to był tylko podarunek od M$ i klucz z win8.1 nic nie da.

Edit:

I faktycznie o ile nie mogłem już przeprowadzić aktywacji ani win10 ani 11 to win8.1 aktywował się bez problemu.

Edit2:

Ewentualnie jest szansa, że skoro M$ jeszcze nie zamknął możliwości darmowego przejścia z win10 na 11, to może instalacja na zainstalowanej i aktywowanej 10tce jedenastki ponownie przypisze licencję 10tki do jedenastki i będziesz mógł jej używać na nowym sprzęcie. Wówczas o ile masz konto M$ to później przy ponownej czystej instalacji wystarczy zalogować się do konta M$ i aktywacja nastąpi automatycznie i nie będzie nawet trzeba już podawać jakiegokolwiek klucza.

Edytowane przez foh_23
Opublikowano

Wskoczyla mi aktualizacja Windows 11 24h2 i bazy wirusow ale nie chce mi sie pobrac ani jedno ani drugie. Jak to naprawic? Klikam pobierz i stoi na 0% a po chwili sie wylacza i tak caly czas. Baza wirusow czasami pobierze 10% i wylacza. Rozwiazywanie problemow windows update nie pomoglo. W Microsoft defender daje aktualizuj baze wirusow I pokazuje blad. 

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, foh_23 napisał(a):

Klucz windowsa 10 to nie to samo co klucz windowsa 11. Masz licencję windowsa 10 i w jego obrębie możesz zmieniać sprzęt. Nawet jeżeli wyskoczy Ci na początku problem z aktywacją to można to ogarnąć. W przypadku gdy robiłeś aktualizację do win 11 to tak naprawdę nie masz licencji na niego. Twoja licencja z win10 została przypisana do konta jako licencja cyfrowa i jest to tylko "podarunek" od M$. W każdej chwili może Ci się coś wykrzaczyć, a zapewne wykrzaczy po dużej zmianie platformy i wówczas klucz z win10 nic nie da (nie naprawisz aktywacji ponownie podając klucz z win10). Ba jak zadzwonisz do M$ to najprawdopodobniej stwierdzą że nie mają na serwerach Twojej licencji na win11 i albo masz wrócić do win10 albo kupić nową licencję na win11.

Żeby nie było przerabiałem to przy zmianie procka. Licencję miałem wprawdzie z win8.1 BOX, która przeszła w formę cyfrową przypisaną do mojego konta M$ i miałem ostatecznie win11. Licencja przepadła po zmianie cpu i otrzymałem informację na pomocy, że mogę sobie co najwyżej używać dalej win8.1, bo win 10 czy 11 to był tylko podarunek od M$ i klucz z win8.1 nic nie da.

Edit:

I faktycznie o ile nie mogłem już przeprowadzić aktywacji ani win10 ani 11 to win8.1 aktywował się bez problemu.

Edit2:

Ewentualnie jest szansa, że skoro M$ jeszcze nie zamknął możliwości darmowego przejścia z win10 na 11, to może instalacja na zainstalowanej i aktywowanej 10tce jedenastki ponownie przypisze licencję 10tki do jedenastki i będziesz mógł jej używać na nowym sprzęcie. Wówczas o ile masz konto M$ to później przy ponownej czystej instalacji wystarczy zalogować się do konta M$ i aktywacja nastąpi automatycznie i nie będzie nawet trzeba już podawać jakiegokolwiek klucza.

Czyli co, jak zmienię platformę łącznie z płytą główną to mam dla pewności zainstalować od razu Windows 10 i wpisać klucz z Windowsa 10? No i dopiero później spróbować zaktualizować do Windowsa 11? Co do konta Microsoft to jest ten problem, co już pisałem, że nie mogę dostać kodu weryfikacyjnego na Gmaila, nie wiem dlaczego, a właśnie z Gmailem mam powiązane konto Microsoft. Gdy zaznaczałem opcję że nie mam dostępu do tych adresów i numerów i trzeba było zaznaczyć innego maila, to na tego maila kod przyszedł, czyli widać że problem jest z Gmailem i nie wiem jak to rozwiązać.

Edytowane przez MarioDee
Opublikowano

Jak nie masz dostępu do konta M$ to najprawdopodobniej jedyne co można zrobić to wgrać win10 z jego kluczem, zrobić aktywację i potem nadgrać win11. Klucz od 10tki nie powinien aktywować win11 (czyli nie powinien zadziałać na czystej instalacji).

Opublikowano

@foh_23 piszesz o 2 zupełnie różnych procesach. 

Uaktualnienie win10 do win11 obecnie nie stanowi problemu i można zainstalować na czysto win11 na nowym sprzęcie i aktywować go logując się kontem MS z przypisaną poprzednio licencją lub wpisać klucz z win10.

Ty natomiast piszesz o przypadku, w którym po zmianie platformy miałeś klucz z win81. i jeżeli było to po sierpniu 2024, to tak, MS po 10 latach wycofał możliwość aktywacji czystych instalacji win10/11 pochodzących z uaktualnienia z win7/8.1, ale też nie do końca. Jak masz przypisaną licencję do konta MS, to dało się jeszcze to zrobić.

2 godziny temu, MarioDee napisał(a):

Czyli co, jak zmienię platformę łącznie z płytą główną to mam dla pewności zainstalować od razu Windows 10 i wpisać klucz z Windowsa 10? No i dopiero później spróbować zaktualizować do Windowsa 11?

Instaluj od razu win11 wpisując kluc z win10, powinno zadziałać. Chyba że serwer aktywacyjny czepi się, że licencja jest przypisana do konta MS i każe Ci się na nie zalogować, żeby aktywować system.

Opublikowano

No właśnie jak pisałem wyżej że nie mogę dostać się do konta Microsoft. Tylko że nie wiem tak naprawdę czy licencja jest przypisana do konta Microsoft, bo w ustawieniach / stan aktywacji jest napisane że system Windows został aktywowany przy użyciu licencji cyfrowej. Nie ma nic o koncie Microsoft.

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, LeBomB napisał(a):

@foh_23 piszesz o 2 zupełnie różnych procesach. 

Ty natomiast piszesz o przypadku, w którym po zmianie platformy miałeś klucz z win81. i jeżeli było to po sierpniu 2024, to tak, MS po 10 latach wycofał możliwość aktywacji czystych instalacji win10/11 pochodzących z uaktualnienia z win7/8.1, ale też nie do końca. Jak masz przypisaną licencję do konta MS, to dało się jeszcze to zrobić.

Instalowałem win8.1 i po aktywacji próba uaktualnienia win8.1 do 10 kończyła się cofnięciem aktywacji. Mam dostęp do konta M$ (licencja była przypisana do konta ale została cofnięta, a do naprawy jest potrzebny klucz produktu). Podanie klucza od 8.1 nic nie zmieniało. Dzwoniłem również do pomocy M$ i otrzymałem odpowiedź, że w tej sytuacji nic nie da się zrobić i koniec. Mogę co najwyżej kupić nową licencję lub używać win 8.1.

Zmiana platformy z kolei w tym konkretnym momencie to była tylko zmiana procesora. Wcześniej ale to dużo wcześniej była zmiana całej platformy ale wówczas nie było problemów z aktywacją (było to jeszcze w czasie darmowego przejścia na win10)

Edytowane przez foh_23
Opublikowano (edytowane)

Mario masz konto lokalne? Jeśli tak to tak będzie pokazywać, pisałem już o tym , ten komunikat odnośnie aktywacji różni się w zależności jakim kontem jesteś zalogowany. Na koncie MS będzie: licencji cyfrowej połączonej z Twoim kontem Microsoft. Dobrze masz. Licencja tyle o ile jest przypisana do konta, jest po prostu na serwerach MS, jak nie założysz konta to i tak się aktywuje.

Edytowane przez Amp
Opublikowano
4 godziny temu, foh_23 napisał(a):

Instalowałem win8.1 i po aktywacji próba uaktualnienia win8.1 do 10 kończyła się cofnięciem aktywacji. Mam dostęp do konta M$ (licencja była przypisana do konta ale została cofnięta, a do naprawy jest potrzebny klucz produktu). Podanie klucza od 8.1 nic nie zmieniało. Dzwoniłem również do pomocy M$ i otrzymałem odpowiedź, że w tej sytuacji nic nie da się zrobić i koniec. Mogę co najwyżej kupić nową licencję lub używać win 8.1.

Zmiana platformy z kolei w tym konkretnym momencie to była tylko zmiana procesora. Wcześniej ale to dużo wcześniej była zmiana całej platformy ale wówczas nie było problemów z aktywacją (było to jeszcze w czasie darmowego przejścia na win10)

No to przecież o tym napisałem, że to co odpisujesz to inny przypadek niż ten co ma @MarioDee 

@MarioDeemoże sobie normalnie zainstalować win11 i aktywować kluczem win10 co jak widać zrobił i działa. 

W Twoim przypadku aktywacja win10 lub7  11 kluczem z win8.1 nie zadziałała bo MS w sierpniu czy we wrześniu 2024 wyłączył ostatecznie taką możliwość. Jak nie zmieniasz znaczących elementów platformy to aktywujesz system bez problemu po ponownej instalacji, jak zmienisz coś znaczącego, może być już problem, ale właśnie tylko na licencjach pochodzących z uaktualnienia z win7, 8 lub 8.1

Opublikowano
23 godziny temu, nachwilee napisał(a):

Wskoczyla mi aktualizacja Windows 11 24h2 i bazy wirusow ale nie chce mi sie pobrac ani jedno ani drugie. Jak to naprawic? Klikam pobierz i stoi na 0% a po chwili sie wylacza i tak caly czas. Baza wirusow czasami pobierze 10% i wylacza. Rozwiazywanie problemow windows update nie pomoglo. W Microsoft defender daje aktualizuj baze wirusow I pokazuje blad. 

Pomoze ktos? Czyscilem foldery Windows Update ale nic to nie dalo. Nie pobiera aktualizacji nadal. Nawet bazy wirusow nie aktualizuje z programu ms defender ani w Windows update. W Windows update pokazuje nowe aktualizacje ale po klikniecu w pobierz i zainstaluj jest 0% i wylacza I tak po kazdym klikniecu tak samo... 

Opublikowano

Przymierzam się do instalacji W11. Mam gotowego pendrive z lutego 2024, na którym jest Windows 11 w wersji 23H2. 
1. Czy użycie tego pendrive zainstaluje 23H2 zamiast 24H2, nawet jak podłączę komputer do internetu po utworzeniu konta lokalnego?
2. A może zaryzykować i pobrać 24H2? Jest już kilka miesięcy po premierze i patrząc na testy, jest cacy.

Opublikowano
6 minut temu, bourne2008 napisał(a):

Zainstalujesz to co masz na pendrivie czyli 23H2. Natomiast w aktualizacjach pojawi się 24H2, którego możesz zainstalować od razu lub odłożyć "na później".

Zainstalowałbyś 24H2 na moim miejscu, czy nie?

Opublikowano
13 godzin temu, Amp napisał(a):

Mario masz konto lokalne? Jeśli tak to tak będzie pokazywać, pisałem już o tym , ten komunikat odnośnie aktywacji różni się w zależności jakim kontem jesteś zalogowany. Na koncie MS będzie: licencji cyfrowej połączonej z Twoim kontem Microsoft. Dobrze masz. Licencja tyle o ile jest przypisana do konta, jest po prostu na serwerach MS, jak nie założysz konta to i tak się aktywuje.

Tak, mam konto lokalne. Tylko że nie jest tak jak napisał  @LeBomB że aktywowałem sobie kluczem z Win 10 i działało. Właśnie po przejściu na tą platformę co mam teraz  nie działało. Musiałem aktywację telefoniczną zrobić przez podawanie ID i wklepywaniu ciągu cyfr żeby zadziałało. Teraz też będę zmieniał o obawiam się że sytuacja się może powtórzyć. Pewnie jakbym miał dostęp do konta Microsoft to byłoby łatwiej. Może jednak lepiej będzie instalować Wind 10 i kluczem od 10 spróbować, a dopiero później aktualizować do 11. Czy może lepiej też przed zmianą sprzętu usunąć klucz z systemu poleceniem slmgr /upk? Co do klucza aktualnego to on na Win 11 co mam teraz i sprawdzałem w rejestrze w BackupProduktKeyDefault to jest inny niż mam do Win 10.

Opublikowano
10 minut temu, MarioDee napisał(a):

Tylko że nie jest tak jak napisał  @LeBomB że aktywowałem sobie kluczem z Win 10 i działało.

To dziwne, coś MS musiał znów zmienić. Nie zmienia to faktu, że dalej bez problemu możesz mieć win11 na licencji win10. 

Opublikowano

Klucz po aktualizacji się zmienia (przynajmniej tak było za czasów przejścia np. z win 7 i tym kluczem z rejestru się nie dało). Masz wersję box? więc instalujesz od razu 11 i albo czekasz bez wpisywania klucza co się stanie albo podajesz klucz win 10 który masz później. Problemem by była wersja oem. Może po instalacji i aktywacji załóż nowe konto MS. Problemem może być również to konto do którego dostępu nie masz i nie usuniesz z niego starego sprzętu, ale to wyjdzie w praniu, ewentualnie powita cię komunikat że wykryto zmianę sprzętową i system nie został aktywowany. Inaczej mówiąc może być powtórka tego co miałeś wcześniej a ściślej prawie na pewno będzie (obym się mylił) Teraz już się zmienił ten system z aktywacją telefoniczną. W każdym bądź razie dzwonisz na ten ich numer i postępujesz wedle przykazań, trochę to trwa i kosztuje przy okazji ale w twoim przypadku problemów raczej nie będzie. 

Opublikowano
2 godziny temu, Slayni napisał(a):

Zainstalowałbyś 24H2 na moim miejscu, czy nie?

Ten film wyżej to fake, 24h2 to najwolniejsza wersja od strony cpu, jak nie liczysz każdej klatki na osd to instaluj, różnice są minimalne.

Opublikowano
Cytat

No właśnie obawiam się że na koncie Microsoft jest połączenie obecnego sprzętu z licencją. Mam wersję box, ale Win 10

Z pewnością jest, masz box (a nawet oem to umożliwia) więc teoretycznie powinieneś usunąć komputer z konta zanim zainstalujesz system na nowym. Instaluj od razu win 11 i zobaczysz co się stanie, najwyżej sytuacja się powtórzy.